9 sätt att förhindra cancer, enligt experterna

Trots att du aldrig kan förhindra cancer helt och hållet kan du iallafall minska risken att drabbas med en hälsosam livsstil och regelbundna undersökningar så att cancern kan upptäckas innan det är för sent.
9 sätt att förhindra cancer, enligt experterna
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 02 november, 2022

Det är lätt att tro att det inte finns något man kan göra för att förhindra cancer. Alla har vi en historia om en nära eller bekant som, trots att de levt ett hälsosamt liv, drabbats av denna hemska sjukdom.

Det internationella centret för cancerforskning (IARC) har listat särskilda strategier du kan använda för att minska risken att drabbas av cancer med nästan 50%. Det är väldigt viktigt att du läser dessa tips och att du håller dem i åtanke i din vardag.

Den Europeiska kodexen mot cancer berättar att även om magcancer var den allra vanligaste formen av cancer för några decennier sedan är dagens farligaste cancertyp lungcancer för både män och kvinnor.

Det är utan tvekan relaterat till de ohälsosamma vanor vi har börjat med på sistone och som dramatiskt ökar risken för lungcancer.

Därför är det kanske värt att ha följande tips i åtanke. Ibland kan väldigt små förändringar i ditt vardagliga liv vara livsviktiga.

1. Undvik tobak

Om du vill minska risken att drabbas av cancer är det första du borde göra att undvika tobaksprodukter. När vi säger det menar vi inte bara konsumtionen av nikotin, utan försök även undvika passiv rökning.

 • Som sagt är lungcancer den allra vanligaste typen av cancer i dagsläget, och den är också skyldig för mest dödsfall.
 • Det räcker inte att byta till e-cigaretter eller cigaretter med låga halter tjära. Det gäller att undvika rökning helt och hållet.

2. Håll en hälsosam kroppsvikt

Det Nationella institutet för cancer har indikerat att övervikt kan öka risken för livmodercancer, bukspottkörtelcancer, tjocktarmscancer och sköldkörtelcancer.

 • Överflödigt fett främjar exempelvis östrogenproduktionen i kvinnor. Det leder till en mängd olika mutationer i kroppen som kan förvandla vanliga celler till cancerceller.
 • Fråga alltid en läkare eller dietist om hur du kan förbättra dina vanor och leva ett hälsosammare liv med en hälsosammare vikt. Det är värt det!

3. Undvik en stillasittande livsstil

2-walking

Det räcker inte att gå ut på promenader en gång i veckan för att det ska räknas som en hälsosam livsstil. Din kropp behöver rörelse och träning dagligen för att din blodcirkulation och syretillförsel ska kunna hjälpa din kropp arbeta på en optimal nivå.

Du behöver inte slita ut dig helt och hållet för att leva hälsosamt. I de flesta fallen räcker det med att du är ute och går i en rask takt en halvtimme varje dag.

Försök att vistas i parker eller grönskan där luften är ren och frisk!

4. Säg “Ja” till en hälsosam kost

Folk måste bli mer medvetna om vad de äter, och relationen mellan kost och hälsa. En god kost är synonymt med god hälsa och ett långt liv.

 • Ät färsk och ekologiskt producerad mat.
 • Kom ihåg att dricka sex till åtta glas vatten om dagen.
 • Öka mängden fiber och vitamin C du får i dig.

5. Undvik alkohol och drick med måtta

Precis som med allt annat i livet är balans och måtta det allra viktigaste. För mycket av något har alltid konsekvenser, och det är även fallet med alkohol.

 • För att minska risken att drabbas av cancer bör du antingen undvika alkohol helt och hållet eller dricka ett glas rött vin om dagen. Det röda vinet är bra hjärtat.

6. Skydda dig själv från ultravioletta strålar för att undvika cancer

3-sun-protection

Det enklaste och viktigaste sättet att förhindra cancer är genom att skydda dig tillräckligt från ultravioletta strålar.

 • Solljus är viktigt för kroppen eftersom det hjälper den att syntetisera och tillverka vitamin D, men sitt inte i solen mitt på dagen. Se även till att inte vistas i solen alldeles för länge.

7. Undvik att arbeta med föroreningar och giftiga ämnen

Det är inte alltid möjligt att kontrollera din omgivning, speciellt på arbetsplatsen. Men det är ändå viktigt att vara medveten om vad du kan göra för att skydda dig bättre.

Om du arbetar i en fabrik där du ofta hanterar kemikalier, se till att alltid arbeta efter säkerhetsprotokollet på din arbetsplats och gå på regelbundna hälsoundersökningar. Det är mycket viktigt och kan vara livsavgörande för att förhindra cancer och andra svåra sjukdomar.

8. Faran med radon

Även om du kanske inte har lagt märke till det är radon en osynlig bov som finns överallt i stora städer, fält och skogar, och det kan leda till en långsam död.

Radon är en radioaktiv gas som reser sig naturligt från jordskorpan.

Du kan alltid besöka organisationen Enviromental Protection Agencys hemsida och lära dig mer om hur du upptäcker och minskar din utsatthet till detta ämne.

9. Vaccin är livsviktiga

4-vaccines

Något så enkelt som att du vaccinerar dina barn mot hepatit B, och unga flickor mot HPV, kan förhindra en mängd olika typer av cancer.

Det är även viktigt att ha följande i åtanke:

 • Kvinnor bör gå på regelbundna undersökningar hos gynekologen och hälsoundersökningar för bröstcancer.
 • Både män och kvinnor borde tidigt leta efter tecken på lungcancer och tjocktarmscancer.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.