8 livsmedel som orsakar halsbränna
Visste du att det finns livsmedel som orsakar halsbränna?
Det är ett obekvämt symptom som beror på att matstrupens öppning inte fungerar som den ska. Den har i uppgift att hålla kvar magsafter och matrester i magen.
Vid halsbränna känner du av en brännande känsla i bröstet, ett symptom som nästan alltid följs åt av torr hals.
Faktum är att smärtan ibland är så kraftig att vissa blandar ihop den med en hjärtattack, vilket har gett upphov till många oroade besök hos läkaren.
Den bakomliggande orsaken kan vara någon form av anomali i magen. Det kan även vara ett matsmältningsproblem som ökar syraproduktionen.
I de flesta fall har det dock att göra med kostvanor, eftersom livsmedel med för många tillsatser eller kryddor kan förändra magens pH-värde och öka syranivån.
Det är en sporadisk sjukdom som inte är så värst allvarlig. Det är dock bra att känna till vilka livsmedel som ger upphov till det för att undvika behöva drabbas.
Ta en titt på dessa livsmedel som orsakar halsbränna!
Choklad
Choklad har fått en ny typ av popularitet eftersom det innehåller mycket antioxidanter. Men äter man alltför mycket kan det orsaka överproduktion av magsyra.
Anledningen är för att choklad innehåller mycket fett och stimulansmedel, som exempelvis koffein och teobromin. Båda dessa ämnen är kopplade till en ökad syranivå i matsmältningssystemet.
Kryddor
Kryddor sätter unik smak på dina maträtter. Många kryddor har även antioxidantiska och antiinflammatoriska egenskaper.
Problemet är att de kan vara aggressiva mot immunförsvaret. Kryddorna kan var skadliga om du lider av konstant halsbränna. Livsmedel att tänka på är bland annat:
- Kryddiga såser
- Curry
- Peppar
- Spiskummin
Kaffe: ett livsmedel som orsakar halsbränna
Kaffe är en viktig del av det dagliga livet för många. Det har energigivande egenskaper och antioxidanter vilket gör det till en bra dryck att påbörja arbetsdagen med.
Men eftersom kaffe innehåller mycket koffein är det många som får halsbränna efter att ha druckit det. Koffeinet försvagar de valv som håller inne magsyran och gör det enklare för den att tränga sig förbi.
Friterad mat
Friterad mat är en fiende för matsmältningen och de metaboliska processerna och är ett livsmedel som orsakar halsbränna.
Dessa livsmedel innehåller mycket transfetter samt kemikalier som inte bara påverkar matsmältningen, utan även ökar produktionen av syra.
Om man äter dem för mycket kan det leda till en brist på kontroll av de inflammatoriska processerna i kroppen. Det förvärrar därför din halsbränna.
Korvar och konserverade livsmedel
Både korvar och konserverat kött innehåller artificiella substanser som håller maten färsk. De skapar dock ett överskott av syra i blodet och magen.
Konserverad mat innehåller också mycket fett och mjöl som påverkar magens hälsa och din metabolism.
Om du äter detta regelbundet kan det ge upphov till fetma och höga kolesterolnivåer samt högt blodsocker.
Bakverk
Bakverk är onyttigt, speciellt kakor och sötsaker som är fulla av artificiella tillsatser. De ökar mängden syra i magen och matstrupen.
Utöver att de innehåller socker och raffinerat mjöl kan dessa substanser också orsaka irritation i magen. De ökar dessutom mängden magsaft, vilket leder till en ökad risk för gastrit.
Kolsyrade drycker
Att dricka kolsyrade drycker kan skapa en serie negativa reaktioner i din kropp. Kolsyrade drycker, speciellt coca cola, innehåller stora mängder koffein. Effekten påminner därför om kaffe.
Kolsyran ökar också trycket i din mage, vilket ökar mängden magsyra.
Rött kött
Att äta för mycket rött kött ökar inflammationsnivåerna i kroppen eftersom det har för många syrasubstanser som påverkar matsmältningen.
Det innehåller även en stor andel fett, vilket förklarar varför rött kött ger upphov till magsyra.
Lider du av sura uppstötningar eller halsbränna? Ta en titt på din kost och begränsa hur mycket du äter av dessa livsmedel för att få bukt med problemet.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Jarosz, M., & Taraszewska, A. (2014). Risk factors for gastroesophageal reflux disease: The role of diet. Przeglad Gastroenterologiczny. https://doi.org/10.5114/pg.2014.46166
- Austin, G. L., Thiny, M. T., Westman, E. C., Yancy, W. S., & Shaheen, N. J. (2006). A very low-carbohydrate diet improves gastroesophageal reflux and its symptoms. Digestive Diseases and Sciences. https://doi.org/10.1007/s10620-005-9027-7
- Kubo, A., Block, G., Quesenberry, C. P., Buffler, P., & Corley, D. A. (2014). Dietary guideline adherence for gastroesophageal reflux disease. BMC Gastroenterology. https://doi.org/10.1186/1471-230X-14-144
- Surdea-Blaga, T., E. Negrutiu, D., Palage, M., & L. Dumitrascu, D. (2017). Food and Gastroesophageal Reflux Disease. Current Medicinal Chemistry. https://doi.org/10.2174/0929867324666170515123807