8 mindre kända fördelar med lök för hälsan

Visste du att lök kan befria kroppen från de ansamlade gifter som kan göra att du ofta blir sjuk? Upptäck varför lök behöver vara en regelbunden del av din kost.
8 mindre kända fördelar med lök för hälsan

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Lök är förmodligen redan en basföda i din kost. Trots allt verkar de ha en förmåga att hitta in i många av våra favoritrecept.

Varför är lök bra?

Lök har varit en del av människans kost i över 7000 år. De lärde sig väldigt tidigt att den får maten att smaka bra. Men visste du att de också är riktigt bra för din hälsa?

För det första är de en utmärkt källa till vitaminer, inklusive C, B6, B1, K och H. De innehåller också höga halter av folsyra, fiber, svavel, och flavonoider, samt viktiga mineraler såsom:

 • Krom
 • Magnesium
 • Kalium
 • Fosfor
 • Kalcium

Kolla in dessa 8 saker som lök kan göra för din hälsa. Du kommer bli förvånad!

1. Lök kan förhindra blodproppar 

vit lök

Utöver flavonoider innehåller lök också quercetin, ett ämne som verkar antikoagulerande. Det:

 • Balanserar ditt kolesterol
 • Är antiinflammatoriskt
 • Är en antioxidant
 • Hjälper till att bekämpa allergier
 • Stärker ditt hjärta
 • Hjälper till att skydda ditt matsmältningssystem
 • Hindrar blodplättarna i blodet från att bilda blodproppar när blodet blir tjockt

2. Minskar det dåliga kolesterolet och ökar det goda kolesterolet

Som sagt hjälper quercetin inte bara till att förebygga blodproppar, utan det balanserar också ditt kolesterol. Det har bevisats att det kan minska det ”dåliga” kolesterolet samtidigt som det hjälper din kropp att producera det ”goda” kolesterolet. Dessutom är lökens antioxidanter till stor hjälp för att ta hand om ditt hjärta.

3. Kan stoppa tillväxten av tumörer

Antioxidanterna i lök är kända för att vara ett sätt att bekämpa tumörer. Det finns även studier som säger att de hjälper till att sänka risken för vissa typer av cancer, inklusive kolon-, prostata- och magcancer.

4. Kan förbättra ditt humör och din sömn

Lök är rik på folsyra, en otrolig komponent som hjälper till att öka blodflödet till din hjärna, vilket tillför mer syre och viktiga näringsämnen. De hjälper också till att producera serotonin och dopamin i hjärnan. Dessa är “må bra”-hormonerna. Detta bidrar till att få dig på bättre humör, vilket också förbättrar din sömnkvalitet och aptit.

5. Lök stöder bra hud- och hårhälsa

All C-vitamin i lök hjälper din kropp att producera mer kollagen, en väsentlig komponent för att hålla kroppen stark. Kollagen hjälper också till i cellåteruppbyggnad, elasticitet och hydratisering, vilket gör huden mjuk och strålande. Som om allt detta inte räckte är kollagen också bra för ditt hår och gör det starkt, tjockt och glänsande.

6. Hjälper till att rensa bort toxiner

Aminosyrahalten i lök hjälper din kropp att göra sig av med toxiner genom att driva ut tungmetaller som bly, kadmium och arsenik genom levern. När din lever ackumulerar dessa toxiner kan det leda till sjukdomar som kan undvikas med rensande mat i din kost.

7. Håller grovtarmen frisk

Förutom att hjälpa till att förebygga koloncancer är en annan fördel med lök att den tar hand om grovtarmen i allmänhet. Fibrer i lök uppmuntrar till tillväxt av goda bakterier i tarmarna och hjälper till att förebygga diarré. Ännu mer imponerande är det faktum att fiber hindrar allvarliga sår från att bildas i tarmarna, vilket kan göra mycket ont.

8. Lök hjälper till att sänka blodsockret

Det är väldigt bra nyheter om du har diabetes eller vet någon som har det. Krom, en av de många mineraler som finns i lök, bär ansvaret för att hjälpa din kropp att reglera blodsockret eller glukosen. Svavel hjälper också till genom att uppmuntra insulinproduktion. Det är en av anledningarna till att lök är så bra för diabetiker.

Lök har nästan oändliga fördelar. Men det är viktigt att veta att det är enklare att dra nytta av fördelarna om du äter löken rå eftersom de förlorar vissa näringsämnen om du tillagar dem. Precis som med många andra grönsaker.

Människor som har en känslig mage bör dock äta för mycket av det, eftersom det kan öka risken för halsbränna och uppblåsthet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Association, N. O. (1964). Onions – phytochemicals and health properties. Soil Science.

 • Griffiths, G., Trueman, L., Crowther, T., Thomas, B., & Smith, B. (2002). Onions – A global benefit to health. Phytotherapy Research. https://doi.org/10.1002/ptr.1222

 • Lanzotti, V. (2006). The analysis of onion and garlic. Journal of Chromatography A. https://doi.org/10.1016/j.chroma.2005.12.016

 • Lesjak, M., Beara, I., Simin, N., Pintać, D., Majkić, T., Bekvalac, K., … Mimica-Dukić, N. (2018). Antioxidant and anti-inflammatory activities of quercetin and its derivatives. Journal of Functional Foods. https://doi.org/10.1016/j.jff.2017.10.047


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.