5 intressanta och goda frön för viktminskning

Genom att äta olika typer av frön kommer det bli lättare för dig att gå ner i vikt. De ger ett bra stöd åt metabolismen eftersom de innehåller mycket fibrer och aminosyror.
5 intressanta och goda frön för viktminskning

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Det finns många olika goda frön för viktminskning. Detta handlar inte om livsmedel som kommer göra mirakel, men de är bra att inkludera i kosten om man vill förbättra sina recept och gå ner i vikt.

Många av dessa är fettförbrännande eftersom de stimulerar metabolismens funktioner för att hjälpa dig att gå ner i vikt. Andra innehåller fibrer och viktiga näringsämnen som har en positiv påverkan på viktminskningen.

De har dessutom en väldigt god smak som kan kombineras med andra ingredienser i din kost. Du kan äta dem som de är eller inkludera dem i olika typer av recept.

Har du hört om dessa frön för viktminskning tidigare?

Goda frön för viktminskning som komplement till din kost

Frön har varit en del av människans kost sedan antikens dagar. De har varit väldigt uppskattade då de innehåller mycket energi och näring, och är en källa för både makro- och mikronäringsämnen.

På senare år har det blivit trendigt att använda dem i viktminskningsdieter, då de har egenskaper som främjar viktminskningen. Frön är dessutom bra för hälsan eftersom de kontrollerar högt kolesterol och motverkar diabetes.

Chiafrön

Chiafrön och träsked.

En sort som hjälper dig gå ner i vikt är chiafrön. De är kända för sitt höga innehåll av lösliga och olösliga fibrer, och innehåller dessutom antioxidanter. Då de innehåller omega-3 och viktiga aminosyror har de blivit klassade som “superlivsmedel”.

 • Ett regelbundet intag hjälper dig att motverka förstoppning. De förbättrar dessutom metabolismen och reducerar ackumuleringen av magfett.
 • De innehåller omättade fetter som hjälper dig att motverka höga kolesterolnivåer samt triglycerider.
 • De har ett lågt kaloriinnehåll och hjälper kroppen att bibehålla protein och kolhydrater som ger kroppen en optimal energinivå.

Solrosfrön

Vissa personer tror att solrosfrön bara är till för fåglar. De används nuförtiden inom många hushåll eftersom de är bra för att lindra ångest och hjälper dessutom till med viktminskningen.

 • De innehåller stora mängder E-vitamin, en antioxidant som motverkar effekten av fria radikaler på huden.
 • Deras innehåll av mineraler och B-vitamin stärker dina muskler och reducerar utmattning.
 • De innehåller aminosyror och kolhydrater som hjälper dig att bibehålla en bra metabolism.
 • Deras omättade fettsyror hjälper dig att rena artärerna och minska effekten av skadliga lipider i blodet.

Korianderfrön

Korianderfrön i träskål.

Korianderfrön har en brun färg och en något citrusaktig smak. Dessa frön används inte lika ofta som de andra, men de hjälper ändå med viktminskningen och kommer med många medicinska egenskaper.

 • Deras fytonäringsämnen stimulerar den metaboliska aktiviteten och hjälper dig att reducera glukosnivåerna i blodet.
 • De innehåller viktiga oljor som optimerar insulinproduktionen, vilket är av vikt för att omvandla socker till energikällor.
 • De lindrar problem med matsmältningen och har en renande effekt som tar bort gifter.

Sesamfrön

Dessa goda frön för viktminskning fås från en växt som kallas Sesamum indicum och som tillhör Pedaliaceae-familjen. De är kända för sin medicinska användning och även som hjälp för att gå ner i vikt.

 • De bidrar med niacin, vilket hjälper dig att reducera ångest så att du inte hetsäter.
 • De innehåller aminosyror som hjälper dig att bygga muskelmassa och förbättra den fysiska prestationsförmågan.
 • Dessa goda frön för viktminskning innehåller dessutom dietfibrer som hjälper dig att förbättra matsmältningen och kontrollera kolesterolet.
 • Deras antioxidanter skyddar cellerna mot oxidativ stress och tar bort avfall från kroppen.

Linfrön

Malda och hela linfrön.

Linfrön har länge använts inom matlagning, men har blivit väldigt populärt på senare år. De har ökat i popularitet delvis på grund av att de blivit rekommenderade av många kändisar och fitnesspersoner.

 • Dessa frön innehåller mycket fibrer, polyfenoler och viktiga fettsyror som hjälper metabolismen.
 • De innehåller omega-3 som ökar din känsla av vitalitet och som förbättrar den kardiovaskulära hälsan eftersom detta reducerar kolesterol.
 • Linfrön är bra för matsmältningen och deras naturliga gel hjälper dig att ta bort avfall från kroppen.
 • De har en mättande effekt som gör att du inte äter skräpmat.

Vilka av dessa goda frön för viktminskning skulle du vilja prova? Som du kan se är de väldigt bra för viktminskning. Välj den variant som du anser vara lämpligast för kroppen och tveka inte att använda dem i dina sallader och smoothies.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Chia seeds. (n.d.)
  //www.clevelandclinicwellness.com/Features/Pages/chia-seeds.aspx
  metabolic-syndrome-randomized-trial
 • Basic report: 12036, seeds, sunflower seed kernels, dried. (2016, May)
  ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/3626?fgcd=&manu=&lfacet=&format=&count=&max=35&offset=&sort=&qlookup=sunflower+seeds
 • Effects of dietary flaxseed on atherosclerotic plaque regression. Canadian Centre for Agri-food Research in Health and Medicine and the Institute of Cardiovascular Sciences, St. Boniface Hospital Research Centre, Winnipeg, Manitoba, Canada. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23585134

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.