8 örter som kan lindra smärta från artrit
Artrit är en inflammation i lederna som orsakar smärta och styvhet, speciellt när man rör på sig. Det kan drabba människor i alla åldrar och associeras ofta med andra problem som påverkar benstrukturen, musklerna, lederna och den vävnad som håller dessa samman. Vi ska berätta hur man kan lindra smärta från artrit.
Vilka är de vanligaste typerna av artrit?
- Den vanligaste typen av artrit är reumatoid – en inflammation i lederna som ger problem med rörelseförmågan, svullnader och smärta i leder. Denna typ av artrit kan även ge skador på brosk, senor och ligament.
- En annan typ av vanlig artrit är gikt som orsakar kramper, ömhet, rodnad och svullnad i lederna.
- Artros uppstår när brosket i lederna slits ner, vilket leder till smärta och svullnader i lederna.
- Tendinit är en annan typ av artrit som orsakar inflammation och irritation i senorna.
Oavsett vilken typ av artrit du har att göra med är det mycket viktigt att du konsulterar en läkare för att få rätt behandling. Utöver det kan det även vara bra att konsumera vissa typer av medicinalörter som kan hjälpa till att lindra smärtan och förbättra livskvaliteten.
Vilka är de bästa örterna för att lindra smärta från artrit?
Följande medicinska örter har fantastiska antiinflammatoriska egenskaper som kan lindra smärta från artrit.
Aloe vera
Aloe har sedan många år tillbaka använts för att behandla både externa och interna problem. Gelen från denna växt innehåller flera näringsämnen som är bra för hälsan och som kan lindra smärta i lederna.
Kattklo
Denna ört har antiinflammatoriska egenskaper som kan lindra smärta. En undersökning från University of Maryland visade att kattklo kan vara väldigt effektiv för att minska inflammation.
Eukalyptus
Bladen från eukalyptusväxten innehåller tanin, som kan användas för att lindra inflammation och smärta. Det rekommenderas att du applicerar varma kompresser med eukalyptus för att dra störst nytta av den.
Ingefära
Ingefära är känt för att vara en av de bästa huskurerna för att minska inflammation och smärta vid artrit, både för internt (mat, te, smoothies eller i form av tabletter) och externt bruk (med kompresser).
Gurkmeja
Gurkmeja är känd för att ha egenskaper som kan motverka artrit. Det har gjorts många undersökningar om denna växt som har fastslagit att du kan dra nytta av dess antiinflammatoriska och smärtstillande egenskaper genom att konsumera den.
Arnika
Arnika har kraftiga antiinflammatoriska krafter. Därför rekommenderas att du applicerar en kompress med ett avkok på arnika direkt på den drabbade leden för att linda smärta och inflammation.
Vitpil
Vitpil är en av de örter som ofta används för att minska inflammation. När det kommer till artrit har örten gett positiva resultat i att lindra smärta, speciellt i knän, rygg, höfter och nacke. Du kan ta behandlingen som ett avkok eller som tabletter, men överskrid aldrig den rekommenderade dosen.
Grönt te
Grönt te har många egenskaper för hälsan och har blivit det te som dricks mest i världen. Grönt te kan minska inflammation och ha en positiv verkan på artrit. Det rekommenderas att du dricker det eller applicerar det med en kompress.
Använd dessa kurer för att lindra smärta från artrit, men använd dem endast i kompletterande syfte.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- López Luengo, M. T. (2014). Uña de gato. OFFARM.
- Surjushe, A., Vasani, R., & Saple, D. (2009). Aloe vera: A short review. Indian Journal of Dermatology. https://doi.org/10.4103/0019-5154.44785
- Hamman, J. H. (2008). Composition and applications of Aloe vera leaf gel. Molecules. https://doi.org/10.3390/molecules13081599
- Omosa, L. K., Midiwo, J. O., & Kuete, V. (2017). Curcuma longa. In Medicinal Spices and Vegetables from Africa: Therapeutic Potential Against Metabolic, Inflammatory, Infectious and Systemic Diseases. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-809286-6.00019-4
- Salgado, F. (2011). El jengibre (Zingiber officinale). Revista Internacional de Acupuntura. https://doi.org/10.1016/S1887-8369(11)70041-2