5 sätt att lindra smärtan från karpaltunnelsyndrom

Det är väldigt viktigt att uppmärksamma vilken ställning du har när du pratar i telefon eller skriver på datorn. Om du kan bör du använda ett ergonomiskt tangentbord.

Ett stort antal kvinnor lider av så kallat karpaltunnelsyndrom. Många gånger är den enda fungerande lösningen kirurgi, men innan det blir dags för det är det värt att följa dessa enkla tips för att lindra smärtan och få en bättre livskvalitet.

Symtom på karpaltunnelsyndrom

Smärtor
Symtom på karpaltunnelsyndrom uppstår vanligtvis mellan 30 och 60 års ålder. Fler kvinnor än män lider av detta tillstånd eftersom karpaltunneln är smalare än hos de flesta män. Detta gör att området mellan benen i handleden och karpaltunnelligamentet – den plats där fingrarnas flexorsenor och mediannerven möts – drabbas av större påfrestning. De komprimerade senorna blir inflammerade, och ibland är även vätska närvarande. Allt detta gör hela området spänt, vilket som bekant leder till stor smärta.

Även om det oftast börjar i ena handleden kommer det med tiden att utvecklas även i den andra, vilket orsakar svårigheter vid hantering av vissa föremål och utförande av dagliga aktiviteter.

Nu till symtomen:

  • Det börjar oftast med smärta nattetid, och du kan uppleva obehag, stickningar eller domningar i handen. Du kan också ha kramp på natten, vilket håller dig vaken.
  • Kramper börjar stråla längs hela vägen till armbågen, och stickande smärtor kan uppkomma även i tummen.
  • Du börjar få svårt att greppa små föremål, och kan uppleva en förlust av känsla i fingrarna. Att klämma saker mellan tummen och pekfingret är särskilt smärtsamt.

Vi bör också nämna att dessa symtom är vanligare hos gravida kvinnor eftersom de behåller mer vätska i hela kroppen. Detta är värt att lägga på minnet.

Huskurer för karpaltunnelsyndrom

1. Antiinflammatorisk kompress med ingefära

Ingefära
Vissa medicinalväxter har kraftfulla antiinflammatoriska egenskaper, och en av de bästa är ingefära. För att göra denna pasta behöver du en matsked riven ingefära, lite eukalyptus samt mynta. Du kan använda eteriska oljor från butik eller göra dina egna – båda alternativen fungerar lika bra. Blanda ingredienserna med 2,5 dl varmt vatten, och kyl sedan blandningen i kylskåpet (när den är kall minskar den smärtan effektivare). Blöt en kompress i blandningen och applicera den på det smärtande området i en halvtimme. Du kommer känna en omedelbar lindring.

2. Antiinflammatorisk kompress med cypress och rosmarin

Rosmarin
Bered ett te med två kvistar rosmarin i 2,5 dl vatten. Medan det svalnar masserar du området med lite cypressolja. Du vet förmodligen redan att cypress är en av de bästa antiinflammatoriska medlen som finns. Följ upp massagen genom att applicera en kall kompress med rosmarinteet.

3. Kompress med bockhornsklöver

Majsmjöl
Visste du hur effektiv bockhornsklöver kan vara? Det är en utmärkt ingrediens att använda i en antiinflammatorisk kompress för att minska smärta. Den innehåller höga halter av niacin och vitamin B3, som bidrar till att bekämpa infektioner och lindra smärta. Vitaminer och flavonoider är idealiska för behandling av artros och andra ledproblem, så glöm inte bockhornsklöver – den kan komma väl till hands.

Allt du behöver göra är att blanda kryddan med vatten för att göra en pasta som du kan applicera över karpaltunnelområdet. Du kommer häpna över vilken lättnad den ger.

4. Kostråd

Juice
Karpaltunnelsyndrom kan också behandlas inifrån genom att välja mat med näringsämnen som lindrar inflammation och stärker nerver, brosk och ben. Så vad behöver du göra? Det är enkelt – börja dina morgnar med en matsked linfröolja, som bekämpar inflammation med dess höga halt av vitamin B6.

Ris, gröna bladgrönsaker, kycklingbröst och bananer är också utmärkta, liksom grapefrukt-, ananas- och apelsinjuice. De ger antioxidanter, viktiga mineraler och vitamin B. Kom ihåg att införliva dessa i din kost dagligen. En annan perfekt juice för din lunch görs genom att mixa två blad grönkål med ett grönt äpple. Om du dricker detta tre gånger i veckan kommer det ge lindring.

5. Ergonomiska rekommendationer

Mobiltelefon
Dessa aspekter är viktiga att ha i åtanke. Din bärbara dator kan verkligen irritera karpaltunnelområdet, och det är på tiden att detta kommer till din kännedom. Försök undvika att spendera långa timmar med att skriva på en bärbar dator eller prata i telefon, och om du måste använda en dator borde du försöka välja ett ergonomiskt tangentbord som inte gör att du böjer eller sträcker på handlederna lika mycket.

Det finns också några enkla handövningar som lindrar symtomen på karpaltunnelsyndrom. Rör bara handlederna långsamt i cirkelrörelser i en minut, eller greppa din ena tumme med den andra och sträck den. Detta för att du inte ska förlora flexibiliteten i senorna, vilket sätter mindre press på nerverna. Välj alltid varsamma och lågintensiva handövningar. Karpaltunnelsyndrom är ett tillstånd som inte kan reverseras och som nästan alltid kräver kirurgi vid någon tidpunkt, men tills det är dags för det är det värt att följa dessa tips för att få en viss lättnad.

MER FÖR DIG