6 goda vanor för att alkalisera kroppen

Om du reglerar kroppens pH-nivå, alkaliserar du den och hjälper dig att njuta av ett hälsosammare liv.
6 goda vanor för att alkalisera kroppen
Elisa Morales Lupayante

Skriven och verifierad av idrottspedagog och nutritionist Elisa Morales Lupayante.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

I den här artikeln tar vi en titt på de förändringar som du borde göra i vardagen för att alkalisera kroppen. På så sätt kan du njuta av nya fördelar för din hälsa.

Nyckeln är att reglera kroppens pH-nivå, vilket långsamt hjälper dig att alkalisera din kropp.

För att göra detta, behöver du ändra några av dina vanor och följa vissa tips så att ditt pH inte är surt eller neutralt. Med dessa riktlinjer lever du ett hälsosammare liv.

Alkalisera kroppen med en bra frukost

Det första tipset för att alkalisera kroppen är att börja dagen med en bra frukost. I västvärlden är frukost ofta den suraste måltiden under dagen, även om det varierar från land till land.

En god frukost

I vissa länder äter de betydligt mer till frukost än vad de gör i andra länder.

I de länder som traditionellt inte anser att frukost är dagens viktigaste måltid består frukosten ofta av bröd, flingor, kaffe, sylt, smörgåsar, apelsinjuice, bakverk eller kakor. Om du anser att frukosten är viktig, kan du även äta bacon, stekt ägg eller omeletter.

Majoriteten av dessa livsmedel är sura, vilket är precis vad som hindrar din kropp från att alkaliseras.

Om du vill ändra på det här och börja känna av fördelarna med en alkaliserad kropp, måste du börja din dag på rätt sätt.

Först, innan du ens kliver in i ditt kök, borde du dricka ett glas vatten, vatten med citron eller örtte. Därefter rehydreras dina celler efter många timmars sömn, vilket hjälper till att alkalisera kroppen.

Korrekt andning

Kvinna som andas

Många känner inte till de fördelar som korrekt andning ger dig, men det är värt att notera hur viktigt det är. Genomför regelbundet följande övning:

  • Andas in i 4 sekunder.
  • Håll andan i 8 sekunder.
  • Andas ut i 2 sekunder.

Du kan proportionellt öka tiden om du vill. Men vänta med det om du inte är van vid övningen.

Betydelsen av korrekt vätskebalans

Korrekt vätskebalans är avgörande för god kroppsfunktion. En liten dipp när det gäller kroppsvätskorna kan orsaka stora energiförluster.

Drick vatten

Vatten rensar ut giftig syra och gör att din ämnesomsättning accelererar.

Dessutom kan din kropp blanda ihop känslorna av törst och hunger, vilket kan göra att du kanske känner att du behöver äta mer. Detta orsakar en ökning i vikt som inte rekommenderas när du försöker eliminera syror och alkalisera kroppen.

Ät hälsosamt fett

Mer OMEGA-3

Ett annat sätt att alkalisera din kropp är att konsumera mer hälsosamma fettsyror, som omega-3. Dessa är mycket viktiga för de kemiska reaktioner som pågår i kroppen.

Dessutom bidrar de till att stärka din kropps immunförsvar, förbättra din matsmältning och förhindra för tidigt åldrande.

Bra massage för att alkalisera din kropp

Förutom komfort och avkoppling får en bra massage din kropp att återhämta sig, gör den starkare och frigör spänningen som ackumuleras varje dag.

Massage

Dessutom gör det att din kropp börjar arbeta. Det väcker upp de mekanismer som behövs för att din kropp ska kunna eliminera syrorna som finns lagrade i dina muskler.

Ta hand om din hud

Att hålla huden ren, smidig och fri från föroreningar ger din kropp en stor mängd fördelar. Det bidrar också till din pH-nivå, så det enkla tipset att regelbundet skrubba din hud ger dig en rad olika fördelar:

  • Att skrubba av huden eliminerar döda hudceller, vilket håller huden aktiv och hjälper till att generera nya celler.
  • Det förbättrar också blodcirkulationen och gör att du når alla lager i huden.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Jeong JN. Effect of Pre-meal Water Consumption on Energy Intake and Satiety in Non-obese Young Adults. Clin Nutr Res. 2018 Oct;7(4):291-296. doi: 10.7762/cnr.2018.7.4.291. Epub 2018 Oct 31. PMID: 30406058; PMCID: PMC6209729.
  • Zaccaro A., Piarulli A., Gemignani A., How breath control can change your life: a systematic review on psycho-physiological correlates of slow breathing. Frontiers in Human Neuroscience, 2018.
  • Ishihara T, Yoshida M, Arita M. Omega-3 fatty acid-derived mediators that control inflammation and tissue homeostasis. Int Immunol. 2019 Aug 23;31(9):559-567. doi: 10.1093/intimm/dxz001. PMID: 30772915.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.