6 livsmedel som du bör äta vid magsår

Dessa alkaliska och antiinflammatoriska livsmedel kommer förbättra din hälsa om du lider av magsår.
6 livsmedel som du bör äta vid magsår
Maricela Jiménez López

Granskad och godkänd av läkare Maricela Jiménez López.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Magsår utvecklas i slemhinnorna då det förekommer en överskottsproduktion av magsyra. Om du har magsår så beror detta oftast på bakterien H. pylori, men det kan också bero på vissa typer av läkemedel. För att du ska kunna lindra detta problem kommer vi nedan ta upp livsmedel som är lämpliga att äta vid magsår.

De främsta symptomet är en brännande känsla i magen, vilket också kan medföljas av sura uppstötningar, att man känner sig tung eller att man har svårt att äta vissa livsmedel.

De flesta gånger är magsyran inte alltför allvarlig, och man behöver då bara göra några förändringar i kosten. I vissa fall kan det dock uppstå komplikationer, som kräkningar och blödningar. I dessa fall är det viktigt att du pratar med din läkare så snart som möjligt.

Det finns många livsmedel som kan hjälpa dig att reglera magens pH-värde för att lindra besvären. Vi kommer nu ta upp 6 intressanta livsmedel som du bör prova att äta vid magsår.

Livsmedel som är bra att äta vid magsår

Huruvida du drabbas av magsår eller inte beror mycket på vilken typ av livsmedel du äter. Vissa livsmedel förvärrar symptomen, medan andra innehåller näringsämnen som bidrar till att reparera vävnaden och ge dig lindring.

Man som har magsår.

Dessa livsmedel är dock tillskott till den behandling som din läkare har rekommenderat. Många av dem kan lindra dina symptom, men de bör inte ses som en alternativ behandling istället för medicinen.

Morötter

Morötter används ofta för att hjälpa patienter med magsår. De har egenskaper som hjälper dig att läka de slemhinnor som har drabbats av syran.

Du kan använda morötter till att tillreda juicer, puréer eller sallader. Detta fantastiska livsmedel lindrar besvären om du har magsår.

Äpplen

Äpplen har ett högt innehåll av viktiga näringsämnen. De innehåller dietfibrer och organiska syror som reglerar matsmältningssystemet.

De rekommenderas för att lindra magsår, men även vid förstoppning och diarré.

Aloe vera

Kristallerna i aloe veran är kända för sin läkande och antimikrobiella verkan. Du kan använda dem för att kontrollera syraproduktionen och irritationen i slemhinnan.

Det innehåller agenter som motverkar att bakterien H. pylori förökas. Aloe vera innehåller dessutom aleomodin och aleolein, som är komponenter som reparerar den skadade vävnaden.

Bananer

Bananer är rika på stärkelse och alkaliserande ämnen som hjälper dig att reglera pH-värdet i magen när de absorberas av kroppen. Genom att äta dem minskar du nedbrytningen av slemhinnan och minskar uppkomsten av sår.

Bananer är bra att äta vid magsår.

De är skonsamma för magen och deras näringsämnen hjälper dig att reparera den skadade vävnaden. De lindrar även det obehag som orsakas av sura uppstötningar och gastrit.

Potatis

Potatis tillhör en fantastisk livsmedelsgrupp som hjälper mot magsår. De innehåller stora mängder stärkelse, fibrer och antioxidanter som optimerar matsmältningsprocessen.

Deras alkaliska salter reducerar inflammationsprocessen och bidrar till att läka den vävnad som irriterats av syran. De reducerar dessutom smärtan i magen och sura uppstötningar.

Linfrön

När man blötlägger linfrön i vatten får man en geléaktig substans som lindrar magsår. Denna gelé hjälper dig att lindra inflammation och den brännande känslan som uppstår.

De innehåller stora mängder omega-3-fettsyror och dietfiber som rekommenderas för att lindra magvävnaden då man har drabbats av sår.

Livsmedel som du bör undvika att äta vid magsår

Det finns många livsmedel som kan förvärra situationen för patienter med magsår. Det är viktigt att man lär sig vilka de är, så att man kan undvika dem då man återhämtar sig.

Livsmedel att undvika om du har magsår.

De främsta är:

  • Kaffe och andra drycker med koffein
  • Sötsaker och produkter med raffinerat socker
  • Kolsyrade drycker
  • Stark mat
  • Alkoholhaltiga drycker
  • Friterad mat och snabbmat
  • Bröd och kommersiella bakverk

Tänk på att du bör prata med en läkare vid tecken på magsår. Det är inte alltid som de är allvarliga, men det är viktigt att kontrollera detta med en läkare.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Dao DQ., Ngo TC., Thong NM., Nam PC., Is vitamin A an antioxidant or a pro oxidant? J Phys Chem B, 2017. 121: 9348-9357.
  • Domínguez Fernández RN., Arzate Vázquez I., Chanona Pérez JJ., Welti Chanes JS., et al., Gel: structure, chemical composition, processing, biological activity and importance in pharmaceutical and food industry. Revista Mexicana de Ingenieria Química 2012.
  • Ferrer López, I., Pérez Pozo, J. M., & Herrerías Gutiérrez, J. M. (2004). Guía de seguimiento farmacoterapéutico sobre úlcera péptica. Grupo de Investigación en Atención Farmacéutica (GIAF). https://www.ugr.es/~cts131/esp/guias/GUIA_ULCERA.pdf
  • Suzuki T., Masui A., Nakamura J., Shiozawa H., et al., Yogurt containing lactobacillus gasseri mitigates aspirin induced small bowel injuries: a prospective, randomized, doublé blind, placebo controlled trial. Digestion, 2017. 95: 49-54.
  • Veloz, A. I. R., Perera, L. M. S., & Dorvigny, B. M. (2012). Tratamientos convencionales y medicina alternativa de la úlcera péptica. Revista cubana de farmacia, 46(1), 127-137. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0034-75152012000100015

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.