7 fantastiska anledningar att äta mango

Tack vare sitt höga fiberinnehåll är mango en fantastisk frukt för din matsmältningshälsa, såväl som för att hålla tarmtömningarna i ordning. Få reda på mer om det och sex andra fantastiska anledningar att äta mango i den här artikeln.
7 fantastiska anledningar att äta mango

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Vad tänker du på när vi säger mango? De flesta tänker på en söt, tropisk frukt som kan ätas i många olika former. Vad man vanligtvis inte tänker på är att det är fantastiskt för hälsan. Vissa kallar det för frukternas konung. Därför ger vi dig sju anledningar att äta mango lite oftare.

7 anledningar att äta mango

1. Förbättrar din matsmältningshälsa

Det är ett utmärkt alternativ för att bli av med problem såsom dålig matsmältning och halsbränna. Matsmältningsenzymerna hjälper till att uppmuntra naturlig, mer effektiv matsmältning. Eftersom mangon är så rik på bioaktiva ingredienser, såsom ester, terpener och aldehyd, förbättras aptiten och matsmältningssystemet.

Det gör mango till ett utmärkt val för barn.

2. Förbättrar hjärthälsan och sänker risken för cancer

mangopure

Mango innehåller mycket pektin – ett lösligt fiber som effektivt hjälper till att sänka fettnivåerna i blodet. Det kan låta otroligt, men att äta mango kan faktiskt hjälpa till att sänka risken för gastrointestinal cancer. Mango anses vara en fundamental del i traditionell medicin för flera urbefolkningar från den tropiska världen.

3. Främjar hälsosam viktnedgång

Att äta mango regelbundet är ett av de mest effektiva sätten att snabbt gå ner i vikt.   150 gram mango har bara 86 kalorier, och dessa absorberas lätt av din kropp. Mango innehåller även stärkelse, vilket omvandlas till socker och ger dig energi på ett 100% naturligt sätt.

Ett utmärkt alternativ är mangojuice. Så här gör du det hemma:

Ingredienser

  • 1/2 liten mango
  • 20 cl mjölk

Beredning

  • Skala mangon, skär den i bitar och lägg i mixern tillsammans med mjölken.
  • Bearbeta tills den är välmixad.
  • Om du vill ha en kall dryck kan du lägga till några isbitar.

4. Minskar uppkomsten av ålderstecken

mango-i-skivor-på-fat

Att äta mango ger dig ett vackert, friskt ansikte samtidigt som det rensar upp och tar bort märken som kommer från solen eller akne. Detta tack vare fruktens vitamin A och C. Dessa två vitaminer har hand om att uppmuntra kollagenproduktion. För att få dessa fördelar ska du bara äta en liten mango om dagen då och då.

5. Stärker ditt immunförsvar

Precis som morötter är mangon rik på betakaroten. Det hjälper ditt immunförsvar att fungera optimalt och skyddar kroppen från bakterier och gifter.

När du får i dig tillräckligt med betakaroten och vitamin A bildas ett lager av antioxidanter som optimerar immunförsvaret. Det fungerar som ett extra lager skydd mot skadliga fria radikaler i kroppen.

6. Naturligt sätt att kontrollera diabetes

mango-i-korg

Att äta mango är ett utmärkt, naturligt sätt att kontrollera diabetes, så länge du inte överdriver. Du har förmodligen hört att folk med diabetes ska undvika mango till varje pris, men det stämmer inte. Det må vara sant att mangon är söt, men om du äter den i små mängder kan den hjälpa dig att hantera din diabetes. Detta tack vare mangons fibrer och eftersom sockret är helt naturligt.

Vår rekommendation är att använda mango i kosten i små portioner en eller två gånger per vecka. Ett annat sätt att reglera dina blodsockernivåer är med mangoblad:

Ingredienser

  • 15 mangoblad
  • 20 cl vatten

Beredning

  • Lägg bladen i vattnet och låt stå över natten.
  • På morgonen tar du bort bladen och dricker vattnet på tom mage, utan någon annan mat.

7. Bekämpar anemi och hjälper vid graviditet

Vet du vad anemi och graviditet har gemensamt? I båda fallen måste du äta mycket järn Mangon är rik på järn och perfekt för att förebygga anemi, eftersom det är en av de grundläggande komponenterna i blod.

Gravida kvinnor måste äta för två. Småttingen i livmodern kräver järn för att utveckla sina organ. Gravida kvinnor rekommenderas ofta att ta järntillskott. Problemet är att dessa har en metallisk smak och är svåra att få i sig för vissa. Om så är fallet ska du överväga att lägga till en härlig mango- och spenatsmoothie i din kost.

Dra nytta av mangosäsongen

Att äta mango året runt är inte så lätt. Vi rekommenderar att du inkluderar mango i din kost när den är i säsong för att dra nytta av alla näringsämnen.

Kom bara ihåg att inte äta mer än en frukt om dagen och att träna för att balansera kalorierna.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.