6 stycken naturliga sätt att behålla minnet
Ditt minne är något av det viktigaste du har, så om du ser symtom på att du tappar minnet eller inte kan komma ihåg saker rekommenderar vi att du provar några naturliga lösningar som kan hjälpa dig att behålla det.
Dina gener påverkar såklart alltid kroppens processer, men det finns ändå vissa faktorer som du kan styra över för att behålla minnet och få det att fungera bättre.
Vad behöver du veta om minnesförlust?
Medicin och förändringar i kroppen kan leda till minnesförlust.
Det finns vissa läkemedel som kan “sätta din hjärna i sovläge” och få dig att glömma konkreta detaljer. Det är fallet med:
- Antidepressiva
- Antihistaminer
- Dietpiller
- Blodtrycksmedicin
Därför rekommenderas naturliga alternativ.
Hormonförändringar är en annan faktor du behöver ta hänsyn till, såsom de som uppstår under graviditet eller klimakteriet. Dessa kan göra det svårt att koncentrera sig samt göra dig glömsk. Det anses emellertid vara normalt under den här tiden.
Sömn är en annan naturlig lösning för att behålla minnet.
Enligt olika studier kan ditt minne påverkas om du håller dig vaken för länge. Det inbegriper att lida av sömnlöshet eller inte få rätt mängd sömn.
Naturliga lösningar för att behålla minnet
1. Håll dig aktiv
Fysisk aktivitet minskar risken för att du förlorar minnet. Det stimulerar också produktionen av nya hjärnceller. Kardiovaskulär träning är effektivare för att göra detta.
Å andra sidan kan du också träna din hjärna genom att:
- Läsa
- Lösa korsord
- Spela strategispel, såsom schack
- Spela ett instrument
Det är mycket viktigt att du lär dig att kontrollera din stress. Du kan använda vissa andningstekniker, meditation eller utöva yoga.
Allt detta bör kompletteras med god vila. Att sova är grundläggande för dina kognitiva funktioner. Det är också mycket viktigt för att behålla minnet.
2. Te på Ginkgo biloba
Du kan också skämma bort ditt minne genom mat.
Ginkgo biloba är till exempel en huskur som har förmågan att öka cirkulationen i dina kapillärer. Det ökar också deras motstånd och hindrar dem från att brytas.
På så sätt kan du bibehålla din hjärnhälsa. Det hjälper till att förebygga tillstånd som gör att du förlorar ditt minne.
För att njuta av växtens fördelar kan du göra ett te.
Ingredienser
- 1 tsk Ginkgo biloba
- 2 dl vatten
Gör så här
- Koka upp vattnet och tillsätt Ginkgo biloba.
- Låt det dra i 3 till 5 minuter. Sila och drick sedan.
- Du kan dricka upp till två koppar per dag.
3. Ginseng
Ginseng är ett annat livsmedel som kan hjälpa ditt minne.- Det främjar blodflödet i din hjärna. Det beror på att det fungerar som en vasodilator, vilket förbättrar din hjärnas förmåga att arbeta.
- Det förbättrar också din förmåga att förstå och gör det enklare att lära dig nya saker.
4. Blåbär
Tack vare innehållet av antocyaniner har blåbär en positiv effekt på dina kognitiva funktioner. Detta inkluderar ditt minne och lärande samt bättre kopplingar mellan neuroner. De är också bra för att minska progressiv skada på din hjärna.
Du kan äta dem som de är, i en dryck eller i ett te.
Här är ett recept på blåbärste:
Ingredienser
- 2 dl vatten
- 1 tsk torkade blåbär
Gör så här
- Koka upp vattnet och tillsätt de torra blåbären. Låt dra i 10 minuter.
- Sila och drick två gånger per dag.
5. Nötter
Nötter innehåller mycket omega 3-fettsyror och vitamin E. Dessa gör dem mycket effektiva för att bekämpa kognitiv försämring.
De stärker och förbättrar ditt minne. Så om du börjar märka att det sviker dig, tveka inte att lägga till dem i din kost.
6. Spenat
Spenat är ett av de mest rekommenderade livsmedlen för att behålla minnet.- Tack vare det höga innehållet av lutein verkar spenat som ett hjärncellsskydd som förebygger cellernas degeneration.
- Spenatens folsyra bidrar till att förebygga minnesförlust och förbättra koncentrationen.
Spenat är en av de mest kompletta grönsakerna.
Huvudbild från © wikiHow.com
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Wilson, B. A. (2011). Memoria. In Rehabilitación Neuropsicológica. https://doi.org/10.1016/B978-84-458-2066-7.00004-5.
- Morgado, I. (2005). Psicobiología del aprendizaje y la memoria: Fundamentos y avances recientes. Revista de Neurologia.
- Geng, J. S., Dong, J. C., Ni, H., Wu, T., Jiang, K., & Wang, G. H. (2009). Ginseng for cognition. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD007769.
- Rodríguez-Fernández, J.M, García-Acero, M. & Franco, P. (2013). Neurobiología del estrés agudo y crónico: su efecto en el eje hipotálamo-hipófisis-adrenal y la memoria. Univ. Méd., 54(4), 472-494.