6 idéer för att återanvända färgkritor

Vaxljus, målningar, personliga T-shirts... Det är otroligt vad man kan skapa med kritstumpar. Här är 6 tips på roliga saker du kan göra med dina barn.
6 idéer för att återanvända färgkritor

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Många människor har hoppat på trenden att ta vara på gamla föremål för att skapa olika konsthantverk. Det har till och med blivit populärt att återanvända färgkritor. Ja, det stämmer: man kan faktiskt göra fantastiska pysselprojekt med kritstumpar! Förutom att tillverka användbara prydnader till hemmet bidrar man därigenom till att minska mängden avfall i miljön.

Att bestryka ytor för att ge dem en vacker färg är en av de huvudsakliga användningsområdena för färgkritor. Men om du vill återanvända färgkritor måste du först smälta dem. Är du intresserad av att lära dig mer om denna gör det själv-idé? Här är några förslag på saker du och ditt barn kan göra med överblivna kritbitar som kommer få er skaparglädje att flöda.

1. Gör roliga figurer av återanvända färgkritor

Detta är ett projekt man kan göra med barn. Idén är att återanvända kritstumpar genom att smälta dem tillsammans eller var för sig.

För detta behöver du några olika formar och vaxpapper som underlag. Pensla kanterna på formarna med lite olja, så blir det lättare att få kritmassan att släppa formen.

Därefter häller du de smälta kritorna i formarna, en i taget, för att bilda vackra färglager. Vänta tills massan har stelnat och stjälp sedan upp den försiktigt. Du kan återanvända figurerna till andra projekt.

Barn gillar att skapa med återanvända färgkritor.

Vi tror att du kanske också vill läsaGör vackra blomkrukor med återvunna material

2. Skapa vackra prydnadsljus av återanvända färgkritor

De är användbara, vackra och väldoftande om du tillsätter lite av din favoritessens. Prydnadsljus gjorda av kritor är perfekta om man vill skapa lite mysbelysning. Så vad behöver du? Vekar, en glasbehållare, smälta återanvända färgkritor, fotogen och valfri doftolja.

Värm de åtskilda kritorna och blanda dem med lite uppvärmd fotogen och några droppar doftolja. Ta en bit veke som är lite längre än formen och knyt en knut i ena änden. Det är den änden som ska stoppas i botten av behållaren.

Nu kan du hälla blandningen i formen, lite i taget om du vill bilda olika färgskikt. Vänta bara några minuter tills det första färglagret har stelnat innan fyller på med ett nytt lager.

3. Gör färgglada glasmålerier av återanvända kritor

Detta är ett konstverk till ditt hem! Allt du behöver är ett acetatark, präglingspasta och smälta kritrester. Rita den form du vill att glasmåleriet ska ha; du kan till exempel rita geometriska figurer eller blommor.

Kanta därefter teckningen med präglingspasta och fyll den med vaxet från de smälta kritorna. För detta projekt är det viktigt att du ger din fantasi fria tyglar.

4. Kreativa målningar med smälta kritor

Det här är en av de mest populära idéerna för pyssel med färgkritor. Och i videor som man kan se på sociala nätverk använder man ofta nya kritor. Men tänk på att poängen här är att återanvända färgkritor.

Du har säkert redan sett dessa bilder på en kvinna, ett par eller en elefant med ett paraply. Och visst kan du kopiera dessa gestaltningar. Men kom ihåg att du har en tom målarduk du kan göra vad du vill med.

Förutom färgkritor och en målarduk behöver du en hårtork. Denna är ett måste för att du ska kunna smälta färgkritorna.

5. Piffa upp dina glasburkar!

Här är en annan en aktivitet som barnen älskar. Ta fram flera tomma syltburkar och börja personalisera dem. Du kan sedan använda dem till att förvara andra föremål. Smält bara kritorna, skapa olika figurer och klistra dem på burkarna.

Du kan också lägga kritorna i burken och smälta dem med en hårtork. Det festliga är att se hur kritorna antar olika former.

Man kan dekorera tomflaskor med återanvända färgkritor.
Släng inte bara bort tomma flaskor och glasburkar. De går att återanvända.

6. Skapa originella T-shirts med hjälp av återanvända färgkritor

Detta är en idé som folk verkligen häpnar över! Lägg bara fram några färgkritor och fundera över hur du kan ge dina barns T-shirts en personlig touch.

Samla först ihop de saker du behöver. Dessa inkluderar kritor, ett tyg för tryckning, ett vanligt rivjärn, ett stycke kartong och ett strykjärn.

När du har allt till hands ritar du ett motiv på kartongen och skär ut insidan. Riv sedan kritorna, lägg kartongstycket med motivet på tyget och sprid ut de rivna kritbitarna. Slutligen lägger du ett tygstycke ovanpå den T-shirt som du vill trycka. Pressa med strykjärnet och ditt konstverk är färdigt!

Gillar du denna artikel? I så fall vill du kanske även läsaDekorera din trädgård med återvunna glasflaskor

Lär dig att återanvända färgkritor

Kritstumpar är otympliga att rita med. Så utöver förslagen ovan kan det vara en god idé att samla ihop resterna, lägga dem i en form, baka dem och voilà: du och dina barn har nya, lätthanterliga färgkritor!


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.