9 signaler din hy visar om din hälsa

Din hy kan de dig olika tecken på vad som pågår i kroppen och det är därför bra att konsultera med en specialist.
9 signaler din hy visar om din hälsa

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Man ser sig ofta i spegeln under dagen för att se om sminket sitter bra eller hur ögonen ser ut efter en lång arbetsdag, men det finns många fler tecken än så som visar på din hälsa. Vi kommer i den här artikeln att visa dig tecknen din hy kan ge dig.

Din hy berättar mer än du tror

Enligt ayurvedisk medicin kan du titta närmare på din hy för att analysera om du har drabbats av någon typ av sjukdom, då märken på huden reflekterar din hälsa (eller brist därav).

Du kan dra många slutsatser genom att se på din hy: vad du äter, dricker, om du röker och om du sportar, mm.

Något som är värt att undersöka:

Tunnhet

Om ditt ansikte är väldigt magert, speciellt med “märkta” ben, kan det vara för att du tränar för mycket. Tränar du för mycket utan att få i dig tillräckligt med syre kan det tunna ut huden.

Fett

rynkor

Om du å andra sidan har tjock hud kan det tyda på brist på motion, alkoholkonsumtion och en hög stressnivå.

Rynkor

Det är inte alltid årens gång som ger rynkor. Det kan även bero på om du röker eller solar för mycket, eftersom UV-strålar ger dig tjocka och djupa rynkor, särskilt på pannan och runt ögonen.

Vad gäller rynkor i mungiporna ska det analyseras separat. Det kan vara ett tecken på brist på B-vitamin eller C-vitamin. I båda dessa fall rekommenderas att du äter mer grönsaker och citrusfrukter.

Torrhet

ansikte

Om du har brist på exempelvis A-vitamin kan du få torr hy. Det kan kopplas till förstoppning, håravfall, fetma, extrem trötthet eller en oregelbunden menstruationscykel.

Rodnad

Nu pratar vi inte om den röda färg du får när du har varit för länge i solen.

Om du dricker för mycket kaffe kan det vara så att du inte får tillräckligt med D-vitamin. Koffein torkar nämligen ut huden precis som alkohol och kryddig mat. Rodnader på huden kan även bero på allergier.

Gulsot

Om din hy är gulaktig är det ett tydligt tecken på leverproblem, som hepatit eller cirros. Den senare orsakas av överkonsumtion av alkohol.

Blekhet

Om du har ett blekt ansikte men inte mår illa kan anledningen vara järnbrist. Det kan bero på att du har anemi eller en brist på hemoglobin i blodet.

Ett av de bästa sätten att undvika det är att äta grönsaker och andra livsmedel som är rika på C-vitamin.

Mörka ringar

ansikte

Om du har mörka ringar under ögonen kan det bero på dålig sömn eller en brist på järn.

Det är viktigt att du sover ut ordentligt och att du har tillräckligt med järn i kroppen, speciellt för de tunnare områdena av huden, då den blåaktiga tonen faktiskt är blodkärl som syns genom “tunn hud”.

Akne

Om du har lämnat tonåren bakom dig och fortfarande har akne kan det bero på någon genetisk sjukdom, eller att du äter för mycket mejeriprodukter och fett.

Läkare säger att det finns en förening i dessa livsmedel som täpper till porerna, och att det är anledningen till att akne uppstår.

Rynkor och andra tecken på din hy

ansikte

Förutom de “varningssignaler” vi har tagit upp ovan finns det mer att tänka på:

  • Vener på halsen: tyder på ångest, ilska eller högt blodtryck.
  • Horisontella rynkor: kan bero på många saker men även överdriven konsumtion av fett, socker och vätskor.
  • Vertikala rynkor på vänstra sidan av ögonbrynet: försvagad lever.
  • Horisontella rynkor nära näsan: allergi, tarm- och matsmältningsproblem.
  • Påsar under ögonen: vätskeretention eller njurproblem.
  • Rödaktig näsa: ansträngt hjärta (mycket konditionsträning)
  • Svullna ögon: kost baserad på salt, socker och fett.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.