8 sätt att återanvända gamla däck

Gamla däck kan användas för att skapa olika dekorativa pjäser för hemmet. Vill du prova? Upptäck åtta intressanta idéer.
8 sätt att återanvända gamla däck

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Gamla däck är föremål med väldigt hög potential. Allt beror på hur uppfinningsrik du är och din förmåga att föreställa dig vad de kan förvandlas till. Att återanvända gamla däck är ett bra sätt att få lite extra nytta av dem.

Däck är gjorda av det motståndskraftiga materialet gummi. Så även om de är utslitna och inte lämpliga att använda på ditt fordon längre, kan gamla däck vara användbara för andra sakerGummi är ett material som kan vara naturligt eller syntetiskt. Den naturliga varianten extraheras från gummiträdet, kautschuksom ursprungligen kommer från Sydamerika. Det syntetiska gummit kommer istället från petroleum.

Tack vare dess elasticitet och hållbarhet är det ett välanvänt material i våra industrier. Eftersom man insett hur otroligt mångsidigt och hållbart det är, har man faktiskt börjat återanvända det som råmaterial för andra produkter. Men kan man återanvända gamla däck i hemmamiljön? Det är klart man kan! Det finns faktiskt många användningar för dem. I syfte att minska utsläpp kan man göra massor av nya, användbara saker av dem.

De bästa idéerna för att återanvända gamla däck

Det vanligaste sättet att återanvända däck är att slita sönder, skära upp och mala ned dem för att göra till exempel:

  • Vägar
  • Mattor
  • Syntetiskt gräs
  • Lekplatser
  • Löparbanor
  • Skyddande kuddar för båtar

Men detta är kanske inte riktigt användningar som lämpar sig för hemmamiljön, och därför vill vi dela med oss av en annan serie projekt. Redo att prova på dem? Ta din kreativitet till nya höjder!

1. Gungor – klassiskt sätt att återanvända gamla däck

Klassiska däckgungor

Vill du ha roligt i trädgården utan att spendera för mycket pengar? En intressant idé utgörs av att återanvända gamla däck för att göra klassiska gungor.

Köp först ett rep i den färg du vill och måla däcket med sprejfärg. Fäst därefter repet i däcket och häng det i en gungställning. Om du vill kan du till sist linda in däcket i tyg så att man inte kommer i direkt kontakt med det.

2. Sandlåda

För barnen som är för små för att gunga kan du hitta på andra kreativa idéer. Vad sägs om en liten sandlåda? Denna variant är också enkel att göra. Allt du behöver göra är att först tvätta, torka och måla däcken som du vill. Fyll dem därefter med sand och ställ i skuggan. Det kommer säkerligen bli en favoritplats för små barn.

3. Blomlådor

Lådor till dina växter

Tack vare deras form och storlek kan man enkelt återanvända gamla däck för att göra blomlådorDe är tåliga, skadas inte av vatten och är också perfekta för att ta hand om olika växter. Ta lite sprejfärg i dina favoritfärger och måla däreter dina nya lådor. Du kan givetvis även lämna dem i deras originalfärg och plantera saker direkt.

4. Spegelram

Ett stort däck från en bil kanske inte låter särskilt elegant, men ett tunt däck från en cykel kan med fördel användas för att göra en vacker spegelram.

Tvätta först och torka däcket, varpå du kan applicera ett lager transparent fernissa för att få det svarta att verkligen skina. Du kan även sprejmåla det i guld, brons eller en annan färg. Därefter behöver du bara fästa spegeln inuti ramen.

För detta kan du vända dig till industriellt lim som du applicerar på insidan av däcket.

5. Husdjurssäng

En säng till hunden

Att spendera massor av pengar är inte nödvändigt för att få en utmärkt säng till ditt djur. Gamla däck har perfekt form för att göra en välkomnande och också vacker säng. För att göra den behöver du först bara fylla insidan av däcket med en stor kudde. Dekorera därefter som du vill – kanske måla ett par moderiktiga tassavtryck?

6. Soptunna – ett miljösmart sätt att återanvända gamla däck

Att kombinera flera gamla däck kan ge dig en snygg soptunna. Den kommer givetvis se annorlunda ut beroende på hur kreativ du väljer att vara.

Den grundläggande idén består av att stapla tre däck ovanpå varandra för att bilda en tunna. För att göra det enklare att få ut skräpet placerar man därefter en sopsäck inuti.

7. Ett bord för altanen eller balkongen

Ett bord av däck

Detta dekorativa och funktionella bord är riktigt snyggt. Att återanvända gamla däck för att göra trädgårdsmöbler är faktiskt vanligt förekommande. 

Stapla först däcken ovanpå varandra eller gör som på bilden ovan. Därefter lägger du ditt en bordsskiva (plast, trä eller ett annat material) för att färdigställa bordet.

8. Utomhussoffa

För att njuta av familjeträffar i trädgården eller på altanen kan du lockså göra bekväma soffor med återanvända gamla däck.

Du kan sätta ihop olika bitar beroende på hur många soffor du behöver. Generellt behöver du använda två däck för varje plats. Måla dem som du vill och fyll dem med kuddar.

Som du kanske märkt är gamla däck inte skräp. Det finns många sätt att förvandla dem till användbara och dekorativa föremål. Sätt igång och gör dina egna skapelser!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.