5 sätt att bli av med vätskeretention i kroppen

Det är viktigt att vi reducerar saltet i vår mat samt att vi undviker processade livsmedel som tenderar att ha en hög nivå av salt eftersom detta ökar vätskeretention.
5 sätt att bli av med vätskeretention i kroppen

Senaste uppdateringen: 27 oktober, 2018

Visste du att det finns många sätt att bli av med vätskeretention i kroppen? Våra kroppar är komplexa mekanismer som utgörs av olika anslutna system som behöver en lämplig behandling för att kunna arbeta i harmoni. Om vi inte tar hand om våra kroppar kommer vi stöta på problem.Detta händer när det gäller vätskeretention, vilket är väldigt vanligt och obehagligt.

Vätskeretention kan komma att påverka personen under en lång tid, och då det även är en vanlig indikator på andra sjukdomar är det viktigt att man uppsöker en läkare så snart som möjligt för att bli av med vätskeretention.

Vad är vätskeretention?

Vätskeretention i ben

Vätskeretention är även känt som ödem och uppstår då vätska ansamlas i olika delar av kroppen. Det orsakas för det mesta av dåligt vätskedränage från vävnader i kroppen. Benen och magen är de zoner som mest drabbas av detta.

När allt i våra kroppar fungerar som det borde tar lymfsystemet över och dränerar vätska från vävnaden och ser till att den inte ackumuleras. Men om lymfsystemet av någon anledning har problem kommer det inte kunna hantera den vätska som förekommer i vävnaden.

Vad orsakar vätskeretention?

Det finns flera möjliga orsaker som är associerade med ödem. De vanligaste är:

Dessa problem har oftast flera specifika symptom, där de vanligaste är en känsla av tyngd, smärta i lemmarna samt inflammation.

Att bli av med vätskeretention i kroppen

Det finns några vanor man kan anamma som har visat sig vara väldigt effektiva för att hantera detta problem. Vi kommer titta på några av de mest relevanta.

Om du märker att du har symptom på vätskeretention så bör du inte lida i tystnad. Börja istället med att använda dig av följande råd för att bli av med vätskeretention.

Ät mycket vätskedrivande livsmedel

Diuretiska livsmedel

Vätskedrivande livsmedel tar bort överskottsvatten från kroppen. De är därför bra för att motverka vätskeretention och ta bort giftiga ämnen. Vätskedrivande livsmedel är även vanliga i dieter som är designade för att hjälpa oss att gå ned i vikt på ett hälsosamt och kontrollerat sätt.

Öka intaget av följande livsmedel:

 • Tomater
 • Sparris
 • Ananas
 • Kronärtskocka

Skaffa en hälsosam kost

Det handlar dock inte bara om att äta vätskedrivande livsmedel. För att effektivt behandla vätskeretention måste man förändra sin uppfattning rörande mat och vad det är till för. Att utveckla och följa en balanserad kost är såklart viktigt för att hela kroppen ska må bra. Vår kost bör helst baseras på frukter, grönsaker, fisk och fullkorn.

Det handlar inte bara om vad vi äter, utan även om hur vi äter det. Näringsexperter anser att vi bör dela in vårt matintag i 6 portioner under dagen. Genom att följa detta mönster kommer vi kunna äta på ett mer avslappnat sätt, och vi kommer inte känna av ett begär att hetsäta.

Undvik livsmedel med mycket natrium

Utspillt salt på bord

Ett annat bra råd rörande matvanor som kommer hjälpa dig med att reducera vätskeretention är att undvika livsmedel med mycket natrium. När vi pratar om natrium tänker de flesta direkt på salt. Salt används ofta alltför mycket när man lagar mat samt i färdigrätter. Det kan därför ibland vara svårt att undvika ett alltför stort natriumintag även om du vill försöka bli av med det.

Varför inte prova nya sätt att ge smak åt dina rätter, som att experimentera med nya kryddor? Och om det inte är möjligt så försök iallafall att reducera ditt saltintag för att främja din kropps generella hälsa samt lindra symptom vid vätskeretention.

Drick vatten

Detta kan till en början verka lite kontraintuitivt. Vi försöker bli av med överskottsvätska i våra kroppar, men faktum är att man hjälper denna process genom att dricka vatten. Genom att dricka mycket vatten stimulerar du urinsystemet och njurarna. Det hjälper även med att ta bort gifter och andra skadliga element från våra kroppar.

Se till att du dricker minst fem till sex glas vatten under dagen.

Träna

Man som tränar

Du känner säkert redan till att fysisk träning bidrar till att förbättra kroppens generella hälsa. I fallet med vätskeretention hjälper det inte bara med att stärka musklerna och motverka att vi får en stillasittande livsstil. Det hjälper även med att ta bort skadliga element genom svett.

 • De bästa träningarna för detta är de aerobiska eftersom de ökar svettningen, vilket hjälper dig att reducera vätskeretention.

Varför inte gå med i någon aktivitet? De flesta sporter, oavsett om det rör sig om tennis, fotboll eller zumba, involverar aerobiska övningar med hög intensitet.

Bland de mest effektiva hittar vi cykling och simning. De kan hjälpa oss att gå ner i vikt snabbare och på ett mer hälsosamt sätt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Kleiner, S. M. (1999). Water: An essential but overlooked nutrient. Journal of the American Dietetic Association. https://doi.org/10.1016/S0002-8223(99)00048-6
 • Yi, B., Titze, J., Rykova, M., Feuerecker, M., Vassilieva, G., Nichiporuk, I., … Choukèr, A. (2015). Effects of dietary salt levels on monocytic cells and immune responses in healthy human subjects: A longitudinal study. Translational Research. https://doi.org/10.1016/j.trsl.2014.11.007
 • Mayo Clinic Staff. (2014, November 25). Water retention: Relieve this premenstrual symptom
  mayoclinic.org/healthy-lifestyle/womens-health/in-depth/water-retention/art-20044983
 • Mayo Clinic. Sodio: cómo controlar la costumbre de agregar sal. Noviembre 2021.
 • Liver F. A, Vergutz Menetrier J, et al. Cellular and molecular mechanisms of diuretic plants: an overview. Current Pharmaceutical Design. 2017. 23 (8): 1247-1252.
 • Wright C. I, Van-Buren L, et al. Herbal medicines as diuretics: a review of the scientific evidence. Journal of Ethnopharmacology. Octubre 2007. 114 (1): 1-31.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.