7 livsmedel som är dåliga för din tarmhälsa

Visste du att livsmedel med mycket fett kan producera mer magsyra, irritera dina tarmar och ge dig sura uppstötningar? Över tid kan det leda till metaboliska problem. Lär dig vilka livsmedel du bör undvika i den här artikeln!
7 livsmedel som är dåliga för din tarmhälsa

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Dina tarmar spelar en väldigt viktig roll för hälsan; de hjälper din kropp att absorbera näringsämnen och ta bort avfall. Men visste du att de också innehåller hälsosamma bakterier? Det lever miljontals bakterier i dina tarmar. De är faktiskt nödvändiga för bra matsmältning, eftersom de bryter ned vissa substanser som din kropp inte kan bryta ner själv. Därför är god tarmhälsa så viktig.

De hjälper även till att producera vissa essentiella vitaminer. Som om det inte vore nog ger de din kropp energi och stärker ditt immunförsvar. Problemet är att dåliga matvanor ibland hindrar dina tarmar från att göra ett bra jobb, och det leder till symptom och sjukdomar som kan minska din livskvalitet.

Det mest oroväckande är att många inte känner till vilka livsmedel som är skadliga och varför det har negativa konsekvenser att äta dem. Därför kommer vi att prata om 7 skadliga livsmedel för din tarmhälsa och varför du bör minska intaget av dem så mycket som möjligt.

Spannmål med ett högt gluteninnehåll

mjöl med gluten

Fiberinnehållet i vissa livsmedel kan förbättra din tarmhälsa, men det gluten som hittas i raffinerade spannmål kan orsaka problem. Detta protein bryts inte ner och metaboliseras inte ordentligt, vilket leder till allergier och ogynnsamma reaktioner.

Att inta för mycket av det ökar inflammationsnivåerna. Om det inte kontrolleras kan det ge upphov till immunsjukdomar som:

Rött kött

Att regelbundet äta rött kött ökar inte bara risken för gikt, utan kan även påverka din kroppsvävnad, vilket ökar inflammation.

Det är svårare att smälta jämfört med annat kött och kan även leda till symptom som:

 • Maginflammation
 • Gaser

Rött kött ändrar dessutom pH-värdet hos dina tarmar, vilket minskar mängden goda bakterier och ökar risken för infektion.

Fet och friterad mat

bacon och korv

Friterad mat är ganska beroendeframkallande och kan orsaka metaboliska åkommor och viktproblem i det långa loppet. På kort sikt irriterar de dina tarmar och ökar syrenivåerna i din mage. De kan även orsaka problem som sura uppstötningar.

Folk med IBS, gastrit och andra matsmältningsåkommor bör undvika friterad och fet mat.

Mjölkprodukter

Mjölkprodukter kan bidra med näringsämnen som din kropp behöver, men personer som är laktosintoleranta borde förstås undvika dem. De är goda och används i många rätter som du antagligen ofta äter, men det har visat sig att de även är ansvariga för många tarmproblem.

Mjölkprodukters innehåll av fett, laktos och protein har en direkt påverkan på tarmhälsan genom att göra det svårare att ta bort avfall. De är också kopplade till inflammation och vanliga problem som förstoppning och diarré.

Kryddig mat kan vara dålig för din tarmhälsa

kryddor

Starka kryddor innehåller kraftiga antioxidanter som skyddar din kropp från oxidativa skador. Problemet är att dess intag kan orsaka allvarlig inflammation i din mage och dina tarmar, speciellt för de som redan har matsmältningsproblem.

Som ett resultat av detta kan du komma att uppleva mer sura uppstötningar, halsbränna och gastrit.

Kaffe och läsk

Kaffe och läsk är associerade med en ökad förekomst av sura uppstötningar och tarminflammation. De får den nedre esofagussfinktern att slappna av, vilket underlättar för magsyror att komma upp i strupen.

Det höga innehållet av socker och tillsatser påverkar också tarmhälsan och kan leda till diarré och allvarliga magsmärtor.

Konserverad och processad mat

burkar

Affärerna är fulla med olika typer av konserverad mat som är tillredd på ett sätt som tar bort deras näringsegenskaper. Många ser dem som ett snabbt och bra val, eftersom de tenderar att smaka bra och är enkla att göra.

Men vad industrin inte vill att vi ska få reda på att de har ett väldigt lågt näringsinnehåll. De är istället fulla av tillsatser som påverkar dina tarmar och resten av kroppen. Att inta tillsatser är associerat med en högre risk för att utveckla metaboliska sjukdomar, IBS och olika typer av cancer.

Äter du några av dessa livsmedel? Försök då att minska ditt intag så mycket som möjligt för att förbättra din tarmhälsa.  

Ät istället mer organisk mat, speciellt frukt, grönsaker och fullkorn.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • DIETAS EMPÍRICAS PARA EL TRATAMIENTO DEL SÍNDROME DEL INTESTINO IRRITABLE (n.d.). Asociación española de gastroentología.
  http://www.aegastro.es/sites/default/files/archivos/documento-grupo/sindrome_colon_irritable_-_baja_en_fodmaps.pdf
 • Mayo Clinic Staff. (2017). Food allergy.
  mayoclinic.org/diseases-conditions/food-allergy/symptoms-causes/syc-20355095
 • ‘The way to a man’s heart is through his gut microbiota’–dietary pro- and prebiotics for the management of cardiovascular risk (2014). Tuohy KM, Fava F, Viola R.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24495527
 • Conlon, M. A., & Bird, A. R. (2014). The impact of diet and lifestyle on gut microbiota and human health. Nutrients, 7(1), 17-44. doi:10.3390/nu7010017
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4303825/
 • Rethinking fiber and hydration can lead to better colon health. (2013).
  health.harvard.edu/diseases-and-conditions/rethinking-fiber-and-hydration-can-lead-to-better-colon-health
 • Zhang et al. (2015). Impacts of gut bacteria on human health and diseases. DOI: .
  10.3390/ijms16047493

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.