7 sätt att få din hud att se bättre ut med arganolja

Arganolja har antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper som är mycket effektiva för att bekämpa akne. Oljan balanserar också produktionen av talg och rensar dina porer.
7 sätt att få din hud att se bättre ut med arganolja

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Arganolja är en naturlig produkt som kommer från arganträdets frön. Detta träd växer i Marocko och är en naturlig källa till vitaminer och väsentliga aminosyror. På grund av det ger oljan din hud ett brett utbud av fördelar som gör att den ser ung och frisk ut.

På grund av dess sammansättning har oljan också använts som ett läkemedel. För närvarande är det mycket populärt runt om i världen för sina olika kosmetiska tillämpningar. Det är tack vare att dess absorption stimulerar cellulär regenerering. Samtidigt skapar det en skyddande barriär mot vissa smittämnen som kan frodas på hudens yta.

Oljans E-vitamin och dess antioxidanter motverkar de negativa effekterna av fria radikaler. De hjälper till att förebygga för tidigt åldrande. Därför delar vi med oss av 7 intressanta sätt att dra nytta av dessa egenskaper för att främja din hud.

1. Arganolja rengör fet hud

Kvinna tvättar fet hy
En av de mest intressanta egenskaperna hos arganolja är att den har förmåga att absorbera kvarvarande talg. Därför urskiljer den sig från andra oljor. Det betyder det att oljan är ett bra alternativ för personer vars svettkörtlar producerar mer talg än normalt.

Hur man använder den

 • Efter att du sköljt ansiktet med vatten och en mild tvål, ta tre droppar arganolja. Applicera sedan på de områden du vill rengöra.
 • Använd mjuka cirkulära rörelser tills oljan absorberats helt.
 • Ta till sist bort överflödig olja med en mjuk handduk.

2. Naturlig fuktkräm

Texturen skiljer sig också från andra eteriska oljor. Men den är dock ett utmärkt alternativ för att återfukta huden utan aggressiva kemiska produkter. De essentiella fettsyrorna och antioxidantföreningarna hjälper till att hålla huden naturligt fuktad. Som resultat lindrar det torrhet och reglerar din huds pH.

Hur man använder den

 • Ta en liten mängd arganolja. Gnid sedan in på de områden av kroppen som du vill återfukta.
 • Var noga med att den absorberas väl.
 • Använd den varje dag.

3. Läppbalsam

Återfuktade läppar
E-vitamin och de essentiella fettsyrora i arganolja är ett bra alternativ till läppbalsam. Som resultat skapar oljan en skyddande barriär mot externa attacker och hjälper därför till att hålla den känsliga huden på läpparna återfuktad.

Hur man använder den

 • Fukta fingertopparna med lite arganolja. Gnid den sedan på dina läppar tills den absorberats helt.
 • Använd den varje dag innan du använder något annat på dina läppar.

4. Bekämpa akne

De antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaperna är bra för att effektivt bekämpa akne då de rengör dina porer.  Som resultat hjälper det till att balansera din talgproduktion.

Hur man använder den

 • Ta lite arganolja på en bomullstuss. Applicera direkt på dina finnar eller akne.
 • Var noga med att blöta dem med oljan. Låt verka i 20 minuter.
 • Skölj med varmt vatten. Upprepa behandlingen 2 gånger per dag.

5. Sminkborttagare

kvinna tar bort smink med sminkborttagare
Arganolja är också ett bra alternativ för att ta bort smink varje kväll. Det hjälper faktiskt till att ta bort döda hudceller och andra föroreningar som stannar i huden under dagen.

Hur man använder den

 • Kombinera lika mycket arganolja som olivolja. Gnid sedan blandningen överallt där du vill ta bort smink.
 • Låt verka i 5 minuter. Avlägsna sedan allt överskott med varmt vatten.

6. Förebygger hudbristningar

De höga halterna av vitamin A och E i arganolja är till stor hjälp för att förebygga och minska hudbristningar. Dessa föreningar hjälper till att öka hudens elasticitet. De stimulerar också cellulär reparation.

Hur man använder den

 • Ta lite arganolja i handflatan. Gnid på områden som sannolikt kommer få hudbristningar.
 • Se till att använda försiktiga massagerörelser i 5 till 8 minuter. Skölj sedan med varmt vatten.
 • Använd minst 3 gånger per vecka.

7. Minska dina kråkfötter

kvinna tittar på sina kråkfötter
Tack vare oljans fettsyra och antioxidantföreningar är den en effektiv lösning för att minska fina rynkor som kråkfötter. Näringsämnena stimulerar produktionen av kollagen och elastin. Resultatet är att de här två viktiga ämnena håller din hud ung och fast.

Hur man använder den

 • Ta flera droppar arganolja på dina fingertoppar och gnugga dem sedan i ögonvrån med en lätt massage.
 • Men var noga med att oljan absorberas väl. Upprepa behandlingen varje kväll.

Slutligen, prova! Vi vet att du kommer att älska det!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.