8 enkla tips för att hantera ostyrigt, frissigt hår

Detta problem har många orsaker, från kemiska behandlingar till hårstylingapparater som plattänger eller hårtorkar. Resultatet är vanligtvis detsamma; torrt hår brukar bli frissigt, och det blir bara värre när luftfuktigheten går upp. Ta en titt på den här artikeln för att upptäcka några huskurer för frissigt hår.

Varför blir mitt hår frissigt?

Frissigt hår är synonymt med torrhet; med andra ord, brist på fukt och naturliga oljor. Dina hårtoppar blir ojämna, vilket gör håret mer poröst, och som i sin tur gör att molekyler av vattenånga ”binder” till håret och får det att ”svälla upp.” Det är därför människor som lever i fuktiga klimat (eller i stort sett överallt på sommaren) är mer benägna att drabbas av detta problem.

Trots det faktum att många lider av detta problem är det bra att veta att det finns sätt att bli av med det. Vi kan inte bara ”skylla allt” på väderlek och regn. Det är viktigt att hålla håret friskt hela tiden. Huskurer är ett bra alternativ eftersom håret inte blir beroende av dem, de innehåller inga kemikalier, de är billigare och de erbjuder mer långsiktiga resultat (även om det ibland kan ta ett tag att börja se en effekt på håret jämfört med när du använder butiksköpta produkter).

HårHuskurer för frissigt hår

 • Äppelcidervinäger: Det bidrar till att jämna ut hårtopparna. Bara applicera det i håret efter tvätt och kamma det sedan med en bredtandad kam. Använd sedan ditt vanliga balsam. När du sköljer håret, använd det kallaste vattnet du kan stå ut med för att försluta hårtopparna, och göra håret mjukare och glansigare.
 • Olivolja och ägg: Blanda ¼ dl olivolja med ett helt ägg i en skål. Applicera denna blandning i håret, låt det verka i 30 minuter och tvätta sedan med ett återfuktande schampo. Använd sedan samma balsam som du brukar. Olivolja är en underbar mjukgörare, vilket innebär att det hjälper till att hålla ditt hår fuktigt. Ägget, å andra sidan, har en naturlig aminosyra (kallad L-cystein), som hjälper nya celler att växa och reparerar hårvävnad.
 • Honung: Denna sköljning bör användas efter schamponering. Du behöver bara blanda en matsked ren honung med en liter vatten. Efter att du tvättat håret applicerar du denna blandning när håret fortfarande är helt vått. Använd samma balsam som alltid. Honung är en utmärkt naturlig fuktighetskräm som attraherar och binder in vattenmolekyler som återfuktar håret.
 • HonungKamomill: Blanda två koppar kokande vatten med en matsked kamomillblommor och låt dra i en timme. Tillsätt ¼ msk äppelcidervinäger. Tvätta håret med schampo och applicera sedan denna infusion (som bör vara kall eller ljummen). Använd sedan samma balsam som alltid.
 • Majonnäs: Denna hårinpackning bör användas en gång per vecka för att eliminera torrhet och ge näring till ditt hår och hårbotten. Dessutom ger den ditt hår proteiner så att det ser friskare ut. För att förbereda masken blandar du bara ¼ kopp majonnäs med ett ägg. Applicera blandningen till håret, täck det med en handduk och låt verka i en halvtimme. Avlägsna blandningen genom att tvätta håret med schampo och varmt vatten. Använd sedan balsam och skölj med kallt vatten.
 • Avokado och banan: Mosa en banan och en avokado. Rör ihop dem och applicera blandningen i håret. Bananer har en stor mängd antioxidanter och mineraler som gör håret friskare, medan avokado är rikt på fettsyror som ger extra näring.
 • Aloe vera och kokosolja: Skölj två aloe vera-blad och öppna upp dem för att pressa ur gelen. Häll den i en skål. Blanda i tre matskedar kokosolja (du kan också använda olivolja). Applicera blandningen i håret och låt den verka i 30 minuter täckt med en duschmössa av plast. Tvätta med rikligt med vatten och använd sedan samma produkter som alltid för att tvätta håret. Båda ingredienserna i denna blandning återfuktar håret, vilket gör det smidigare och glansigare.
 • KokosoljaBanan, olja och honung: Blöt håret med ljummet vatten och packa in det i en handduk. Mosa två mogna bananer och tillsätt en matsked honung samt fem droppar mandelolja eller olivolja. När du har en jämn blandning applicerar du den i ditt hår, täck med en duschmössa och låt den verka i 30 minuter. Skölj håret med en stor mängd vatten och tvätta det sedan med samma produkter som alltid.

Tips för att undvika frissigt hår

 • Sätt upp ditt hår i en ”hästsvans”: Tvätta håret som du alltid gör och använd sedan en bra mängd balsam med kokosolja eller ricinolja. Skölj med kallt vatten och kamma med en bredtandad kam. Använd ett löst sittande hårband istället för elastiska band som kan sätta press på håret. Ta ur det när ditt hår har torkat.
 • När du kammar håret, använd alltid borstar med naturliga piggar eller bredtandade kammar. Plastpiggar kan göra ditt hår ännu frissigare.
Kammat hår

 • Använd en antifrissmask efter att du tvättat håret, men innan torkning. Även om det kan tyckas självklart bör du inte torka håret för intensivt eftersom detta gör det frissigare.
 • Efter att du tvättat håret kan du kamma det åt vänster, vänta några minuter och kamma det sedan åt andra hållet. Borsta det sedan som vanligt.
 • Använd produkter, som schampo och balsam, som är speciellt utformade för torrt hår.
 • Undvik att använda plattänger och hårtork eftersom deras höga temperaturer torkar ut håret och, liksom hårfärgningsmedel, gör hårfibrerna tjockare.
 • Försök att inte ständigt pilla med håret. 
 • Torka inte håret alltför aggressivt med handduken eftersom detta kan skada hårtopparna.
MER FÖR DIG