8 enkla tips för att hantera frissigt hår

8 enkla tips för att hantera frissigt hår
Mariel Mendoza

Granskad och godkänd av läkare Mariel Mendoza.

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Detta problem kan bero på många orsaker, från kemiska behandlingar till hårstylingapparater som plattänger eller hårtorkar. Resultatet är vanligtvis detsamma; torrt hår har en tendens att bli frissigt, och det blir bara värre ju mer luftfuktigheten ökar. Ta en titt på den här artikeln för att upptäcka några huskurer för frissigt hår.

Varför blir mitt hår frissigt?

Frissigt hår är synonymt med torrhet; med andra ord, brist på fukt och naturliga oljor. Dina hårtoppar blir ojämna, vilket gör håret mer poröst, och vilket i sin tur gör att molekyler av vattenånga “binder” till håret och får det att “svälla upp.” Det är därför människor som lever i fuktiga klimat (eller i stort sett människor överallt på sommaren) är mer benägna att drabbas av detta problem.

Trots att många lider av frissigt hår så finns det faktiskt sätt att bli av med det. Vi kan inte bara “skylla” allt på väderlek och regn. Det är viktigt att hålla håret friskt hela tiden. Huskurer är ett bra alternativ eftersom håret inte blir beroende av dem. De innehåller inga kemikalier, och de är dessutom billigare och erbjuder mer långsiktiga resultat (även om det ibland kan ta ett tag innan man börjar se effekterna jämfört med när man använder butiksköpta produkter).

Huskurer för frissigt hår

Äppelcidervinäger

Det hjälper till att jämna ut hårtopparna. Bara applicera det i håret efter tvätt och kamma det sedan med en gles kam. Använd sedan ditt vanliga balsam. När du sköljer håret, använd så kallt vatten som du bara kan stå ut med för att återsluta hårtopparna, vilket gör håret mjukare och glansigare.

Olivolja och ägg

Blanda ¼ dl olivolja med ett helt ägg i en skål. Applicera blandningen i håret, låt det verka i 30 minuter och tvätta sedan med ett återfuktande schampo. Använd sedan ditt vanliga balsam. Olivolja är en underbar mjukgörare, och hjälper till att hålla ditt hår fuktigt. Ägget, å sin sida, har en naturlig aminosyra (kallad L-cystein), som hjälper nya celler att växa och reparerar hårvävnad.

Honung

Denna sköljning kan du använda efter vanlig hårtvätt. Du behöver bara blanda en matsked ren honung med en liter vatten. Efter att du tvättat håret applicerar du denna blandning när håret fortfarande är helt vått. Använd sedan ditt vanliga balsam. Honung är en utmärkt naturlig fuktighetskräm som drar åt sig och binder in vattenmolekyler vilka återfuktar håret.

Honung

Kamomill

Blanda 5 dl kokande vatten med en matsked kamomillblommor och låt dra i en timme. Tillsätt ¼ msk äppelcidervinäger. Tvätta håret med schampo och applicera sedan denna infusion (som bör vara kall eller ljummen). Använd sedan ditt vanliga balsam.

Majonnäs

Denna hårinpackning bör användas en gång per vecka. Den är bra för att motverka torrhet och ger näring till hår och hårbotten. Dessutom tillför den proteiner till håret så att det ser friskare ut. För att göra i ordning hårinpackningen blandar du bara 1/2 dl majonnäs med ett ägg. Applicera inpackningen över hela håret, täck över med en handduk och låt verka i en halvtimme. Avlägsna inpackningen genom att tvätta håret med schampo och varmt vatten. Använd sedan balsam och skölj med kallt vatten.

Avokado och banan

Mosa en banan och en avokado. Rör ihop dem och applicera blandningen i håret. Bananer innehåller stora mängder antioxidanter och mineraler som gör håret friskare, medan avokado är rikt på fettsyror som ger extra näring.

Aloe vera och kokosolja

Skölj två aloe vera-blad och öppna upp dem för att pressa ur gelen. Häll gelen i en skål. Blanda i tre matskedar kokosolja (du kan också använda olivolja). Applicera blandningen i håret, täck över med en duschmössa av plast och låt verka i 30 minuter. Skölj ur med rikligt med vatten och använd sedan dina vanliga produkter för att tvätta håret. Båda ingredienserna i denna blandning är bra för att återfukta håret, vilket gör det smidigare och glansigare.

Kokosolja

Banan, olja och honung

Blöt håret med ljummet vatten och svep in det i en handduk. Mosa två mogna bananer och tillsätt en matsked honung samt fem droppar mandelolja eller olivolja. När du har en jämn blandning applicerar du den i håret. Täck över med en duschmössa och låt verka i 30 minuter. Skölj sedan håret med rikligt med vatten och tvätta med dina vanliga produkter.

Tips för att undvika frissigt hår

  • Sätt upp ditt hår i en “hästsvans”: Tvätta håret som du alltid gör och använd sedan en stor mängd balsam som innehåller kokosolja eller ricinolja. Skölj med kallt vatten och kamma med en gles kam. Använd ett löst sittande hårband istället för elastiska band som kan klämma åt håret för mycket. Ta ur det när håret har torkat.
  • När du kammar håret, använd alltid borstar med naturliga piggar eller glesa kammar. Plastpiggar kan göra ditt hår ännu frissigare.
Kammat hår
  • Använd en antifrissmask efter att du tvättat håret, men innan det torkat. Tänk på att inte torka håret för intensivt eftersom detta gör det frissigare.
  • Efter att du tvättat håret kan du kamma det först åt vänster, vänta några minuter och sedan kamma det åt andra hållet. Borsta det sedan som vanligt.
  • Använd produkter, som schampo och balsam, som är speciellt framtagna för torrt hår.
  • Undvik att använda plattänger och hårtork eftersom den höga temperaturen torkar ut håret och, liksom hårfärgningsmedel, gör att hårfibrerna blir grövre.
  • Försök att inte ständigt pilla med håret. 
  • Torka inte håret alltför aggressivt med handduken eftersom detta kan skada hårtopparna.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.