Livsmedel du aldrig bör äta igen - någonsin!
Det finns många frågor kring vad man bör och inte bör äta: Ska man äta protein efter att träning? Ska man äta ris? Bör man välja fullkorn? Vilken typ av fisk eller skaldjur kan man äta? Är chips och kakor livsmedel man aldrig bör äta? Exemplen är många, och svaret är allt annat än entydigt: kanske eller kanske inte. Ibland. Det beror på.
Varför? För att “alla är annorlunda”, och det som är bra för en person kanske inte är bra för en annan. Det har också att göra med hur mycket du äter. Med detta sagt så ska vi i denna artikel i alla fall hjälpa dig med en lista på fem sorters livsmedel du aldrig bör äta.
Ej rekommenderade livsmedel
Trots att det är sant att det finns livsmedel som är farligare än andra, och att vissa kan sägas vara nyttiga än andra, kan vi faktiskt inte kategorisera mat som “bra eller dålig”. Allt är mat, och varje situation för varje person skiljer sig åt med mer eller mindre påverkan på hälsan.
5 livsmedel du aldrig bör äta
Men, som vi sa, finns det en kategori livsmedel som ändå kan klassas som livsmedel du aldrig bör äta. Läs vidare så ska vi förklara.
1. Mat du inte gillar
Du gillar inte alla rätter du serveras eller som finns på restaurangmenyn, så varför ska du uthärda dem? Mat är kroppens bränsle, det är sant, men mat är även någonting som man ska njuta av; det är kulinarisk kärlek och upprymdhet. Om det smakar bra, perfekt. Om du inte gillar det, känn dig inte tvingad att äta det. Många “hatar” vissa livsmedel, men de fortsätter äta dem i tron att det är någonting som är nyttigt för dem.
Så ska det inte vara. Om du inte gillar ett visst livsmedel så är det ett livsmedel du aldrig bör äta, för då är detta inte bra för dig. Det kan ha uppenbara näringsfördelar, men det har även en stor mängd med andra livsmedel som du verkligen gillar. “Hälsosam mat” är inte endast ångad broccoli och grillat kycklingbröst utan skinn. Försök att vara kreativ och gör dina smaklökar glada samtidigt som du håller dig frisk.
2. Mat som får din kropp att må dåligt
Mår du dåligt när du ätit något visst så är detta också livsmedel du aldrig bör äta. Du kan uppleva effekten i magen, huvudet eller lederna. Du kanske älskar den där maten, men efter att du ätit den känner du dig uppsvälld, dåsig och generellt obekväm. Detta kan hända av alla typer av livsmedel och skiljer sig från person till person, och kan kanske gälla vitt mjöl, mjölkprodukter eller kött. Försök att undvika dessa livsmedel till 99%. Den resterande procenten bör du unna dig att få njuta av, men var försiktig så att du inte går till överdrift. Om du ser på detta undantag som en belöning kommer du njuta av den så mycket mer. Glöm inte att du kommer må dåligt senare om du äter för mycket.
3. Mat som ger dig skuldkänslor
Du vet precis vad vi talar om. Du spenderar en helg med att bara äta kakor, brownies, glass, pommes frites, pannkakor, crêpes, godis, tacos… Och du vaknar upp på måndagen med en massiv matbaksmälla och skuldkänslor som inte försvinner även om du bara äter tomater, äpplen och morotssallad under resten veckan.
Självklart gör du så: du bestraffar dig själv dagarna efter genom att följa en strikt diet som är omöjlig att genomföra. Precis som att du efter en helg med för mycket festande lovar dig själv att aldrig göra det igen (trots att du innerst inne vet att du kommer upprepa samma sak veckan därpå).
Att känna skuld på grund av något man ätit är hemskt. Det tjänar inget syfte. Att skämmas över att äta är ohälsosamt då man under en tidsperiod därefter känner sig missnöjd med sin kropp och tvingar den att äta saker man inte gillar, “bara för att de är nyttiga”.
Det är inte en rekommenderad teknik av flera anledningar. Först och främst blir du inte av med det fett du samlat på dig, och vidare förstår din mage inte vad som händer. Den kan bli känsligare om du äter hälsosamt från måndag till fredag och sedan äter en massa feta och sötade livsmedel lördag till söndag.
Om du ofta går ut och festar, eller har vanan att beställa hämtmat på helgerna, bör du inte äta för mycket. Ha en balanserad kost. Ät inte det som ger dig skuldkänslor eftersom mat ska vara fantastisk både före och efter att vi ätit den. Om du rensar tallriken och sedan mår dåligt och skäms, var det då verkligen värt det?
4. Mat du bara inte kan sluta äta
Om det finns ett livsmedel du bara inte kan sluta äta, som du inte kan sluta stoppa i munnen så länge paketet inte är tomt, som du alltid vill äta oavsett vad klockan är, som någon annan måste säga åt dig att “sluta äta” och som du speciellt har sug efter när det inte finns hemma… då är det ett livsmedel du bör eliminera från din kost.
När du tänker på livsmedel du inte kan sluta äta, som är vanebildande, är det säkert pommes frites, hamburgare och pizza du tänker på. Alla dessa “maträtter” ändrar det kemiska svaret i hjärnan och kan bli väldigt beroendeframkallande. Med det handlar inte bara om skräpmat; du kan även bli beroende av hälsosamma livsmedel.
Det kan vara jordgubbssylt, din mormors hemgjorda kakor eller en sallad, även om det är mer ovanligt. Om du inte kan sluta äta brysselkål så är detta dock okej!
5. Mat som inte är mat
Majssirap med mycket fruktos är inte mat. Modifierad majsstärkelse är inte mat. Konstgjorda färg- och smakämnen är inte mat. Cellulosa (trämassa som ofta hittas i riven ost) är inte mat. Propylenglykol? Inte heller mat. Stora matindustrier lägger dock till dem bland sina ingredienser (och många fler).
Dessa ingredienser används för många saker, som att spara pengar åt företaget, hjälpa andra företag, skapa ett beroende hos kunderna, och att använda billigare ingredienser som håller längre, men som inte tar minsta hänsyn till din hälsa.
Det bästa är att göra sin egen mat med riktiga ingredienser och ekologiska (eller lokala) produkter, samt att använda högkvalitativt djurprotein (som till exempel gräsutfodrat nötkött utan antibiotika och hormoner, fisk som inte kommer från en odling eller kyckling som levt frigående). Läs alla innehållsförteckningar och se om det finns ingredienser du inte känner igen, för det är i så fall förmodligen inte mat.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- KidsHealth. [Internet]. La indigestión. 2015. Disponible en: https://kidshealth.org/es/kids/indigestion-esp.html
- SuMédico. [Internet]. Efectos de los colorantes en la comida. 2018. Disponible en: https://sumedico.com/colorantes-en-alimentos/
- Universidad de Murcia. [Internet]. La comida basura es adictiva. 2012. Disponible en: https://www.um.es/lafem/DivulgacionCientifica/CienciaySalud/Portalyblog/cienciaysalud.laverdad.es/la-alimentacion/la-nutricion-ciencia/la-comida-basura-adictiva-article.html