9 livsmedel som får dig att lukta sämre

Ibland räcker det inte med bra hygien för att bli kvitt sin kroppslukt. Visste du att vissa livsmedel är nära kopplade till att man luktar?
9 livsmedel som får dig att lukta sämre

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Din kroppslukt är en kombinerad reaktion från dina svettkörtlar, huden, flyktiga föreningar du genererar samt bakterieaktivitet. Denna process utlöses vanligtvis av hormonmässiga eller metaboliska problem, men du kan även börja lukta sämre på grund av vissa sjukdomar eller specifika läkemedel.

Även om många tror att svett är den huvudsakliga orsaken till kroppslukt är sanningen att många typer av baciller, smuts och en kombination av vissa livsmedel i din diet alla kan vara bidragande faktorer. Denna sista komponent kan ändra din kropps pH-värde och orsaka stor surhet som gör det svårt att eliminera gifter, vilket leder till kroppsodör.

Utöver det kan vissa livsmedel innehålla starka substanser som utsöndras genom din svett eller via din andedräkt.

Vet du vilka de är?

1. Vitlök

vitlök leder till dåliga andedräkt

Det finns gott om folk som föredrar att inte äta vitlök på grund av den starka lukt som tenderar att dröja kvar i flera timmar.

Utöver det kan flyktiga svavelföreningar i vitlök få din andedräkt att lukta illa. Denna substans absorberas av våra lungor och fortsätter in i blodomloppet efter att matsmältningen är klar, vilket får din andedräkt och hud att anta den klassiska doften.

2. Raffinerat socker

Godis och andra typer av livsmedel som görs med raffinerat socker kan påverka kroppens surhetsnivåer, ändra kroppstemperaturen och få dig att lukta. Bakterier lever på socker, så då kan man även märka av snabbare jäsning och starkare lukt.

3. Kryddor

olika kryddor

Kryddor såsom curry och kummin tenderar att ge dig dålig andedräkt eftersom svavelhaltiga gaser du får i dig när du konsumerar dem elimineras genom dina porer. Oftast assimileras de ordentligt i kroppen, men ibland förblir de i blodomloppet och släpps ut senare.

4. Härdat fett

Härdade fetter är den typ som används för att tillaga skräpmat, friterat och bakverk, bland annat. De är inte bara den ledande orsaken till fetma, utan kan även kopplas till en oangenäm kroppslukt.

Det verkar som att denna typ av fett försvårar matsmältningen eftersom fettet interagerar negativt med andra livsmedel som bearbetas i tarmarna.

5. Fläsk

korvar och charkuterier

Patéer, korv, bacon och andra härdade fläskprodukter kan höja magens surhetsnivåer och ge dig gaser. De bryts väldigt sakta ned i ditt matsmältningssystem, och på grund av det höga fett- och kemikalieinnehållet kan de störa den metaboliska funktionen som eliminerar gifter.

6. Rött kött

Proteinerna i rött kött är svårare för kroppen att smälta, och eftersom de kan ligga kvar i tarmarna i flera dagar är risken högre att de börjar jäsa, vilket får dig att lukta. De som äter färre portioner rött kött per vecka har mindre illaluktande svett än de som äter det regelbundet.

Att minska mängden rött kött i din diet hjälper dessutom till att undvika gaser, bukinflammation och förstoppning.

7. Sparris kan få dig att lukta sämre

sparris i knippe

Även om det är nyttigt kan sparris ge din urin en stark och sur lukt på grund av hur det naturligt bryts ned i kroppen. Det inträffar hos vissa som har en genetisk variation för att producera och uppfatta vissa lukter.

8. Alkoholhaltiga drycker

De som drycker för mycket alkohol har en oangenäm lukt på hud och andedräkt. Din kropp bearbetar alkohol som ett gift, så din lever har hand om att ämnesomsätta den. Nästan 90% av alkoholen konverteras till ättiksyra – en icke-giftig substans som elimineras från kroppen tillsammans med överflödiga vätskor och salter.

Resten förblir i blodomloppet och tas bort genom lungorna med hjälp av normal respiration eller genom porerna i huden i form av svett.

Vi rekommenderar att läsa: Effekterna av alkohol på kroppen

9. Lök

gul lök

Bakterier bryter ned svavelaminosyrorna som finns i lök, vilket genererar illaluktande, flyktiga substanser såsom vätesulfid, metylmerkaptan och dimetylsulfid.

Dessa svavelföreningar absorberas av blodomloppet och når munnen, magen, tarmarna och levern. De transporteras även till lungorna där de, om de ansamlas i större kvantiteter, kan ge dig en stark lukt när du andas ut.

Om du har dålig kroppslukt trots att du är frisk och har god hygien är risken att ett kostval är boven i dramat.

Försök att ändra det!

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.