5 oväntade konsekvenser av diabetes

Visste du att diabetes kan förvärra din hörsel? Om du märker att du har hörselproblem, sök upp en specialist för att få en diagnos.
5 oväntade konsekvenser av diabetes

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Diabetes är ett allvarligt hälsoproblem som påverkar över sex miljoner människor runt om i världen i alla åldrar.

Det är en kronisk, komplex metabolisk åkomma som karakteriseras av att kroppen inte kan metabolisera socker, protein och fetter från maten du äter. 

Överskott av glukos i blodet skadar vävnader och organ för personer med diabetes.

De senaste åren har kampanjer försöka göra folk mer medvetna om riskerna med diabetes. Både regeringar och medicinska institutioner arbetar tillsammans för att sprida informationen, men många stöter ändå på oväntade konsekvenser.

Munproblem

leende

Personer med okontrollerad diabetes löper större risk för att få problem med munhälsan än de med normala glukosnivåer, inkluderat problem med tandköttet.

Om du har diabetes, prediabetes eller metaboliskt syndrom måste du vara vaksam på din munhygien och träffa din tandläkare regelbundet.

Det är inte ovanligt att folk upptäcker de första konsekvenserna av diabetes i munnen. Du kanske plötsligt märker av hål eller problem med tandköttet eller så kommenterar din tandläkare på det.

De vanligaste problemen är:

 • Parodontit: Sjukdomen påverkar benvävnaden som håller fast dina tänder. Det är viktigt att du följer den behandling du fått av din tandläkare för att inte börja tappa tänder.
 • Hål i tänderna: Utöver att se illa ut kan det ge dig problem med känslighet för kall eller varm mat. Håll dina glukosnivåer under kontroll och se till att du borstar dina tänder ordentligt.
 • Problem med gommen.
 • Dålig andedräkt: Det är ofta ett av de första symptomen som folk med diabetes får. Om du upptäcker att du fått dålig andedräkt utan anledning ska du kontrollera med din läkare så snart som möjligt för att se vad dina glukosnivåer ligger på.

Hörselförlust

Större hörselförlust upptäcks mer hos folk med diabetes än hos folk med vanliga glukosnivåer. Det kan upptäckas med olika tester som mäter deltagarens förmåga att höra olika höga ljud i båda öronen.

De som märker av det till följd av att ha diabetes kan också notera följande symptom:

 • Yrsel
 • Susningar i örat
 • Balansproblem

Om du är över 40 ökar risken för att drabbas.

Var uppmärksam och om du märker att du på senare tid inte har hört lika bra eller att andra måste höja rösten för att du ska höra dem är det viktigt att du träffar en läkare.

Hudinfektioner

Hudinfektioner är en annan oväntad konsekvens av diabetes. De vanliga problemen kan klassificeras i fyra grupper:

 • Skador
 • Hudinfektioner
 • Dåliga reaktioner på medicinering
 • Diabetesfötter

Folk med diabetes är speciellt i riskzonen för att få torr hud eftersom kroppen försöker bli av med socker genom frekvent urinering när glukosnivåerna är högre än de ska vara.

Om dina glukosnivåer inte kommer ner till normala nivåer kommer du att behöva urinera oftare och din kropp blir då av med mer vätska. Om du inte ersätter denna vätska genom att dricka vatten blir du uttorkad.

Du kan använda en fuktgivande kräm på torr hud men om din kropp är törstig kommer krämen bara att vara i några minuter eller upp till några timmar.

Obstruktiv sömnapné

säng

En annan oväntad konsekvens av diabetes är obstruktiv sömnapné. Det är ett vanligt respiratoriskt problem som ofta missas. Det är när luftvägarna täpps till medan man sover.

2% av kvinnor och 4% av män har det. Två bidragande faktorer är fetma och diabetes.

Om du börjar märka att du har problem med att andas när du sover borde du börja träna och äta bättre för att gå ner i vikt. Det bästa är en timmes promenad och en kost rik på grönsaker.

Sexuella problem

Diabetes kan leda till svårigheter med att prestera sexuellt, både för män och kvinnor.

Män med diabetes löper tre gånger så stor risk att få skador på nerver och artärer, vilket stör det nödvändiga blodflödet för att få en erektion.

Sedan kan också vissa diabetesmediciner ha bieffekter som kan bidra till sexuella problem.

Kvinnor kan lida av:

 • Hyperglykemi
 • Skador i könsregionen som inte är relaterade till könssjukdomar
 • Depression
 • Könsinfektioner

Tips för att kontrollera din diabetes

grönsaker

Många tror att diabetes innebär att man tvingas möta dessa och andra oväntade konsekvenser. Men sanningen är att det beror på de åtgärder du tar.

En bra kost och livsstil kan ge dig ett långt, praktiskt taget normalt liv utan dessa oväntade konsekvenser.

Om du har fått konsekvensen diabetes rekommenderar vi att du tar tillfället i akt och anammar bättre matvanor och arbetar för att leva en hälsosammare livsstil.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Al-Maskari, A. Y., Al-Maskari, M. Y., & Al-Sudairy, S. (2011). Oral manifestations and complications of diabetes mellitus: A review. Sultan Qaboos University Medical Journal.
 • Panchu, P. (2009). Auditory acuity in type 2 diabetes mellitus. International Journal of Diabetes in Developing Countries. https://doi.org/10.4103/0973-3930.45270
 • De Macedo, G. M. C., Nunes, S., & Barreto, T. (2016). Skin disorders in diabetes mellitus: An epidemiology and physiopathology review. Diabetology and Metabolic Syndrome. https://doi.org/10.1186/s13098-016-0176-y
 • Tamás, V., & Kempler, P. (2014). Sexual dysfunction in diabetes. In Handbook of Clinical Neurology. https://doi.org/10.1016/B978-0-444-53480-4.00017-5

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.