6 hjälpsamma tips för att komma över sorg

För att komma igenom detta stadium är det viktigt att acceptera vad som hänt. Glöm inte att din älskade, eller någon annan du förlorat, hade velat att du ska vara lycklig. Försök hålla dig upptagen och spendera tid med familj och vänner.
6 hjälpsamma tips för att komma över sorg

Senaste uppdateringen: 09 april, 2019

Att ställas inför en förlust av en älskad och gå vidare är något av det svåraste vi möter under våra liv. Att vara tvungen att acceptera att den vi älskar inte längre är fysiskt närvarande är ett slag mot vår verklighetsuppfattning och orsakar både förvirring och långa perioder av depression såväl som sorg.

Vi har alla olika sätt att hantera en närståendes död, och att ha ett bra stödnätverk kan vara nyckeln till att komma över sorgens smärta. Enligt forskning är en stödgivande, social miljö och bibehållande av en hälsosam livsstil till stor hjälp när man ska övervinna sorg. Beroende på dödsfallets magnitud såväl som personer som drabbats av sorgen kan återhämtningen ta månader eller till och med år.

Det är viktigt att komma ihåg att sorg har emotionella och fysiska symtom. Personer som sörjer drabbas ofta av extrem trötthet, aptitbrist och minskad sexualdrift. Om din sorgeprocess är mer komplex och inkluderar andra symtom utöver depression bör du söka hjälpa från en professionell psykolog som kan hjälpa till att fastslå den bästa vägen för att komma över din sorg.

Om du just nu genomgår en svår tid efter att ha förlorat en närstående bjuder vi in dig att överväga följande rekommendationer som kan hjälpa dig att acceptera förlusten och återgå till din normala livsrytm.

Tid för att komma över sorg

Tid är kritiskt för att komma över sorg. Vissa tar längre tid på sig än andra, men det tar oavsett tid att vänja sig vid tanken att en person är borta och att vi måste gå vidare med våra liv.

Acceptera att det är okej att sörja

Tårar från kvinna

Smärtan du känner efter en förlust är oundviklig och kommer med en uppsättning känslor som kan göra dig fysiskt sjuk. Det är dock en normal del av processen som du endast kan komma över gradvis. Försök att inte lägga skulden på någon eller hålla tillbaka dina känslor när du genomgår denna smärtsamma fas.

Uttryck dina känslor

Det kommer alltid finnas någon som lyssnar och delar smärtan som kommer med förlusten av en älskad. Att tala om vad som hänt och alla de känslor som kommer med förlusten är ett sätt att acceptera att din närstående är borta och att du snart kommer kunna glädjas över dina lyckliga minnen. Om du dock håller tillbaka dessa känslor med sorg och frustration kan du bli isolerad, vilket endast kommer göra sorgen värre och knuffa bort de människor som vill ge dig stöd.

Kom ihåg att livet går vidare

Livet går vidare

Trots att förlusten av någon är så kraftfull att den kan få dig att inte vilja leva längre är verkligheten att livet går vidare och att det finns personer som behöver dig. Tänk på din älskade och att denne alltid ville ditt bästa, och hitta sätt att vara lycklig på även i deras frånvaro.

Hitta nya aktiviteter du njuter av, spendera tid med familj och vänner och tillägna alla dina nya prestationer till personen som är borta. Alla dessa saker kommer hjälpa dig ur depressionen och att övervinna sorgen.

Ta hand om din och din familjs hälsa

Den djupa smärtan kan göra att du glömmer bort viktiga faktorer, som bra näringsintag, regelbunden träning och andra hälsosamma vanor som förbättrar din livskvalitet. Det är viktigt att börja med dessa vanor eftersom de lindrar din depression och förebygger allvarliga sjukdomar.

Stöd din familj

Familjen gör dig lycklig och motverkar sorg

Du må uppleva ofantlig smärta själv, men kom ihåg att du inte är den enda som drabbats av förlust – dina familjemedlemmar eller vänner kanske också behöver stöd. Att vara där för andra gör dessutom att du själv mår bättre. Din familj och dina vänner behöver också påminnas om att de lyckliga stunder och goda tider ni delat tillsammans alltid kommer finnas i era hjärtan.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.