8 vanor du borde ha om du försöker gå ner i vikt

Att gå ner i vikt på ett säkert sätt handlar om att skaffa sig enkla vanor som kontrollerar hungern och ökar ämnesomsättningen. Försök att ha dem i bakhuvudet och använd dem för att stödja din kost.
8 vanor du borde ha om du försöker gå ner i vikt

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Om du är överviktig har du säkert letat efter otaliga metoder för att gå ner i vikt. För du vill ju faktiskt inte bara se bättre ut. Du vet också att det är viktigt att bli av med dina extrakilon vid övervikt eller fetma för att främja fysiskt och mentalt välbefinnande.

Att gå ner i vikt

Men att gå ner i vikt är inte lätt. Även om det finns många vanor som hjälper dig att uppnå det går du inte ner i vikt över en natt. Det finns några dieter som utlovar otroliga resultat inom några dagar. Det är dock bäst att gå ner i vikt gradvis så att du inte påverkar din hälsa negativt.

Även om vissa blir stressade när de inte ser snabba resultat kan viktminskning faktiskt gå relativt snabbt, men också hända gradvis, om det görs på ett säkert och stabilt sätt. Lyckligtvis behöver du inte hålla fast vid en strikt eller farlig viktminskningsplan. Det räcker att bara skaffa sig några enkla dagliga vanor för att börja märka förändringar.

I den här artikeln vill vi dela med oss av de 8 bästa vanorna du kan ha för viktminskning så att du kan införliva dem i din rutin.

1. Ha nyttig mat hemma 

Nyplockade grönsaker

Att hålla hälsosam mat i sikte bidrar till att förbättra kostvanorna när du vill öka dina chanser att gå ner i vikt. Att till exempel lägga frukt och grönsaker på bordet eller ha en handfull nötter till hands minskar tendensen att du äter kaloririka mellanmål och godis.

2. Använd små tallrikar

Även om det verkar som en dum vana är det ganska användbart att använda små tallrikar när du vill minska antalet kalorier du får i dig i dina huvudmåltider. De portioner som serveras på dessa tallrikar är mindre, men eftersom de upptar hela utrymmet luras hjärnan att tro att det räcker för att du ska bli mätt.

3. Ät mer frukt och grönsaker

par som njuter av en grön sallad

Att äta fem eller sex portioner råa frukter och grönsaker per dag bidrar starkt till att stödja de processer som är ansvariga för att eliminera överskott av fett. Deras höga innehåll av vatten, fiber och antioxidantföreningar stimulerar eliminering av avfallsprodukter och förhindrar därför att de stör vår metaboliska hälsa. Dessutom ger frukt och grönsaker extra energi till kroppen, vilket förbättrar produktiviteten både mentalt och fysiskt.

Frukt och grönsaker förlänger också känslan av mättnad och minskar tendensen att äta mer kalorier än vi borde.

4. Ät långsamt

Att äta mat snabbt minimerar uppbrytningen av de kemikalier som genererar känslan av mättnad och leder därför till överdrivet ätande. Även om vissa gör det omedvetet är det viktigt att försöka sakta ner när du äter så att det inte påverkar din vikt negativt. Om du tar dig tillräckligt med tid för att äta kan du tugga maten bättre och också förhindra att du överäter senare.

5. Drick vatten och hälsosamma drycker

kvinna som dricker vatten
Att öka din konsumtion av vatten och hälsosamma drycker är ett sätt att stödja din ämnesomsättning. Vatten fuktar kroppens celler, förbättrar reningsprocessen i utsöndringsorganen och hjälper därför till att hålla mättnaden längre. Teer med renande egenskaper, gröna shakes och fruktvatten är också utmärkta alternativ för att stödja din kost för viktminskning.

6. Sov gott

Människor som försöker tappa några kilon borde absolut förbättra sin sömnkvalitet eftersom det är avgörande för att uppnå bra resultat. Medan vi sover aktiveras viktiga funktioner för ämnesomsättningen. Det ökar i sin tur produktionen av de hormoner som kontrollerar hungern. Att vara vaken länge eller avbryta sömnen ökar sötsuget och risken för fetma.

7. Påbörja en kombinerad träningsrutin

par som tränar magen
Daglig konditionsträning är ett utmärkt sätt att öka energiförbrukningen för att lättare bränna fett, men i kombination med styrketräning och fysisk träning blir fördelarna ännu större.

8. Krydda dina rätter

Att tillsätta kryddor till dina rätter hjälper till att stimulera din ämnesomsättning för att gå ner i vikt. Kryddor som cayennepeppar och gurkmeja utövar en stimulerande effekt på metabolisk aktivitet. Det förbättrar processerna som omvandlar fett till energi.

Som du kan se är det viktigt att gå ner i vikt på ett säkert sätt genom att anta enkla vanor som kontrollerar hungern och ökar ämnesomsättningen Försök att ha dem i bakhuvudet från och med nu och använd dem för att stödja din kost.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Aune D., Giovannucci E., Boffetta P., Fadness LT., et al., Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all cause mortality a systematic review and dose response meta analysis of prospective studies. Int J Epidemiol, 2017. 46 (3): 1029-1056.
  • Jeong JN., Effect of pre meal water consumption on energy intake and satiety in non obese young adults. Clin Nutr Res, 2018. 7 (4): 291-296.
  • Cheng CC., Hsu CY., Liu JF., Effects of dietary and exercise intervention on weight loss and body compositin in obese postmenopausal women: a systematic review and meta analysis. Menopause, 2018. 25 (7): 772-782.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.