8 fördelar med att äta ananas varje dag

När du äter ananas får du i dig gott om vitaminer, mineraler och fibrer som kan förbättra din hälsa på många olika sätt, men överdriv inte. 250 gram om dagen räcker.
8 fördelar med att äta ananas varje dag
Eliana Delgado Villanueva

Skriven och verifierad av nutritionist Eliana Delgado Villanueva.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Ananas är en av de godaste tropiska frukterna du kan hitta. Utöver sin fantastiska smak finns det flera bra anledningar att äta ananas, och idag vill vi dela dem med dig.

En av de bästa sakerna med ananas är att du kan lägga till det i kosten på en rad olika sätt:

 • Färsk
 • I juicer
 • Tillagad
 • På burk

Genom att äta ananas får du i dig vitaminer, mineraler och lösliga samt olösliga fibrer, såväl som bromelin. Det kan hjälpa din kropp att fungera bättre. Nedan listar vi några av ananasens fördelar:

Varför det är så bra att äta ananas varje dag

1. Förbättrar ditt immunförsvar

En portion ananas innehåller 130% av det rekommenderade dagliga intaget av C-vitamin, vilket gör det till en av de rikaste, naturliga källorna.

C-vitamin är bra eftersom det minskar mottagligheten för sjukdomar genom att stimulera immunförsvaret. Det bekämpar även fria radikaler i sin egenskap som potent antioxidant.

2. Förebygger cancer

Det finns många fördelar med att äta ananas varje dag

Utöver skyddet mot fria radikaler du får av dess C-vitaminer kan ananas dessutom hjälpa till i kampen mot cancer. Utöver dess många antioxidanter får du också i dig:

 • A-vitamin
 • Betakaroten
 • Bromelin
 • Diverse flavonoider
 • Stora mängder mangan

Ananasens rikliga innehåll av mangan kan hjälpa kroppen bekämpa effekterna som fria radikaler har på dina celler.

Detta hjälper till att förhindra att friska celler muterar till cancerogena celler – speciellt de som orsakar cancer i munnen, halsen och bröstet.

3. Förbättrar din matsmältning

Likt många andra frukter är ananas rik på både lösliga och olösliga fibrer. Därför kan du skydda dig mot följande om du äter mycket ananas:

Utöver det stimulerar ananas de peristaltiska rörelserna samt utsläppet av magsafter, vilket hjälper dig att smälta maten bättre.

4. Bekämpar förkylningar och hosta

ananas-i-skal

Bromelinet i ananas minskar ansamlingar av slem i luftvägar och bihålor.

Av den anledningen hjälper ananas dig att undvika sjukdomar som ger dessa symptom, och stödjer kroppens slemborttagningsprocess vilket gör dig mindre mottaglig för infektioner.

5. Hjälper dig bibehålla starka ben

Det höga innehållet av kalcium och mangan i ananas gör det perfekt för att stärka benen, vilket hjälper dem regenereras när de skadas, och förbättrar tillväxtprocessen.

Mangan är det mineral som ananas innehåller mest. Att äta en portion ananas ger dig mer än 70% av det dagliga behovet av detta viktiga mineral.

6. Bevarar ögonhälsan

skivad-ananas

Synen är ett av de viktigaste sinnena för människan, och ananas gör ett utmärkt jobb för att ta hand om den. Detta eftersom ananas är nära kopplat till förebyggande av ögonsjukdomar i hög ålder.

Makuladegeneration drabbar vanligtvis äldre människor, men betakarotenet i ananas kan hjälpa till att skjuta på problem med synen.

Om du ser till att du äter bra mängder betakaroten kan du fortsätta se världen bra även när du kommer upp i åldern.

7. Reglerar blodtrycket

Kommer du ihåg att vi sa att kalium är ett av många näringsämnen i ananas? Det är faktiskt en av de viktigaste mineralerna för kroppen. Kalium är nämligen en viktig kärlvidgare.

Det betyder att det håller blodkärlen fria från påfrestningar. Det främjar även bättre cirkulation.

När dina blodkärl är avslappnade kan följande ske:

 • Högt blodtryck hålls under kontroll.
 • Du undviker proppar som kan blockera blodflödet.
 • Du minskar uppbyggnaden av plack i artärerna.
 • Du förebygger allvarliga sjukdomar såsom ateroskleros, hjärtattacker och stroke.

Vill du veta mer? Läs: 7 smoothies som kan rensa artärerna

8. Hanterar och kontrollerar artärerna

ananas-och-selleri

Det här är den kanske mest välkända användningen av ananas rent hälsomässigt. Att äta ananas kan hjälpa till att minska inflammation i leder och muskelvävnader, speciellt för dem som lider av artrit.

Tack vare bromelin, som vanligtvis associeras med nedbrytning av proteinkomplex, har ananas utmärkta antiinflammatoriska effekter. Det kan förebygga intensiv smärta och minska obehag.

Överdriv inte intaget av ananas

Det må vara sant att ananas är en frukt med otaliga fördelar, men glöm inte att ananas även är rik på socker. Det är därför viktigt att du har koll på hur mycket du äter. Du kan gärna väga dina portioner innan du äter.

En portion ananas ryms i en mindre kopp. Om du dricker ananasjuice är det en bra idé att kombinera det med lite grönsaker.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.