7 vackra japanska ord för att främja personlig tillväxt

Att upptäcka filosofier från andra kulturer genom deras ord kan hjälpa dig att tänka på livet på ett helt annorlunda sätt. Ta en titt på dessa vackra japanska ord för att få nytt perspektiv på saker och ting.
7 vackra japanska ord för att främja personlig tillväxt
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 23 januari, 2023

När du lär dig om andra språk och ord upptäcker du hur andra kulturer organiserar världen omkring sig, deras uppfattningar av livet och till och med deras personliga universum. Japansk kultur är känd för att ha termer som innefattar en serie idéer som tenderar att överraska, fånga och attrahera västerlänningar, och som kan hjälpa oss att uppnå personlig tillväxt.

De bjuder in dig att djupt reflektera över saker och anamma vissa koncept som främjar förändring, personlig tillväxt och förståelse för nya perspektiv. Framförallt främjar de kulturell och psykologisk berikning.

I dagens artikel bjuder vi in dig att göra detta. Vi är säkra på att du kommer finna dessa ord lika intressanta som de är fascinerande.

1. Ikigai – din anledning att vara

Alla bör ha sin egen ikigai. Detta är ett motiv, ett syfte, en illusion eller ett vitalt mål som ger dig styrka och energi för att påbörja dagen varje morgon. Vi kan nog dock vara överens om att alla inte funnit det än. Det är därför många spenderar en lång tid med att känna sig vilsna, utan kurs eller motivation som kan ge dem verklig och påtaglig lycka.

Detta är ett intressant koncept som du definitivt bör överväga.

2. Kintsukuroi – att reparera våra sår med guld och möjliggöra personlig tillväxt

Hjärta

Filosofin om kintsukuroi har mycket att göra med motståndskraft. Detta är en fin och precis konst där man reparerar sår och blir en starkare, ädlare och vackrare människa. I japansk kultur refererar kintsukuroi till en teknik där man försöker reparera trasiga porslinsbitar.

Snarare än att kasta dem så förenar konstnärer bitarna med ett kitt som innehåller guldstoft. Sprickorna är synliga, men dessa vener visar upp styrkan hos ett föremål som berättar sin egen historia.

3. Aware – eller sorgen av kortvarighet

Livet rör sig snabbt och väntar inte på någon. Det är flyktigt, intensivt och oförlåtande. Kärlek tar ibland slut och vänskaper kan nå sitt utgångsdatum. Vad som verkade säkert kan plötsligt ta slut och tvinga dig att börja om från början.

Inom alla dessa processer finns aware – ett av de mest transcendenta orden i det japanska språket. Med det förmedlas sorg till saker och tings flyktiga natur. I sin tur finns behovet att fortsätta framåt och stänga dörrar för att öppna nya.

4. Majime – personen som vet hur man är ansvarsfull

På japanska betyder majime bokstavligt talat en allvarlig person. Snarare än att se på det som en spontan liten gliring mot någons stängda eller sura uppsyn är det dock framförallt en referens till en pålitlig karaktär.

5. Nankurunaisa – ett av de vackraste orden

Blomma

Nankurunaisa är otvivelaktigt ett av de vackraste orden i den uråldriga japanskan. Det refererar till en klassisk idé inom motiverande psykologi, personlig tillväxt och till och med spiritualitet där du uppmanas att lita på framtiden.

Alla har genomgått tider av motgång där det enda alternativet var tillit. Du måste förstå att tidens gång tillsammans med din vilja att agera och din anda kommer fixa allt och föra nya möjligheter till horisonten.

6. Gaman – härda ut svårigheterna med värdighet

Gaman är ytterligare en term som är direkt kopplad till buddhismens rötter. Den föreslår en filosofi som kommer hjälpa dig att se på livet på ett annorlunda sätt och främja personlig tillväxt.

Detta ord innehåller faktiskt flera olika idéer:

  • Kapaciteten för självkontroll.
  • Behovet av att vara tålmodig.
  • Motståndskraften att härda ut svårigheter och komplexa tider.
  • Ett behov av att vara motståndskraftig och kombinera värdighet med styrka.
  • Förmågan att övervinna och försöka göra något varje dag för att må bättre.

Gaman integrerar även en lika viktig och värdefull idé: att inte försumma andra.

Du bör inte vara en börda eller ett störningsmoment, utan snarare en förstående person som kan förstå personerna omkring dig även när du befinner dig mitt i dina egna problem.

7. Wabi-sabi – skönheten hos brister

Bäck i målning

Wabi-sabi är ytterligare en intressant term som har att göra med estetik, konst och naturen. Du kan även applicera den på din personliga situation och dagliga psykologi. Den refererar till skönheten som existerar inom saker som verkar vara bristfälliga.

I sin tur förmedlar de idén om att verkligt vackra saker är enklare, mer elementära och rena, trots deras små defekter eller brister.

Det är något du kan applicera i ditt dagliga liv för att korrigera vanliga besattheter med idealiserad skönhet, sökande efter perfektion i livet eller hos kroppen, eller till och med dina relationer.

Acceptera att vi har brister och är vackert ofullständiga.

Lär dig att tillämpa dessa enkla men intressanta idéer från den japanska kulturen i ditt dagliga liv för att främja personlig tillväxt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Ishida, R. (2012). Reducing anxiety in stutterers through the association between “purpose in life/Ikigai” and emotions. Glob J Health Sci4(5), 120–124. https://doi.org/10.5539/gjhs.v4n5p120
  • Tomás Navarro. (2017). Kintsukuroi: El arte de curar heridas emocionales
  • Koren, Leonard (1994). Wabi-Sabi for Artists, Designers, Poets and Philosophers. Stone Bridge Press.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.