5 steg till att säga farväl till dåliga vanor

Att sluta upp med dåliga vanor är inte någon lätt uppgift. Men med följande råd kanske vi kan göra det lite lättare för dig.
5 steg till att säga farväl till dåliga vanor

Senaste uppdateringen: 19 februari, 2019

Vissa vanor kan vara svåra att sluta upp med. Men om du följer dessa steg kan det kanske hjälpa dig på vägen. Ta gärna del av följande tips ifall du vill säga farväl till dåliga vanor.

1. Avgör om det är dåliga vanor eller ett missbruk

Är det en dålig vana eller ett missbruk?

Det första du bör göra är att avgöra om det är en dålig vana eller ett missbruk. Huvudskillnaden mellan de två är situationerna där de förekommer.

Tänk exempelvis efter ifall du har denna dåliga vana vid vissa tidpunkter eller under vissa omständigheter.

Tänk efter vad som skulle hända ifall situationen förändrades. Skulle du kunna vänta ett par timmar utan att hänge dig åt din dåliga vana, eller skulle det innebära att du inte kunde fokusera på något annat?

Du bör vara medveten om att det vid ett missbruk inte bara innebär vissa specifika symptom på fysiologisk nivå, utan också på psykologiska och känslomässiga nivåer.

Detta gör det mycket mer komplicerat. I det här fallet är det en bra idé att rådfråga en specialist eller en psykolog. Om det däremot är en dålig vana, kan du korrigera det själv.

2. Sätt ett slutdatum för att säga farväl till dåliga vanor

Sätt upp ett mål att bli av med vanan

Därefter är nästa steg att medvetet bestämma sig för att bli av med vanan. För att göra detta, måste man ange orsakerna till varför det är viktigt att sluta. Tänk på de negativa konsekvenserna och vad de innebär.

Föreställ dig hur ditt dagliga liv skulle vara utan vanan. Målet är att se på vilka fördelar det skulle innebära att sluta med vanan.

En bra, praktisk metod för detta är att göra en lista över alla negativa aspekter. På så vis kommer du tydligt att se varför det är viktigt för dig och din situation.

Det kan också vara en bra hjälp att göra upp en annan lista med framtida positiva förändringar som kommer att komma efter att du slutat med den dåliga vanan. Försök att beskriva dessa tydligt och utförligt. Detta är en hjälpsam metod när man vill säga farväl till dåliga vanor.

3. Bestäm en tidsgräns för när du ska ha nått ditt mål

Bestäm en tidsgräns

Det är viktigt att bestämma ett slutdatum för vanorna. Det bästa är att sätta upp en realistisk tidsperiod när man ska säga farväl till dåliga vanor. En rimlig tidsperiod är mellan en och tre månader.

Tänk på att, hur mycket du än vill, kommer du inte kunna bli av med en vana bara på en dag. Att vara medveten om detta hjälper dig att förbereda dig mentalt.

Någonting annat som också kan vara hjälpsamt är att dela upp ditt mål i flera steg. På så vis hinner ditt sinne anpassa sig till de eventuella gradvisa förändringarna utan större press.

Exempelvis kan du, från och med imorgon, låta bli den skadliga vanan på eftermiddagarna. Nästa vecka kan du ta steget till att bara göra den på helgerna, och om en månad, sluta upp helt och hållet.

4. Hitta personer i samma situation

Säg farväl till dåliga vanor

Genom sociala nätverk kan du hitta andra som har samma omständigheter som du. Deras historier kan bli en inspiration. Du kan berätta för dem om dina farhågor, be om råd och så vidare.

De upplever samma saker som du, så troligen kommer de verkligen att förstå dig, och inte döma dig. Tänk på att ju fler människor i din närhet som känner till dina avsikter, desto mindre blir risken att du misslyckas.

Och även om vi inte alltid kanske vill erkänna det, så värdesätter vi andras åsikter. Men lyssna inte för mycket på andras åsikter om de inte hjälper dig att nå ditt ditt mål.

5. Var inte rädd för återfall

Var inte rädd för återfall

Emellanåt kommer du att tänka på att börja med din dåliga vana igen. Det är viktigt att inte vara rädd för detta, och att inte beskylla sig själv under svaga stunder.

Får du ett återfall, så är allt du behöver göra att sluta igen. Att säga farväl till dåliga vanor kan vara något man inte alltid klarar av första gången.

Du kan betrakta din vana som besegrad om 66 dagar har passerat efter det måldatum du satt upp, och du inte har haft något återfall sedan dess. Då kommer du att ha övervunnit den dåliga vanan som du en gång hade. Grattis!


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.