8 livsmedelskombinationer som hjälper dig gå ner i vikt

Visste du att kryddstarka livsmedel såsom cayennepeppar kan hjälpa dig att gå ner i vikt tack vare innehållet av kapsaicin? Denna beståndsdel är perfekt för att snabba upp ämnesomsättningen och bränna fett.
8 livsmedelskombinationer som hjälper dig gå ner i vikt

Senaste uppdateringen: 17 februari, 2019

I många fall är viktnedgång inte bara beroende av träning och att välja en balanserad kost. Många andra faktorer, såsom specifika livsmedelskombinationer, kan också spela en roll.

I dagens artikel vill vi tala om det bästa alternativet för dig om du försöker gå ner i vikt på ett hälsosamt sätt.

1. Grönsaker med ägg

Grönsaker med ägg är både gott och näringsrikt när det kommer till livsmedelskombinationer. Ägg förbättrar din absorption av karotenoider. Dessa är pigment som ger grönsakerna sin färg, och är till stor hjälp för viktnedgång.

Ett hårdkokt ägg är den bästa ingrediensen att lägga till i dina sallader.

2. Tonfisk och ingefära

Riven ingefära

Ingefära främjar god tarmtransit och hjälper till att snabba upp tömningen av magen, vilket blockerar enzymer som orsakar inflammation. Tonfisk innehåller en form av omega 3-fettsyra som förebygger ansamlingen av fett runt buken.

3. Kyckling och cayennepeppar

En av de livsmedelskombinationer som resulterar i utmärkta recept för viktnedgång är kyckling och cayennepeppar.  Kyckling är rik på protein och hjälper dig att hålla dig mätt längre. Detta minskar i sin tur mängden kalorier du konsumerar vid nästa måltid.

Vidare är cayennepeppar en perfekt krydda för att snabba upp förbränningen av fett och minska aptiten.

4. Meloner och vindruvor

Skuren melon

Om du gillar frukt borde du börja kombinera melon och vindruvor i kostenMelon är naturligt vätskedrivande och hjälper till att linda vätskeretention. Vindruvor har i sin tur kraftfulla antioxidanter (inklusive resveratrol) som är bra för att minska fettansamling. Det är därför en perfekt kombination för att förebygga svullnad och vätskeretention.

5. Spenat och avokadoolja

Avokadoolja hjälpa dig att förbättra kolesterolnivåerna och innehåller dessutom vitamin B och E såväl som mineraler, inklusive kalium. Spenat kan i sin tur göra dig mättare snabbare. Det har dessutom väldigt få kalorier!

6. Majs och baljväxter

Majs i durkslag

När du blandar majs och baljväxter (såsom bönor) får du ytterligare en av de livsmedelskombinationer som hjälper dig att trimma midjan. Dieter som inkluderar baljväxter minst en gång per vecka är mer effektiva för viktnedgång än dieter med samma mängd kalorier utan baljväxter.

Majs tillför slimmande effekter eftersom de innehåller en stadig stärkelse som gör att din kropp blir oförmögen att absorbera majoriteten av kalorierna och glukosen du konsumerar.

7. Potatis och pepparfrukter

Tro det eller ej, men potatis är mer mättande än fullkorn och innehåller dessutom mer kalium. Det är dock bäst att konsumera dem kokta eller ugnsbakade, utan smör eller andra tillbehör. Det bästa är att krydda dem med peppar: det stör bildandet av nya fettceller, vilket hjälper dig att undvika viktuppgång.

8. Livsmedelskombinationer för viktnedgång: kaffe och kanel

Kaffe som hjärta

Kanel är rik på antioxidanter och ansvarar för att minska bukfett. Kaffe kan i sin tur hjälpa till att minska din aptit. Om du vill tappa några kilon är en av våra bästa matkombinationer att starta dagen med en kopp kaffe med kanel i.

Andra rekommendationer

Det är viktigt att aldrig kombinera livsmedel som innehåller:

 • Proteiner och kolhydrater
 • Proteiner och stärkelse
 • Stärkelse och socker
 • Socker och fett
 • Frukt och socker

När du följer dessa riktlinjer för livsmedelskombinationer får du en nyttigare och mer balanserad kost samtidigt som du får en smärtare midja.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Manson JE, Cook NR, Lee IM, Christen W, Bassuk SS, Mora S, Gibson H, Gordon D, Copeland T, D’Agostino D, Friedenberg G, Ridge C, Bubes V, Giovannucci EL, Willett WC, Buring JE; VITAL Research Group. Vitamin D Supplements and Prevention of Cancer and Cardiovascular Disease. N Engl J Med. 2019 Jan 3;380(1):33-44.
  • Calder PC. Omega-3 fatty acids and inflammatory processes: from molecules to man. Biochem Soc Trans. 2017 Oct 15;45(5):1105-1115.
  • Aguirre L, Fernández-Quintela A, Arias N, Portillo MP. Resveratrol: anti-obesity mechanisms of action. Molecules. 2014 Nov 14;19(11):18632-55

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.