9 överraskande livsmedel du kan frysa

Tyvärr hamnar mellan 30 och 40% av den mat som är menad för människor i soporna. Gör din del för att inte mat ska gå till spillo genom att lära dig om 9 livsmedel som kan frysas.
9 överraskande livsmedel du kan frysa

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Matspill är fortfarande ett allvarligt problem runt om i världen. Uppskattningsvis hamnar mellan 30 till 40% av all mat i soporna. Men många glömmer att de kan få maten att vara längre genom att exempelvis frysa ner den. Det kan ändra smaken, men det är ett fantastiskt sätt att förlänga livslängden på din mat så att du inte behöver kasta den, och du kan även spara pengar. Här är en lista på livsmedel du kan frysa.

Bananer

skivade bananer i skål

Det första i listan på livsmedel somdu kan frysa är banan. Du kan frysa mogna bananer (de som har blivit bruna) utan skalet på. Du kan sedan använda dem i många recept. Eftersom de förmultnar snabbare när de lämnas i rumstemperatur är det bäst att lägga dem i frysen. När du behöver dem kan du sedan lägga dem i mikrovågsugnen och använda dem i kakor, muffins eller bananbröd.

Avokado

De flesta vet att när man öppnar en avokado blir den brun och obehagligt mjuk. I detta tillstånd kan du använda de för ansiktsmasker eller andra naturliga kosmetiska behandlingar, men du kan även lägga dem i frysen för att de ska fortsätta hålla sig goda nog att ätas. Lägg avokadon i en lufttät behållare och pressa lite citronjuice på. De håller sig i en vecka.

Kaffe

kaffe i iskubslåda

Har du lite överblivet kaffe? Istället för att hälla ut det kan du frysa in det och använda det i cocktails eller andra recept.  Faktum är att du medan det är fruset även kan använda det för att behandla rynkor, celluliter och andra hudproblem.

Färska örter

Ett bra exempel på livsmedel du kan frysa är färska örter. Basilika, persilja och andra färska örter får en mörka färg när de börjar förmultna, men om du inte vill kasta dem kan du hacka dem och frysa in dem. Lägg de hackade örterna i en iskubslåda, täck dem därefter med olivolja och lägg dem i frysen så länge du vill. 

På så sätt har du alltid örter hemma för soppor, stuvningar och många andra recept som behöver lite smak.

Sallad är ett livsmedel du kan frysa

romaine sallad

Det är bäst att använda salladen färsk så att du kan ta del av all näring. Men när du märker att du inte kommer hinna använda den i tid kan du frysa den. Gör bara en puré av bladen med lite vatten som du sedan fryser till iskuber. Du kan använda dessa salladskuber i till exempel smoothies och soppor för att ge smak och näring.

Druvor

Druvor är blir lätt dåliga när de når en viss mognadsnivå. Som tur är kan de förvaras i frysen för att senare användas i juicer, efterrätter och även cocktails.

Tomater

kvisttomater

Du kanske har hört att du inte ska ha tomater i kylen så att de inte förlorar sina näringsegenskaper, men när de är mogna och håller på att bli dåliga kan du lägga dem i frysen för att senare använda dem i soppor eller stuvningar.

Ost

Trots att det inte rekommenderas att man fryser mat med en hög andel fett och vatten finns det många ostsorter som kan förvaras längre genom att frysa dem.  Man måste dock välja rätt ost eftersom det inte är alla ostar som fungerar bra i frysen. Se därför till att frysa dem i större block, så att du kan bevara dess textur och smak.

Margarin och smör

margarin i paket

Du kan frysa både margarin och smör så länge du följer bra riktlinjer för dess hantering.

Det är viktigt att veta att viss mat kan utsättas för patogener, så de måste förvaras i lufttäta behållare och separeras från annan mat.

Som du ser finns det livsmedel du kan frysa för att förlänga livslängden. Gör det när du anser det vara nödvändigt, men det är bättre att köpa måttliga mängder i affären så att du kan äta mer av maten färsk.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.