9 sätt att återanvända dina gamla jeans

9 sätt att återanvända dina gamla jeans

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Det finns många sätt att återanvända dina gamla jeans som du glömt bort i garderoben; förmodligen för att de inte passar eller inte är i mode. Ett bra alternativ kan vara att ge dem till någon som kan använda dem. Men det finns även många bra idéer för att dra nytta av tyget, som tenderar att hålla i många år. Vill du lära dig hur du återanvänder gamla jeans?

Om du är redo att testa din kreativitet och talang för hantverk är följande idéer perfekta för att dra nytta av alla gamla jeans du har. Det enda du behöver kunna är att sy och vara beredd att experimentera med sax, nål och tråd.

Jeansshorts

Detta är ett av de enklaste och mest klassiska sätten att återanvända gamla jeans. Använd denna idé om jeansen fortfarande passar dig men inte är i mode, eller om benen gått sönder. Det enda du behöver göra är att markera delen du vill klippa vid och sedan använda saxen för att få den längd du vill ha. Du kan göra en liten fåll med hjälp av nål och tråd, eller så kan du strunta i att fålla dem för en lite mer rebellisk look.

Jeansminikjol

Sy om dina gamla jeans

Utöver att göra ett par snygga shorts kan du även göra snygga minikjolar för sommaren eller informella tillfällen. Det är ett klädesplagg som aldrig går ur modet, framförallt inte under varma dagar. För att göra en jeanskjol måste du ha byxor av lite större modell så att du enkelt kan sy ihop benen för att få en minikjol.

Väska eller plånbok

Det finns många sätt att använda gamla jeans för att göra snygga väskor eller plånböcker. Du behöver bara använda all din kreativitet och lägga till de detaljer du vill ha. Du kan till exempel göra en väska av tyget från gamla jeans och lägga till detaljer med stenar, knappar, färgat tyg, blixtlås eller annat du kommer på.

Förkläde

Förkläde

Att göra ett eget förkläde för köket är väldigt enkelt och kan vara mycket användbart så att du inte smutsar ner kläderna när du lagar mat. Det enda du behöver göra är att tänja ut dina gamla jeans så att tyget blir öppnare, varpå du klipper ut förklädet så att det passar dig.

Om delarna inte når runt dig kan du lägga till bitar till förklädet. När du klippt dem lägger du till en färgad fåll av ett annat tyg och de nödvändiga snörena så att du kan knyta det bakom ryggen. Som vi nämnde ovan kan du leka med din kreativitet genom att lägga till andra detaljer, som knappar, stenar eller färgade lappar.

Sy om dina gamla jeans till en portmonnä

Vill du inte att dina mynt ska ligga överallt? Då kan du använda gamla jeans för att göra en snygg portmonnä. Det enda du behöver göra är att klippa ut den form du vill ha på portmonnän (fyrkantig, rund, oval, halvmåne). Sy sedan ihop sidorna och stäng med ett blixtlås, spänne eller knapp.

Kalenderbok

Bok

Om du vill ge ett väldigt skräddarsytt utseende till en kalenderbok kan du ta en bit från dina gamla jeans och klä utsidan av din kalenderbok med den. Du klipper helt enkelt ut de exakta måtten och använder lite lim för att limma fast tyget. Ett annat alternativ är att sy omslaget, men detta kan ta lite längre tid och är mer komplicerat.

Mobilskal

För att skydda din mobiltelefon från att repas, kan du hitta skal i tillbehörsbutiker. Men tänk om du skulle göra ett själv? Det är väldigt enkelt och du kan göra det med extrabitarna från din väska eller portmonnä.

Klipp tyget så att det är en eller två centimeter större än din mobil, och ta tillräckligt med tyg så att det räcker till fram- och baksida. Sy sedan ihop ändarna så att det bildas ett hål som du kan stoppa in mobilen i. Du kan sedan lägga till dekorativa detaljer som färglappar, tyger, knappar mm.

Husdjurskläder

Hund med jeans

Att klä sina husdjur ser definitivt gulligt och kärleksfullt ut, oavsett om det rör sig om katter eller hundar. Varför inte försöka göra dessa kläder själv? Testa din kreativitet genom att använda ett par gamla jeans som du aldrig blir av med. Sy ett plagg baserat på något de redan har, eller uppfinn något själv.

Kuddar

Om du vill förnya dina kuddar och ge dem en personlig stil kan du ta dina gamla jeans och använda tyget för att klä dem i nytt material. På så sätt blir de som nya och får en mycket speciell stil.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Giler Choez, J. Y. (2015). Reciclaje de tela en la elaboración de bolsos su incidencia en el aprendizaje de las estudiantes del décimo año básica de Corte y Confección, del Centro de Formación Artesanal “Armando Coronel Dreshner” del Cantón El Empalme Provincia del Guayas (Bachelor’s thesis, Babahoyo: UTB, 2015).
  • Chumbi Rivera, K. V. (2016). Guía de procesos para la fabricación de objetos textiles para generar fuentes de trabajo desde una conciencia social y medioambiental (Bachelor’s thesis, Universidad del Azuay).
  • Soto Marín, C. (2015). Sostenibilidad y reciclaje: elaboración de ropa hogar usando muestras sobrantes y residuos de lavandería, procesos y acabados del Dením de las empresas textilera de Medellín (Bachelor’s thesis, Escuela Arquitectura y Diseño).

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.