9 sätt att hindra mat från att fastna i pannan

Försök att inte ställa dina pannor i varandra. På så sätt slipper du repa och skada non-stick-beläggningen.
9 sätt att hindra mat från att fastna i pannan
Maria Patricia Pinero Corredor

Granskad och godkänd av nutritionisten Maria Patricia Pinero Corredor.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Det är ingen hemlighet att det kan vara svårt att städa och hålla reda i köket, speciellt när mat håller på att fastna i pannan.

Det är något som behöver göras varje dag, och som kan ta mycket lång tid – särskilt när det handlar om att lägga tillbaka grejerna på sin rätta plats.

Folk som tycker om att laga mat kanske känner till dussintals knep för att förenkla processen, men vi andra dödliga associerar kökssysslor med svårigheter och stress.

När du diskar köksredskap kan det till exempel vara lätt att finna olja och matrester som fastnat i pannan.

Det är så jobbigt att ha lagat en rätt under en längre tid bara för att finna att hälften av maten har fastnat i pannans botten.

För att hjälpa dig undvika några av dessa besvär vill vi idag dela med oss av nio intressanta knep för att hindra maten från att fastna i pannan.

1. Olivolja

Hindra matrester från att fastna i pannan med olivolja

Att hälla en skvätt olivolja i köksredskapet är bland de allra bästa sätten att hindra maten från att fastna.

Häll lite olja i pannan och sprid ut oljan jämt över stekytan med en bit papper. Se till att du täcker all yta som mat kan tänkas hamna på.

Innan du lägger maten i pannan för att börja steka eller koka, vänta tills pannan har värmts upp (men håll också koll så att du inte bränner oljan).

2. Tillsätt lite salt

Mat har en tendens att fastna oftare i pannor och grytor gjorda av aluminium eftersom materialet är väldigt poröst.

För att förhindra detta, sprid ett tunt lager solrosolja i grytan och tillsätt lite salt. Se till att det sprids jämt över redskapets yta.

Var sparsam med saltet, eftersom det finns en risk att du annars översaltar det du tillagar. Om du tror att du har hällt i för mycket salt kan du alltid torka bort en del av salt- och oljeblandningen med en bit hushållspapper innan du börjar med matlagningen.

3. Använd äppelcidervinäger

Äppelcidervinäger

Aluminiumpannor och de pannor som är gjorda i andra liknande porösa material behöver ha sin stekyta mättad om du vill kunna steka med dem utan att det ska fastna.

Ett annat bra alternativ är att hälla lite olja i pannan, värma den och sedan tillsätta en skvätt äppelcidervinäger.

Se till att du håller plattan på låg värme och låt all äppelcidervinäger förångas innan du fortsätter på ditt eget recept.

4. Använd riktigt smör

Riktigt smör innehåller näringsämnen som är viktiga för din kropp, samt oljesammansättningar som gör det svårt för maten att fastna i pannan.

Beroende på var det kommer ifrån kan smör vara en bra källa till viktiga fettsyror, vitaminer, mineraler och antioxidanter.

Släng i en tesked smör i pannan innan du börjar laga saker som ägg, korv och liknande mat.

För att hindra maten från att brännas kan du tillsätta lite salt och hålla temperaturen tämligen lågt.

5. Undvik metallbestick i pannan

Sked med olja

Du bör aldrig använda dig av metallbestick eller redskap i pannor som har non-stick-beläggning eftersom det eroderar beläggningen.

Köp istället köksredskap gjorda i plast, trä och silikon som inte kan göra repor i pannans botten. Ta väl hand om beläggningen eftersom det är den som hindrar maten från att fastna.

6. Använd inte tvättsvampar

Både tvättsvampar och metallsvampar kan utvidga metallens porer i pannor gjorda av aluminium, och på så sätt påverka beläggningen.

Använd mjukare svampar, hushållspapper eller en tvätthandduk om du vill hålla pannan i gott skick.

7. Ställ inte pannor och grytor i varandra

Pannor

Om du har pannor och grytor i teflon – undvik då att ställa dessa i varandra. Materialet är mycket känsligt och repar lätt.

8. Torka pannorna väl för att mat inte ska fastna i pannan

Låt pannorna och grytorna torka efter att du diskat bort matresterna, och innan du ställer tillbaka dem i skåpet.

Om du lämnar fukt eller vatten kvar kan det orsaka mögelväxt, som i sin tur får mat att fastna i pannan i framtiden.

9. Låt aldrig pannan steka torrt

Matrester kan fastna i pannan, men detta kan förebyggas

Det största tricket för att hindra mat från att fastna i pannan är att alltid ha i en skvätt olja medan du steker.

Om du märker att pannans yta börjar bli torrare under matlagningens gång, tillsätt då ytterligare lite olja och sprid ut den jämt över stekytan.

Följ dessa enkla tips så kommer du tycka att det är hur lätt som helst att laga mat utan att saker och ting fastnar i pannan.

Du kommer inte bara att laga bättre och godare mat, utan sparar också hur mycket tid som helst som du annars hade lagt på att rengöra köksredskapen från matrester. Dina grytor och pannor kommer att bli fläckfria.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.