7 livsmedel som kan skydda njurarna och blåsan

Vattenmelon är inte bara rikt på vatten som främjar urinproduktion och njurrensning, utan även rikt på fiber och antioxidanter som tar hand om ditt blod.
7 livsmedel som kan skydda njurarna och blåsan

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Njurarna och blåsan spelar en nyckelroll i vår kropp. Det är inte bara för att de är viktiga för urinvägssystemet, utan även för att de agerar tillsammans med levern. I grund och botten tar de bort avfall som filtrerats från blodomloppet. Därför är det viktigt att skydda njurarna och blåsan.

Njurarna ansvarar för att filtrera och rensa runt 200 liter blod om dagen. Blåsan förvarar i sin tur urinen som produceras tills man kissar ut den. Ibland får de dock svårt på grund av stor giftansamling eller utvecklingen av infektioner och inflammatoriska problem. Därför rekommenderar vi att man utövar vanor som hjälper till att stärka deras funktioner. Det är framförallt viktigt i koppling till kosten.

Vi kan med andra ord dra nytta av vissa livsmedel för att skydda njurarna och blåsan. När de absorberas stärker de trots allt våra organ, så att de kan verka utan problem. Vet du vilka livsmedel som gagnar just dessa organ?

1. Tranbär

Tranbärsjuice

Tack vare deras höga innehåll av näringsämnen anses tranbär vara ett av de bästa livsmedlen för att skydda urinvägarna.

 • Deras antioxidativa ingredienser stödjer processen med att eliminera gifter, stärka njurfunktionen och optimera produktionen av urin.
 • De har antiinflammatoriska egenskaper som hjälper till att förebygga problem såsom blåskatarr – en sjukdom som regelbundet drabbar blåsan.
 • Att äta tranbär stoppar dessutom bakterier och virus från att attackera vävnaderna i dessa organ, vilket förebygger infektioner.
 • De är även en kompletterande kur mot njursten eftersom de hjälper till att ta bort kalcium och ansamlingar av urinsyra.

2. Selleri

Selleri är en vätskedrivande grönsak som använts i sekel som en kur mot åkommor som drabbar njurarna.

 • Selleri innehåller mycket kalium – ett mineral som främjar utdrivningen av kvarhållna vätskor, vilket förebygger inflammatoriska problem.
 • Antioxidanterna stödjer nedbrytningen och utdrivningen av vätskor, vilket gör det lättare för dem att passera genom urinvägarna.
 • Selleri har dessutom antiinflammatoriska egenskaper som kan skydda njurarna och blåsan och förebygga sjukdomar i dem.

3. Vattenmelon

Vattenmelon-minskar-inflammation

Vattenmelon innehåller vatten och kraftfulla antioxidanter som hjälper till att bibehålla vätskebalansen i kroppen, vilket förbättrar urinvägarna.

 • Att äta vattenmelon regelbundet minskar inflammation som orsakas av vätskeretention – en av nyckelfaktorerna som stör njurarna.
 • Melonen agerar som en naturlig kur mot blåskatarr genom att stimulera produktionen av urin för att ta bort bakterier som ansamlats på väggarna i blåsan.
 • Den innehåller kalium och magnesium, vilka är mineraler som deltar i njurarnas arbete.
 • Dess fibrer och antioxidanter hjälper till att filtrera gifter som finns i blodet, vilket hindrar dem från att ansamlas i stora mängder.

4. Ananas kan skydda njurarna och blåsan

Ananas är ett av de bästa livsmedlen för att skydda njurarna och immunförsvaret.

 • Dess huvudsakliga fördelar tillskrivs det höga innehållet av bromelin – ett kraftfullt enzym som hjälper till att bryta ned gifter som filtreras bort från blodet.
 • Denna substans ger ananas sina antiinflammatoriska och antibakteriella effekter, vilket är perfekt för att minska risken för infektioner i urinvägarna.
 • Vidare innehåller ananas vitamin A och C, som stärker våra försvar för att förbättra svaret på attacker från patologiska ämnen.
 • Ananas hjälper även till att lugna irritation i blåsan samt minska risken för njursten.

5. Jordgubbar

Jordgubbar-är-antiinflammatoriska

Jordgubbar är fulla med antioxidanter och essentiella näringsämnen som stödjer njurfunktionen, vilket förebygger svårigheter som uppstår från kvarhållning av vätskor och gifter.

 • Deras vitaminer och mineraler hjälper till exempel till att reglera de inflammatoriska processerna, vilket minskar risken för organsvikt.
 • De stör de negativa effekterna av fria radikaler, som ansvarar för celloxidering.
 • De återetablerar vätskebalansen och optimerar därmed urinproduktionen.

6. Spenat

Att äta spenat har blivit populärt under de senaste åren. Först och främst är det ett kalorisnålt livsmedel som erbjuder viktiga essentiella näringsämnen.

 • Spenaten är fördelaktig för urinvägarna eftersom den kommer med vätskedrivande egenskaper som hjälper till att främja borttagningen av vätskor.
 • Antioxidanterna förbättrar njurprocessen som filtrerar gifter från blodet och motverkar de negativa effekterna av fria radikaler.
 • Spenat agerar som en upplivande kur för blåsan som förebygger irritation av vävnader vid fall av bakterieinfektion.

7. Persilja

Persilja-är-avgiftande

Persilja är en naturlig kur, speciellt om den bereds som ett avkok. Den hjälper trots allt till att avgifta njurarna och förebygga kronisk sjukdom.

 • Persilja innehåller även klorofyll, antioxidanter och naturliga fibrer som främjar borttagningen av avfall. Som ett resultat förebygger det att avfall ansamlas i njurarnas vävnader.
 • Vidare hjälper persilja till att lindra inflammation i urinvägarna, framförallt vid fall av njursten och infektioner.

Lider du av en urinvägsinfektion? Vill du skydda njurarna och blåsan för att undvika eventuella problem? Försök att öka din konsumtion av dessa livsmedel. Kom även ihåg att komplettera dem genom att dricka gott om vatten varje dag, eftersom det är viktigt för att hålla organen friska.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Kooti W, Daraei N. A Review of the Antioxidant Activity of Celery ( Apium graveolens L). J Evid Based Complementary Altern Med. 2017 Oct;22(4):1029-1034
 • Filippini T, Violi F, D’Amico R, Vinceti M. The effect of potassium supplementation on blood pressure in hypertensive subjects: A systematic review and meta-analysis. Int J Cardiol. 2017 Mar 1;230:127-135.
 • Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017 Nov 3;9(11):1211.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.