5 saker du ska sluta känna dig skyldig för

5 saker du ska sluta känna dig skyldig för

Senaste uppdateringen: 02 mars, 2019

När var senaste gången du började känna dig skyldig för något? För att ha sagt fel sak, för att ha glömt något eller behandlat någon olämpligt. Det har vi alla gjort. Det är normalt att man känner sig skyldig. Det är en indikator på vår egen personlighet och en reflektion av våra värderingar.

Att känna sig skyldig och ångra något hjälper oss att förbättra oss själva. Det är nödvändigt och lämpligt. Men psykologiskt och känslomässigt välmående beror på balans. Ett överflöd av något är inte bra. Skuldkänslor som begränsar oss och vår personliga frihet är inte längre hälsosamt eller lämpligt. Faktum är att vi är säkra på att du bär på mycket av det inom dig.

I dagens artikel kommer vi att ta dessa perspektiv i beaktande. Du borde reflektera kring dem för att inse att många av dina dagliga handlingar är relaterade till skuldkänslor.

Anledningar till varför du kan känna skuldkänslor

kvinna i skogen

Säg “nej” när du känner för det

Att vara bestämd är viktigt för självkänslan. Att säga “nej” när vi behöver det är ett tecken på mod.

 • Om du vägrar att göra något så höjs dina murar för självskydd. Det berättar också för andra var gränserna i relationen går.

Det är viktigt att vi slutar känna oss skyldiga för att vi säger “nej” när det behövs.

Gör vad du vill när du behöver det

Vi vet att det inte är lätt. Ingen av oss har den absoluta friheten att göra vad vi vill närhelst vi vill.

 • Men denna “begränsning” är självförnekelse.
 • Jag förtjänar en eftermiddag för mig själv. Jag förtjänar att ta hand om mig själv, att sätta mig själv först…
 • Tveka inte att omsätta det i praktiken när ditt sinne behöver det. Åsidosätt dina problem en stund och ge dig själv det du behöver utan att känna skuldkänslor.

Uttryck din åsikt fritt

Du har en röst och du har speciella värderingar och känslor. Så varför ska du känna skuldkänslor för att uttrycka din åsikt?

 • Vi känner skuld för att vi är rädda för att såra andra och visa en bild av oss själva som andra inte förväntar sig. Vi är också rädda för att göra andra besvikna när vi säger sanningen.
 • Men sanningen måste alltid yttras, så länge det inte är aggressivt och orsakar skada.
 • Sanningen hjälper oss att förstå, och att sätta personliga gränser är viktigt.

Gör det! Uttryck vad du tänker, vad du känner och vad som inte verkar rätt. Att vara tyst, anta saker och gömma saker är en omogen handling som förstör oss lite i taget.

Kvinna i bur

Undvik folk som inte får dig att må bra

Det är en av de mest problematiska källorna till skuldkänslor: sociala interaktioner av låg kvalitet.

 • Även om termen “giftig person” används väldigt ofta behöver en vän eller familjemedlem inte vara “giftig” för att de ska vara otrevliga mot oss.
 • Det finns folk som inte får oss att känna oss bra och som vi helt enkelt inte kommer överens med. De är inte “dåliga människor”: de har bara personligheter som inte går ihop med vår egen.

Du behöver faktiskt inte komma överens med alla. Känn dig inte skyldig om du väljer att distansera dig själv från sådana människor istället för att vara falskt artig mot dem.

Känn dig inte skyldig om du inte når upp till dina förväntningar

Ibland kan man ha så höga förväntningar på vad man borde uppnå att allt man gör är att lida.

 • Vi har alla någon gång känt oss skyldiga för att inte ge vårt bästa åt andra.
 • Man känner sig skyldig för att man inte fått det där drömjobbet eller för att man inte gått ner i vikt. Vi är slavar åt olyckan vi själva har skapat.
 • Vi måste kapa dessa band och frigöra oss själva från detta fängelse. Sätt inte upp förväntningar som är för höga. Kämpa för det du vill ha, men var först och främst ödmjuk och respektera dig själv som person.
Person i skogen

Som slutsats kan vi säga att vi ibland behöver känna skuldkänslor, för det hjälper oss att forma vårt moraliska samvete och hjälper oss att förbättra oss på många sätt. Men när vi blir för besatta av vissa aspekter, som de vi har tagit upp ovan, blir vi olyckliga och kanske även deprimerade.

Låt det inte hända. Ta ansvar, men väx som person genom att ta bra beslut som hjälper dig att bli fri och lycklig.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.