6 drycker för njurarna som lindrar smärta och driver ut gifter

Det är viktigt att dricka mycket om du har ont i njurarna. Här får du tips på 6 drycker för njurarna som ger en bra vätskebalans. Du driver också ut eventuella gifter ur kroppen.
6 drycker för njurarna som lindrar smärta och driver ut gifter
Carlos Fabián Avila

Skriven och verifierad av läkare Carlos Fabián Avila.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Har du ont i njurarna? Visste du att det finns drycker för njurarna som kan lindra smärtan?

Dina njurar är två små organ som är mycket viktiga för att rensa och avgifta kroppen. Njurarna ansvarar primärt för att kontrollera olika avgiftande funktioner i kroppen, från balansering av elektrolyter till att upprätthålla blodtrycket.

När du känner smärta från njurarna kan det bero på ett antal saker. Här är några av de vanligaste:

 • Skada på njurarna
 • En tumör
 • En infektion i urinvägarna
 • Blockering i njurvenerna
 • Njursten
 • Oregelbunden tillväxt på prostatan
 • Begränsat flöde av urin

Oavsett orsaken till smärtan är det väldigt obehagligt och begränsar ditt liv. Börja med att kontakta en läkare eftersom smärta i njurarna ofta bara är ett symptom på ett problem som måste hanteras på ett systematiskt sätt.

Som tur är finns det också några naturliga drycker du kan ta till mot smärtan.

1. Drycker för njurarna – vanligt vatten

Kvinna som dricker vatten

Du kanske redan vet att du borde dricka två liter vatten om dagen, men många dricker ändå mycket mindre än så. Det kanske inte är ett problem normalt sett, men det är viktigt att dricka tillräckligt om du upplever njursmärta. Speciellt viktigt är det med rätt drycker för njurarna. Kom ihåg att vatten är avgörande för att driva ut gifter från kroppen. De två literna ska dock spridas ut över hela dagen.

Se även till att vattnet är helt naturligt och inte innehåller tillsatt socker eller andra ingredienser.

2. Vatten med citron

Citron innehåller mycket citronsyra som kan bryta ned och hjälpa dig att bli av med stenar som bildas i njurarna. Om du får i dig alltför mycket kalcium kan du uppleva smärta på grund av svårigheter att rena urinen. Du kan undvika det genom att dricka ett glas vatten med saften från två citroner en gång om dagen. Tillsätt inte socker eller andra sötningsmedel så att du inte tillför kroppen med fler gifter.

Citronvatten kan vara särskilt bra om din läkare har sagt att du har problem med njursten.

3. Nässelte

Nässelte i tekanna

Har din läkare sagt att smärtan beror på njurbäckeninflammation? Det kan hända om njurarna har svårt att skicka vidare urinen.

Tursamt nog kan nässelte avlägsna bakterier och kristaller som kan påverka dina njurar. Försök att dricka en kopp varje dag.

Ingredienser

 • 1 tesked nässelblad
 • 250 ml kokande vatten

Gör så här

 1. Tillsätt nässelbladen i vattnet och låt dra i sju minuter.
 2. Sila och drick den varma drycken utan att tillsätta socker eller något annat sötningsmedel.

4. Sellerijuice

Selleri har antiseptiska egenskaper som bidrar till att avlägsna bakterier som ansamlas i njurarna.

Om smärtan ger dig stora problem och dryckerna ovan inte hjälper kan du testa sellerijuice.

 • Det kan vara lite starkt att dricka men är mycket effektivt. Om du inte gillar smaken av selleri kan du prova att späda ut drycken med vatten eller citronsaft.
 • Ett annat alternativ är att tillsätta selleri i dina smoothies. På så sätt kan du kombinera sellerin med andra grönsaker och frukter från den här artikeln.

5. Granatäppeljuice

Granatäppeljuice är en av flera bra drycker för njurarna

Granatäpplen, både saften och fröna, är fantastiska för att behandla smärta i njurarna och infektioner i urinvägarna. De har sammandragande egenskaper som underlättar nedbrytningen av njursten som bildats på grund av ett överskott av vissa mineraler.

Dessutom ger behandlingen en god vätskebalans och har ett lågt sockerinnehåll. Om du gillar det kan du testa att dricka ett glas granatäppeljuice två gånger i veckan. Glöm inte att även om juicen inte innehåller så mycket socker är det ändå sött, så drick den med måtta för att inte dina blodsockernivåer ska höjas för mycket.

6. Juice från vattenmelon

Vattenmelon innehåller stora mängder vatten och kalium. Dessa är båda bra på att bryta ner stenar som bildas av fosfater och karbonater.

En annan fördel med att dricka juice från vattenmelon är att den reglerar surhetsnivån i urinen.

 • Om du väljer att dricka juice från vattenmelon mot smärta i njurarna är det bäst att dricka juicen färsk och i små mängder, eftersom den har ett högt sockerinnehåll.
 • Helst ska du kombinera lite juice från vattenmelon med två delar vatten. Eller varför inte tillsätta juicen i dina smoothies!

Andra tips mot smärta i njurarna

Förutom de drycker för njurarna som beskrivs ovan finns det andra saker du kan göra. Det allra viktigaste är att kontakta din läkare.

Det är inte normalt att gå omkring med smärta i njurarna och om du har lidit av det i mer än ett par dagar är det bäst att utesluta allvarliga orsaker.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Bajwa, Z. H., Gupta, S., Warfield, C. A., & Steinman, T. I. (2001). Pain management in polycystic kidney disease. Kidney International. https://doi.org/10.1046/j.1523-1755.2001.00985.x
 • Kregar, G., & Filinger, E. (2005). ¿ Qué se entiende por automedicación. Acta Farm. Bonaerense, 24(1), 130-3.
 • Moraru, D., Bleoanca, I., & Segal, R. (2007). Probiotic vegetable juices. The Annals of the University Dunarea …
 • Perkins, Penelope & Collins, Julie & Clevidence, Beverly & Wu, Guoyao. (2007). Watermelons and Health. Acta Horticulturae. 731. 10.17660/ActaHortic.2007.731.17.
 • Rondon-Berrios, H. (2011). Avances en la fisiopatología del edema en el síndrome nefrótico. Nefrología (Madrid), 31(2), 148-154. http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0211-69952011000200006
 • Yapo, B. M. (2009). Lemon juice improves the extractability and quality characteristics of pectin from yellow passion fruit by-product as compared with commercial citric acid extractant. Bioresource Technology. https://doi.org/10.1016/j.biortech.2009.01.039

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.