8 överraskande fördelar med grönt äpple

Utöver att vara en perfekt frukt om man vill blanda sött och surt har gröna äpplen fantastiska hälsofördelar. Här kommer åtta anledningar till varför ett grönt äpple om dagen verkligen håller doktorn borta.
8 överraskande fördelar med grönt äpple

Senaste uppdateringen: 22 december, 2018

Grönt äpple är en fröjd för våra smaklökar med sin krispiga och syrliga smak. Men vi kan faktiskt hjälpa både kropp och hälsa när vi mumsar på denna fantastiska frukt. Alla vet vi att äpplen är bra för hälsan, men gröna äpplen har några extra fördelar jämfört med andra sorter. De är perfekta för alla renande dieter eller program för viktnedgång.

Gröna äpplen passar väldigt bra med havregryn på morgonen. Du kan även äta dem i skivor i en sallad eller hela. De är också utmärkta för att bekämpa hunger när som helst på dygnet.

Om du fortfarande inte övertygats eller om du inte tycker att gröna äpplen är lika söta som resten kommer här åtta anledningar att börja äta mer gröna äpplen:

1. Gröna äpplen har högt fiberinnehåll

Vi talar inte om äppeljuice eller geléer. Det bästa du kan gör är att äta ett grönt äpple med skalet på. Bara då får du i dig fibrerna.

  • Fibrer är snarare än ett näringsämne en oersättlig hjälp för inre balans och metabolism.
  • Samtidigt tillhandahåller gröna äppelträd sin frukt med polysackarider och lignin. Dessa är viktiga för din grovtarmshälsa.

2. De har även högt mineralinnehåll

Gröna äpplen

Äpplen är rika på järn – ett väldigt viktigt mineral. Till exempel ökar det syret i blodet, kontrollerar anemi och främjar kvinnors hälsa. Här kommer några andra utmärkta mineraler som hittas i denna frukt:

  • Zink
  • Koppar
  • Mangan
  • Kalium

Om du känner dig trött eller som om din energi börjar sjunka vid dagens slut ska du inte tveka att äta ett grönt äpple.

3. Vill du tappa vikt? Inkludera grönt äpple i din kost

Om du vill tappa vikt på ett hälsosamt sätt ska du börja äta två gröna äpplen om dagen. Om du har en balanserad diet med massor av variation kan frukten också hjälpa till att:

  • Minska dina blodsockernivåer
  • Känna dig mättare
  • Sänka dina kolesterolnivåer
  • Lättare bli av med fett runt buken

4. Grönt äpple bekämpar åldrande i förtid

Få bättre hy

Om du vill åtnjuta yngre, friskare hud ska du prova gröna äpplen. Deras antioxidanter främjar cellulär återuppbyggnad och föryngring. Samtidigt optimerar de din leverhälsa. Glöm inte att god leverbalans hjälper det generella välmåendet.

5. Grönt äpple förebygger diabetes

De är inte bara bra för att förebygga diabetes, utan rekommenderas också om du redan har sjukdomen.

Som vi vet exkluderas grönt äpple i många diabetikerdieter på grund av innehållet av fruktos. Men grönt äpple innehåller faktiskt en typ av fiber vid namn pektin, som hjälper till att kontrollera blodsockret.

Att äta ett äpple med kanel är ett perfekt sätt att påbörja dagen. Det tillfredsställer dessutom sötsuget.

6. Kickstarta din ämnesomsättning

Du kan få igång din ämnesomsättning tack vare mineralerna i gröna äpplen. Koppar, järn, kalium och mangan uppmuntrar denna fördelaktiga process. Kom alltid ihåg att din ämnesomsättning blir långsammare om du hoppar över frukosten. Å andra sidan kan du märka av stora fördelar om du börjar äta havregryn med äpplen och en kopp vitt te varje morgon.

7. Grönt äpple bekämpar inflammation

Uppskuret äpple

Grönt äppelskal har enzymer som hjälper våra T-celler. Dessa är en typ av lymfocyter som bekämpar inflammation. Pektinet i skalet ger oss dessutom vitaminer och mineraler som hjälper till att bekämpa infektionerOm du lider av artrit eller artros ska du äta ett äpple med skalet på!

7. Det främjar blodkoagulering

Gröna äpplen ger kroppen mer vitamin K. Som ett resultat blir vi mer förmögna att läka våra sår.  Vitamin K agerar som ett antihemorragiskt medel. Det är vanligt att ha låga nivåer av denna vitamin om man har haft en infektionssjukdom eller om man fortfarande är sjuk.

Du ska också komma ihåg att äta mer gröna äpplen om du är benägen att ha blödande tandkött.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.