8 livsmedel för att återställa kollagenet i huden
Om du är över 35 och märker att din hud förlorat sin elasticitet och fasthet, samt att rynkor börjat dyka upp, ska vi berätta vem boven i dramat är: kollagenet.
Kollagen är ett protein bestående av bindvävsceller vid namn fibroblaster. Det utgör runt 30% av kroppens totala proteinmassa och 80% av bindväven. I mer förståeliga termer är proteinet ett klister som håller samman hela din kropp. Utan det skulle kroppen inte kunna förena alla sina delar.
Kollagenet och din hud
Din huds hälsa är direkt kopplad till kollagen, som ansvarar för att skydda dess struktur och bilda en barriär mot gifter och andra skadliga ämnen.
Det är den huvudsakliga beståndsdelen i ditt hår och dina naglar, såväl som ligamenten och bindväven. Mer specifikt ansvarar det för din huds fasthet och utgör merparten av läderhuden.
Av denna anledning förlorar du fasthet och elasticitet när du förlorar kollagen.
Se även: 8 sätt att minska rynkor
När och varför börjar man förlora kollagen?
Människor börjar förlora kollagen från runt 25-årsåldern, och det blir mer uppenbart efter 35 års ålder.
När kollagenet minskar försvagas de epiteliala strukturerna, huden blir tunnare, håret blir svagare och rynkor samt hängig hud börjar dyka upp.
Dina senor och ligament blir dessutom mindre elastiska och dina leder förlorar flexibilitet.
Faktorer som leder till förlust av kollagenet
- Utsättning för solen, rökning av tobak, föroreningar, gifter, stress och för intensiv fysisk träning ökar produktionen av fria radikaler som kan förgöra ditt existerande kollagenförråd.
- Låg hormonproduktion under klimakteriet och åldrande minskar också kollagenproduktionen.
- Hälsoproblem med behandlingar som hindrar kroppen från att absorbera vitaminer och mineraler förvärrar effekterna.
Vad kan du äta för att återställa kollagenet i huden?
Även om kollagenproduktion börjat avta är allt inte förlorat. Det finns vissa livsmedel som är rika på detta protein och andra som hjälper till att producera det.
Att äta dem kan hjälpa dig att återfå fastheten, fräschheten och elasticiteten hos huden. De inkluderar:
1. Kött
Kött utgör en viktig näringsdel av dieten. Tack vare deras höga innehåll av kollagen är de bästa typerna:
- Nötkött
- Kyckling
- Get
- Oxe
- Rådjur
- Fläsk (speciellt benen)
Hud, ben och inälvor är också rika källor till protein och kollagen, inklusive grishud, benbuljong, mm. Kollagen är dessutom mycket viktigt för leder och senor i kroppen.
2. Fisk
Även om fisk har lägre koncentration av det än andra proteinkällor så är fiskfjäll speciellt rika på kollagen. De omega 3-fettsyror som hittas i lax och tonfisk kan dessutom hjälpa till att skydda membranen runt dina hudceller.
Som ett resultat minskas inflammation samtidigt som elasticitet och fasthet ökar.
3. Gelatin
Gelatin består till 90% av derivat från kollagenprotein. Det är även väldigt snålt i kalorier.
4. Röda frukter och grönsaker
Röda frukter, såsom äpplen, jordgubbar, körsbär, rödbetor, röda pepparfrukter och andra, innehåller lykopen – en substans som utöver att vara en utmärkt antioxidant även hjälper till att främja produktionen av kollagen.
5. Frukter som är rika på vitamin C
Vitamin C är viktigt för produktionen av kollagen. Du hittar det i apelsin, citron, kiwi, grapefrukt, mango, ananas med flera.
De innehåller även antioxidanter som minskar uppkomsten av rynkor.
6. Grönsaker
Grönsaker såsom kål, äggplanta (aubergine), endiv och spenat är utmärkta för produktionen av kollagen.
7. Livsmedel rika på svavelföreningar
Livsmedel såsom selleri, gröna och svarta oliver, vitlök, gurka, bananer, lök och tofu har högt svavelinnehåll, vilket stimulerar produktionen av kollagen.
8. Andra livsmedel
Andra livsmedel du bör inkludera i din kost är sojamjölk, ost, te, nötter och livsmedel som är rika på lysin, såsom potatis, sjögräs och öljäst.
Alla dessa produkter är lätta att komma över. Kombinera dem i din kost efter egen smak. Se till att dina kostvanor är nyttiga och balanserade för att börja lägga märke till effekterna de har på huden.
Spara
Spara
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Abreu Reyes J. A. Uso del hexafluoruro de azufre en la cirugía filtrante del glaucoma. Archivos de la Sociedad Española de Oftalmología. Febrero 2006. 81 (2).
- Castellanos L, Rodríguez M. El efecto de omega 3 en la salud humana y consideraciones en la ingesta. Revista Chilena de Nutrición. Marzo 2015. 42 (1).
- Martínez Ruíz Mª A, Morales Hernández Mª E. Aproximación al tratamiento del envejecimiento cutáneo. Ars Pharmaceutica. Octubre – Diciembre 2015. 56 (4).
- Nimni, M. E., & Harkness, R. D. (2018). Molecular structure and functions of collagen. In Collagen: Volume I: Biochemistry. https://doi.org/10.1201/9781351070799
- Prockop, D. J., & Guzmán, N. a. (1981). El colágeno. Tiempos Médicos.
- Silva, T. F. reira, & Penna, A. L. B. (2012). Colágeno: Características químicas e propriedades funcionais. Rev Inst Adolfo Lutz. https://doi.org/10.1007/978-3-642-17226-7_13
- Valdés F. Vitamina C. Actas Dermo – Sifiliográficas. Noviembre 2006. 97 (9): 557-568.
- Waliszewski K. N, Blasco G. Propiedades nutracéuticas del licpoeno. Salud Pública de México. Junio 2010. 52 (3).