5 skönhetstrick du kan använda hemma

Rosmarin förbättrar blodcirkulationen och tonar ansiktet samtidigt som det blir fastare och mer levande. Du kan applicera denna behandling både morgon och kväll.
5 skönhetstrick du kan använda hemma

Senaste uppdateringen: 20 januari, 2023

Ungdomlig och återfuktad hy. Tjocka, långa och rikliga ögonfransar. Fylliga läppar. Stora, ljusa ögon… Supermodeller må ha professionella sminköser och lite extra magi i rockärmen i form av Photoshop, men i den här artikeln vill vi berätta vilka hemgjorda, enkla och naturliga skönhetstrick du kan använda för att komma närmare detta ideal hemma.

Du behöver bara lite tålamod och ihärdighet!

Skönhetstrick för ungdomlig hy

För att ge din hy ett fräscht, rosigt och skinande utseende kan du använda dig av en utmärkt medicinalväxt som har använts för skönhetsbehandlingar i flera decennier: rosmarin. Denna växt förbättrar blodcirkulationen och gör därmed huden mer tonad och fastare, samt ger den vitalitet.

Och hur applicerar man den?

 • Du kan köpa eterisk rosmarinolja från örtbutiker eller hälsokostbutiker (var försiktig så att den inte är en konstgjord, aromatisk essens, utan en riktig olja som har extraherats från växten). Häll 15 droppar i 50 ml vatten. Skaka innan användning och applicera på ansiktet med en sprej eller fuktad bomullstuss.
 • Ett annat alternativ är att samla färsk rosmarin och lägga i äppelcidervinäger i minst 15 dagar. Efteråt silar du vätskan, häller i samma mängd vatten och använder den sedan.
 • Avslutningsvis är det tredje alternativet att bereda ett koncentrerat avkok med färsk eller torkad rosmarin. Du kan använda det i upp till en vecka om du förvarar det i kylen.

Applicera detta rosmarinvatten två gånger dagligen – en gång på morgonen och återigen innan sängdags – men se till att applicera den innan andra krämer och låt alltid hyn absorbera den helt.

Rosmarin

Tjocka och långa ögonfransar

Tjocka, långa ögonfransar ändrar helt och hållet hur våra ögon ser ut. De får ett mer feminint utseende och betonar våra ögon även utan smink. Den här skönhetskuren, som många mormödrar brukade använda, stärker ögonfransarna och baseras på ricinolja – en tjock och närande olja som du kan applicera på dina fransar varje kväll.

Det mest praktiska sättet att göra det på är att använda en gammal mascaraborste eller en liten ögonfransborste. Använd inte för mycket eftersom det kan hamna i ögonen och irritera dem.

Fylliga läppar

Vissa kvinnor genomgår läppkirurgi för att göra dem fylligare, men de är inte medvetna om att det finns skönhetstrick som gör samma sak helt naturligt. Utöver att återfukta läpparna vill vi förklara hur du kan massera dem för att ge dem volym och färg på bara några minuter.

Hur gör man det?

 • Applicera lite vegetabilisk olja på läpparna.
 • Täck hela din mun med en hand och rör den horisontellt mot utsidan. Massera inte bara läpparna, utan hela det omkringliggande området som ofta är spänt och drabbas av rynkor.
 • Gör sedan samma sak med din andra hand och massera åt andra hållet.
 • Upprepa tio gånger per hand.
Läppar neuroticcamel

Stora ögon

Ansiktsspänningar och synproblem är två saker som kan få våra ögon att se hopklämda ut och ge rynkor. För att undvika det kan du, utöver att kolla synen och använda rätt glasögon eller linser, göra några ögonövningar för att låta musklerna runt dem slappna av.

Först gnuggar du händerna med varandra för att göra dem varmare och sedan placerar du dem över dina stängda ögon, som får vila i dina handflator i några minuter. Du kommer märka hur ögonen och till och med den omkringliggande huden slappnar av, och det är där som de första ansiktsrynkorna vanligtvis dyker upp.

Vidare kan du blunda hårt och sedan låta ögonen slappna av flera gånger per dag för att på så sätt undvika spänningar i området.

Öga net-efekt

Återfuktad hud

Avslutningsvis får du inte glömma att återfukta din hud. Det bästa sättet är genom att använda vegetabiliska oljor som lämpar sig för din hud:

 • Nyponolja eller olivolja för torr hy.
 • Jojobaolja för kombinerad hy.
 • Kokosolja blandad med aloe vera för väldigt fet hy.

Vilka av dessa skönhetstrick kommer du prova?

Bilder från net-efekt, TMBlue and neuroticcamel.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Alonso, J. R. (2004). Tratado de Fitofármacos y nutracéuticos. Buenos Aires: Corpus.
 • Drake, R. L.  (2006). Gray’s Anatomy para Estudiantes. Madrid: Elsevier
 • Muñoz López de Bustamante, F. (2003). Plantas medicinales y aromáticas (estudio, cultivo y procesado). Madrid: Mundi Prensa.
 • Surjushe, A., Vasani, R., & Saple, D. (2008). Aloe vera: A short review. In Indian Journal of Dermatology. https://doi.org/10.4103/0019-5154.44785
 • Mármol, I., Sánchez-De-Diego, C., Jiménez-Moreno, N., Ancín-Azpilicueta, C., & Rodríguez-Yoldi, M. (2017). Therapeutic applications of rose hips from different Rosa species. In International Journal of Molecular Sciences. https://doi.org/10.3390/ijms18061137
 • Nobile, V., Michelotti, A., Cestone, E., Caturla, N., Castillo, J., Benavente-García, O., Pérez-Sánchez, A., & Micol, V. (2016). Skin photoprotective and antiageing effects of a combination of rosemary (Rosmarinus officinalis) and grapefruit (Citrus paradisi) polyphenols. Food and Nutrition Research. https://doi.org/10.3402/fnr.v60.31871
 • Sundelin, T., Lekander, M., Kecklund, G., Van Someren, E. J. W., Olsson, A., & Axelsson, J. (2013). Cues of Fatigue: Effects of Sleep Deprivation on Facial Appearance. Sleep. https://doi.org/10.5665/sleep.2964

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.