8 hälsosamma örter som hjälper dig att tappa vikt

De här örterna är bra komplement till dieten och för att höja ämnesomsättningen samt minska ansamlingen av vätskor. Allt för att lättare gå ned i vikt.
8 hälsosamma örter som hjälper dig att tappa vikt
Elisa Morales Lupayante

Granskad och godkänd av idrottspedagog och nutritionist Elisa Morales Lupayante.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

För att lättare tappa vikt måste du tänka på vissa saker. Tro det eller ej, men det finns naturliga tillskott, som hälsosamma örter, som förbättrar ämnesomsättningen och hjälper dig att tappa vikt.

Vi försöker inte sälja en mirakelmetod för viktnedgång; istället rekommenderar vi att du använder följande ingredienser för att underlätta processen.

Det finns diverse medicinska örter som kan tas varje dag för att rensa kroppen, kontrollera hungern och främja kaloriförbränning. De är lätta att hitta och väldigt användbara för att förebygga och behandla diverse sjukdomar.

Vi ska dela med oss av åtta utmärkta alternativ som du inte ska tveka att prova.

Örter som hjälper dig att tappa vikt

1. Enbär

Avgiftande enbär

Enbär har avgiftande och antioxidativa egenskaper som hjälper till att rensa gifter från kroppen. De stör dock inte den metaboliska aktiviteten. Deras antiinflammatoriska beståndsdelar hjälper till att reglera matsmältningen, vilket är viktigt för att förebygga långsam tarmtransit.

 • Bered enbär som ett te och drick två gånger dagligen.

2. Åkerfräken

Åkerfräken är rik på vitaminer, mineraler och vätskedrivande beståndsdelar, och är en populär ört som kan hjälpa dig med viktnedgång. Växten karaktäriseras av sin förmåga att främja elimineringen av gifter och vätskor från kroppen. Dessa kan orsaka inflammation och långsam metabolism.

 • Du kan ta åkerfräken som ett te 2-3 gånger om dagen.
 • Om du vill kan du lägga till lite citronsaft och honung.

3. Verbena

Te på verbana

Verbena är känd för att vara en naturliga rensare. Det gör den perfekt för att ta bort onödigt avfall från kroppen. Vidare innehåller den beståndsdelar med matsmältande egenskaper som förbättrar tarmtömningarna, lugnar bukinflammation och hjälper dig att tappa vikt.

 • Gör ett te på verbena och drick två gånger dagligen.

4. Rosmarin

Rosmarin är en populär växt som erkänts för sina många kulinariska, kosmetiska och medicinska användningar. Den har länge ansetts vara en utmärkt allierad i kampen för viktnedgång. Det är inte bara för att den hjälper till att bli av med avfall från kroppen, utan även för att den optimerar matsmältningsprocessen.

 • Du kan använda rosmarin som ett tillbehör i maten eller bereda ett te.
 • Om du väljer det sistnämnda ska du dricka det upp till två gånger om dagen.

5. Kronärtskocka

Kronärtskockor för viktnedgång

Kronärtskockor är mycket populära tack vare sina renande och antioxidativa egenskaper. Dessa hjälper dig att tappa vikt på ett skonsamt och hälsosamt sätt.

Kronärtskockor är rika på kostfibrer, vitaminer och mineraler. De är växter som stödjer matsmältningen, gör dig mättare längre och hjälper till att eliminera kvarhållna vätskor.

 • Du kan äta dem råa eller lägga till dem i dina recept.
 • För viktnedgång är det rekommenderat att du bereder dem i vatten och sedan dricker 2-3 gånger om dagen.

6. Björk

Egenskaperna för viktnedgång i björk kommer från de lipid- och kolesterolsänkande egenskaperna. Dessa kan hjälpa dig att minska och bryta ned lipidsubstanserna.

De antiinflammatoriska substanserna återetablerar korrekt funktion i lymfsystemet. Tack vare det hjälper den även till att rensa ut farliga gifter. Det bör också nämnas att björk hjälper till att stimulera produktionen av galla, en nyckelsubstans för smältningen av fetter.

 • De torra bladen kan göras till ett te. Drick det två gånger dagligen.
 • Du kan även hitta vätskeextrakt som du kan lägga till i dina teer, fruktjuicer eller vatten.

7. Grönt te

Grönt te för viktnedgång

Grönt te är utan tvivel en av de mest fördelaktiga örterna för viktnedgång. Det är rikt på antioxidanter såsom katekiner, och är därför en stimulant för de metaboliska och lymfatiska systemen som främjar eliminering av avfall och fett.

Du kan dricka det ofta som ett komplement för att kontrollera högt kolesterol och kardiovaskulära problem som ofta kommer med övervikt. Det är dock även en rensande, antiinflammatorisk och vätskedrivande dryck.

 • Bered som te och drick två koppar dagligen.
 • Om du vill kan du även ta det som tabletter eller extrakt. Se till att följa rekommendationerna för bruk av dessa.

8. Mynta

Mynta har matsmältande och antiinflammatoriska egenskaper som kan hjälpa till att förbättra kroppens viktminskningsprocesser. Även om det inte är en fettförbrännare kan du inkludera mynta i kosten för att bli av med gifter och vätskor.

 • Bered ett myntate och drick upp till tre gånger om dagen.
 • Lägg till mynta i dina smoothies, juicer eller lemonader.

Har du problem med vikten? Om du redan gör allt du kan borde du prova örter som hjälper dig att tappa vikt.

Kom ihåg att ingen av dem fungerar på egen hand – det är väldigt viktigt att du håller koll på din kost och följer en träningsrutin.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Panahi Y., Kianpour P., Mohtashami R., Atkin SL., et al., Efficacy of artichoke leaf extract in non alcoholic fatty liver disease: a pilot double blind randomized controlled trial. Phytother Res, 2018. 32 (7): 1382-1387.
 • Rothenberg DO., Zhou C., Zhang L., A review on the weight loss effects of oxidized tea polyphenols. Molecules, 2018. 23 (5): 1176.
 • Anwar F., Abbas A., Mehmood T., Gilani AH., et al., Mentha: a genus rich in vital nutra pharmaceuticals a review. Phytother Res, 2019. 33 (10): 2548-2570.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.