6 huskurer mot sura uppstötningar

Bikarbonat kan hjälpa oss att reglera pH-värdena i kroppen, vilket gör att vi kan lindra sura uppstötningar. Vi bör ta det efter att vi ätit.
6 huskurer mot sura uppstötningar

Senaste uppdateringen: 04 november, 2018

Sura uppstötningar är ett väldigt vanligt hälsoproblem idag. Problemet uppstår då magsyrorna når halsen, vilket skapar en obehagskänsla som många gånger kan vara så allvarlig att många misstar det för en hjärtattack. Läs vidare för att läsa dig om flera huskurer mot sura uppstötningar.

Personer som lider av sura uppstötningar drabbas ofta av andra obehag i andra delar av kroppen. Dessa sura uppstötningar kan även orsaka sömnsvårigheter och snarkning, vilket kan leda till astma, dålig andedräkt, inflammation i matstrupen och i vissa mer allvarliga fall cancer i matstrupen.

Det är mycket viktigt att anpassa matvanorna för att effektivt motverka sura uppstötningar. Du bör minska intaget av bearbetade livsmedel och även de med mycket socker, raffinerat mjöl, koffein, alkohol, fett, mm. Istället för dessa rekommenderas att du ökar intaget av frukter, grönsaker och spannmål, särskilt de som har mycket fibrer.

Om du ofta får uppstötningar och de ovan nämnda problemen kan du bör prova några huskurer mot sura uppstötningar för att minska och motverka detta obehag samt andra symtom.

Juice från aloe vera

sura uppstötningar och aloe vera

Juice från aloe vera har flera egenskaper som hjälper hälsan på många sätt. En av fördelarna är att den är antiinflammatorisk och kan minska sura uppstötningar. Därför rekommenderas att du dricker minst en halv kopp juice från aloe vera innan måltider. Tänk dock på att denna juice har en laxerande effekt.

Ren äppelcidervinäger

Äppelcidervinäger är en annan huskur du kan använda mot sura uppstötningar. Du behöver bara späda ut en matsked äppelcidervinäger i ett stort glas vatten och dricka det då du känner de första symtomen.

Huskurer för sura uppstötningar: bikarbonat

Bikarbonat mot uppstötningar

Bikarbonat är en ekonomisk ingrediens som rekommenderas för att reglera pH-värdet i kroppen. Den är även till fördel för att bereda huskurer mot sura uppstötningar. Du behöver bara späda ut en matsked bikarbonat i ett glas vatten.

Lakritsrot

Lakrits fungerar som en skyddande gel i magen. Du kan använda den för att reducera och motverka magsyror och det rekommenderas att du konsumerar den som te eller extrakt.

Ingefära

Riven ingefära

Olika studier har visat att ingefära skyddar mot magsyror då de motverkar bakterien Helicobacter pylori. Denna naturliga ingrediens är 8 gånger mer effektiv än lansoprazol – ett läkemedel som används vid magsår. För att motverka problem med magsyra behöver du bara tillreda te med 1 matsked färsk ingefära och 2 dl kokande vatten. Låt det svalna i 5 minuter och drick det innan varje måltid.

Glutamin

Glutamin är en aminosyra som kan behandla magsår orsakade av H. pylori. Även om kroppen slutar skapa det naturligt kan du få i dig det genom att äta nötkött, kyckling, fisk, ägg, laktosprodukter och vissa typer av frukter och grönsaker som persilja och spenat. Glutamin har en antiinflammatorisk effekt som minskar magsyra.

Andra viktiga råd för att motverka sura uppstötningar

Utöver att prova ovan nämnda huskurer mot sura uppstötningar är det mycket viktigt att du följer dessa nyckelrekommendationer för att motverka magsyra:

  • Ta dig tid till att tugga maten ordentligt så att magen inte blir inflammerad.
  • Dagens sista måltid bör vara något lätt och bör ätas minst tre timmar innan du går och lägger dig.
  • Undvik syrlig mat som kan orsaka sura uppstötningar.
  • Undvik mat med mycket stärkelse tills slutet av din måltid. Det är bäst att börja äta grönsaker eller kött och vänta med exempelvis potatisen till sist.
  • Om du lider av fetma är det mycket viktigt att du letar efter sätt att gå ner i vikt, eftersom övervikt också kan vara en bidragande orsak till dina problem.
  • Undvik alkoholdrycker så mycket som möjligt, då de kan orsaka magsyra.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.