8 vanor som förstör din ansiktshud

Trots att du är trött när du kommer hem så måste du frammana styrkan att ta bort ditt smink och applicera en toner innan du går till sängs.
8 vanor som förstör din ansiktshud

Senaste uppdateringen: 13 mars, 2019

Din känsliga ansiktshud kräver speciell omvårdnad från ung ålder för att motverka negativ påverkan från fria radikaler och miljöfaktorer som förstör hudhälsan.

Idag finns det flera sätt att nära och regenerera huden för att hålla den fast och skinande längre. När vi tar hand om ansiktet är dock skönhetsprodukter inte tillräckligt. Detta område av huden är till stor del beroende av dina dagliga vanor.

Trots att du kanske inte tänker på det så finns det en serie saker vi ägnar oss åt varje dag som i slutänden skadar och förändrar huden. Därför ska vi dela med oss av dessa åtta vanor som du bör ha i åtanke och helst göra dig av med.

Skada inte din ansiktshud

1. Att inte använda solskyddskräm

Solen är dålig för din ansiktshud

För hälsan och skönhetens skull måste vi använda solskyddskräm varje dag, även om det kanske inte är soligt när vi vaknar. Solskyddskräm har bevisats besitta förmågan att skydda huden från skador och brännskador som orsakas av solen.

Att gå ut i solskenet utan någon form av skydd orsakar skada på cellulär nivå, vilket är svårt att reparera. Det accelererar även åldrande, och över tid kan det leda till uppkomsten av hudcancer.

2. Rökning

Kvinnor som röker bör inte bli överraskade om de börjar märka av fläckar, fräknar, mörka ringar under ögonen och andra oestetiska förändringar i ansiktet. Nikotin från cigaretter drar ihop blodkärlen i huden, vilket minskar deras förmåga att frakta syre och andra näringsämnen som är nödvändiga för att bevara hälsa och skönhet.

3. Att dricka stora mängder alkohol

När alkohol når blodomloppet orsakar det berusning och uttorkning, vilket påverkar huden. Personer som inte kontrollerar sin alkoholkonsumtion lider ofta av fläckar och rynkor vid tidig ålder, och utvecklar till och med ådernät.

4. Att inte behandla akne på rätt sätt

Kläm inte finnar

Hormonförändringar som kvinnor upplever under sina liv kommer göra dem mer benägna att drabbas av akne vid olika stadier i livet. Ett av de vanligaste misstagen är att försöka ta bort finnar med naglarna eller olika kommersiella krämer som är laddade med kemikalier. Att klämma finnar kan skada huden och lämna ärr, medan krämer kan vara hårda mot ansiktet.

Vad du måste göra i dessa fall är att ta bort smuts med en ansiktsrengörare eller ett exfolierande medel. Komplettera användningen av dessa produkter med någon form av produkt som designats för att bekämpa detta problem.

5. Att sova med smink är dåligt för ansiktshud

Gör aldrig detta igen! Detta är en av de värsta vanorna för din ansiktshud du kan ha. När du vilar behöver dina celler få tillräckligt med syre för att reparera och regenerera huden efter att den skadats under hela dagen.

När du går till sängs med dessa kemiska produkter på ansiktet kommer dina porer blockeras. Ditt ansikte blir igentäppt och cellarbetet omöjliggörs. Är du trött när du kommer hem? Frammana styrkan och använd en sminkborttagare eller rengörare innan du sluter ögonen.

6. Att duscha med varmt vatten

Att använda varmt vatten för att tvätta ansiktet eller duscha är aldrig det bästa alternativet för att bibehålla vacker hud. Frekvent användning av hett vatten tar bort naturliga hudoljor, vilket får huden att förlora fukt och fasthet.

7. Att inte sova bra

Dålig sömn

Väldigt få kvinnor kan tänka sig hur viktig sömnkvalitet är för hälsosam, fläckfri hy. När vi sover så återgår stresshormonerna till normala nivåer, vilket låter cellerna arbeta med att reparera huden. Personer som sover sex timmar eller mindre per natt löper hög risk att drabbas av för tidigt åldrande, mörka ringar under ögonen och hud utan lyster.

8. Att använda många produkter samtidigt

Det finns gott om skönhetsprodukter som designats för huden, och alla har sitt specifika syfte. Det är dock ingen god idé att använda en ovanpå en annan. Du måste ge huden tid att absorbera den första. Beståndsdelarna i de olika produkterna kan interagera med varandra och orsaka irritation, allergiska reaktioner eller andra störningar på din ansiktshud.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.