8 cancerogena livsmedel du bör sluta äta

Det är bäst att begränsa din konsumtion av vissa cancerogena livsmedel för att bibehålla god hälsa och undvika att utsätta dig själv för onödiga faror.
8 cancerogena livsmedel du bör sluta äta

Senaste uppdateringen: 10 februari, 2022

Cancer är en av de läskigaste sjukdomarna som modern medicin sett, trots framstegen inom cancerforskning och kunskap om cancerogena livsmedel.

Studier har kunnat bevisa att det finns många faktorer som kan leda till utvecklingen av cancer, och till en viss grad riskerar alla att utveckla det.

Kopplingen den har till kosten är ganska komplex och svår att etablera, speciellt eftersom varje individ har olika kostvanor och livsstilar.

Men trots det har experter kunnat slå fast att det faktiskt finns en koppling mellan konsumtion av vissa livsmedel och högre risk för att utveckla denna sjukdom.

Det mest oroande med allt detta är att många av dessa livsmedel kontinuerligt inkluderas i vanlig kost, och de flesta konsumenter vet inte ens att de är skadliga.

Det är därför institut såsom American Institute for Cancer Research (AICR) har skapat speciella utannonseringar som listar dessa cancerogena livsmedel, som du bör undvika eller minska konsumtionen av.

Idag vill vi dela med oss av åtta cancerogena livsmedel som är bland de farligaste, så att du kan identifiera dem och börja vidta egna åtgärder.

1. Cancerogena livsmedel: allt bearbetat

Bearbetade livsmedel är cancerogena

All bearbetad mat är full av tillsatser, såsom konstgjorda färgämnen, sötningsmedel eller konserveringsmedel. Dessa har bevisats vara skadliga för hälsan.

Substanser såsom de som hittas i livsmedel som rökt mat och korv ökar risken för levern, magen och grovtarmen.

2. Raffinerat socker

Vitt, eller raffinerat, socker anses vara ett cancerogent livsmedel eftersom det influerar tillväxten av maligna celler.

Konstgjorda sötningsmedel som exempelvis fruktos är ännu värre eftersom de kan få cancerceller att metabolisera snabbare.

Det är viktigt att komma ihåg att dessa typer av socker finns i en rad olika livsmedel som konsumeras i stor utsträckning.

Dessa cancerogena livsmedel inkluderar:

  • Kakor
  • Bakverk
  • Läsk
  • Kex
  • Godis
  • Energidrycker
  • Såser
  • Pasta
  • Konserver

3. Rött kött

Rött kött är kopplat till cancer

För stor konsumtion av rött kött och bearbetat kött är kopplat till en 22-procentig ökning av risken för bröstcancer.

American Institute of Cancer Research varnar att personer som är beroende av nötkött löper upp till 36% högre risk att drabbas av grovtarmscancer.

4. Vitt mjöl

Vitt mjöl är ett av de livsmedel som har högt glykemiskt index, vilket är kopplat till tillväxt och spridning av cancerceller i kroppen.

Under blekningsprocessen förlorar mjölet en viktig del av sina egenskaper, och kemiska substanser tillförs sedan. Dessa kemikalier är aggressiva mot kroppen.

5. Friterad mat

Friterad mat innehåller den cancerogena substansen akrylamid

Friterad mat innehåller höga nivåer av den cancerogena substansen akrylamid, som bildas när maten utsätts för höga temperaturer.

Denna beståndsdel kan hittas i livsmedel som tillagats vid över 120 grader Celsius.

Metoder såsom fritering, bakning och grillning kan orsaka högre nivåer av akrylamid än mat som ångas i ugn.

En annan anledning till att de anses vara cancerogena är deras innehåll av transfetter. Dessa bildas när maten väteberikas.

Dessa fetter är inte bara kopplade till cancer, utan även kardiovaskulära sjukdomar och typ 2-diabetes.

6. Genetiskt modifierad mat

Dessvärre har genetiskt modifierade livsmedel invaderat våra butiker och utgör idag en stor andel av produkterna i våra varukorgar.

Dessutom används kemikalier i odlingen, vilket har starka kopplingar till ökad risk för tumörer i kroppen.

De populäraste av dessa är majs och soja.

7. Mikrovågspopcorn

Popcorn

Hemgjorda popcorn är nyttiga och kommer med många fördelar för kroppen.

Men blanda inte ihop dem med de som säljs i påsar för mikrovågsugnen. Även om de smakar gott så innehåller de även kemikalier som har kopplats till cancer.

Kemikalierna som släpps ut av värmen kan orsaka olika typer av tumörer samt infertilitet. De innehåller även en tillsats vid namn “diacetyl” som kan ha mycket att göra med allvarliga lungsjukdomar.

Och allt detta på grund av att de även innehåller genetiskt modifierade substanser.

8. Bränd mat

Livsmedel som bränts lite under tillagningen skapar skadliga molekyler som kan stimulera tillväxten av maligna celler.

Det är bäst att tillaga maten på medelhög värme för att förebygga att den bränns.

Även om fler studier behövs för att koppla kostvanor till cancer så bör du börja överväga de vetenskapliga fynd som redan gjorts.

Försök att basera din kost på livsmedel som är ekologiska och näringsrika istället för cancerogena livsmedel.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.