4 tips för att färga dina kläder hemma

Att färga dina kläder hemma kan hjälpa till att återställa deras färg, stärka tyget och ta bort ludd. Vill du lära dig hur? Vi delar med oss ​​av några tips för hur du gör detta!
4 tips för att färga dina kläder hemma

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Du kan alltid ge dina kläder ett nytt liv med ny färg, speciellt om det är ett av dina favoritplagg. Om du vill återvinna dina favoritplagg är det en bra lösning att färga dina kläder hemma!

Förutom att hjälpa dig att spara dina plagg och återställa deras vitalitet, hjälper färgning av dina kläder också till att ta bort ludd och stärka tyget.

Vill du pröva?

I så fall är det första du bör veta att även om det verkar enkelt så måste du ändå vara försiktig.

Hur du kan färga dina kläder hemma

Du kan färga dina kläder på olika sätt – antingen genom att använda naturligt färgämne eller kemiska färgämnen.

Naturliga färger är bäst för tyger som linne, siden, bomull eller ull. Men de fungerar vanligtvis inte bra på rayon, elastan och syntetiska tyger. Faktum är att färgämnena du hittar i butiken inte är särskilt effektiva för dessa typer av tyger heller, men du kan ändå få ett bättre resultat än med naturliga färgämnen.

Vill du veta hur du gör för att färga dina kläder hemma med ett naturligt färgämne, följ dessa steg:

  1. Häll lite vatten i en kastrull och tillsätt en liten matsked salt för varje liter vatten. Tillsätt sedan färgen och låt vattnet koka upp.
  2. När det börjar koka sänker du värmen och när vattnet har den färg du vill ha, stäng av värmen och vänta tills det svalnat.
  3. Använd en sil för att ta bort eventuella rester i färgämnet. Koka sedan upp vattnet igen och stäng av plattan när det börjar koka.
  4. Lägg ditt plagg i det färgade vattnet. Kom ihåg att ta på dig handskar så att du kan röra vid plaggen och se till att de blir jämnt färgade. Låt plaggen vila några minuter i vattnet.
  5. Vrid ur plagget och låt det torka.

Dina kläder kan blekna när du tvättar dem, så vi rekommenderar att du inte tvättar dem tillsammans med dina andra kläder. Om du köper ditt färgämne från en butik, medföljer vanligen instruktioner i förpackningen.

kläder i tvättmaskin

Tips för att färga kläder hemma

När det kommer till att färga kläder hemma, finns det några saker att tänka på. Dessa tips kan hjälpa dig.

1. Förbered din arbetsyta

Innan du börjar färga dina kläder bör du göra i ordning din utrustning. Du behöver en behållare att blanda färgen i, lite tidningspapper för att skydda utrymmet runtomkring, handskar och något att flytta på kläderna med. Se till att behållaren är tillräckligt stor så att ditt plagg blir helt nedsänkt.

2. Ju längre tid dina kläder får ligga i blöt, desto starkare och mer intensiv blir färgen

Kom ihåg att ju längre kläderna ligger nedsänkta i vattnet, desto starkare blir färgen. Vanligtvis behöver du bara ha dina kläder nedsänkta i ungefär en timme. Om du vill ha en ännu starkare färg kan du tillsätta mer färg till blandningen.

3. Var försiktig med vilken typ av tyg du använder

Alla typer av tyger reagerar inte lika på att bli färgade. Plagg av bomull, ull, siden och linne är bra att färga eftersom resultatet blir mer jämnt och homogent. Du har också större chans att få din önskade nyans och mindre sannolikhet för ljusare fläckar på tyget.

Å andra sidan är det ofta svårare att färga syntetiska fibrer eller tyger som används för baddräkter. För dessa typer av material är det bäst att låta en specialist göra jobbet.

4. Applicera inte pulvret direkt på tyget när du vill färga kläder hemma

Du kanske tror att det funkar lika bra att bara lägga pulvret direkt på ditt plagg och sedan tillsätta vatten. Vi vill dock varna dig för att detta inte kommer att ge dig samma resultat.

Faktum är att du med stor sannolikhet kommer att få mycket ojämnt färgade kläder. Därför bör du som ett första steg blanda färgen och därefter doppa dina plagg.

Du måste också komma ihåg att tvätta dina färgade kläder separat från alla andra kläder de första gångerna. Det är vanligt att färgade kläder färgar av sig på andra kläder.

tvättkorgar med kläder

Läs mer om färger i den här artikeln: Färgerna du bär kan säga mycket om dig som person

Färga dina kläder hemma

Det är alltid en bra idé att återuppliva dina favoritkläder som du trivs bra i. För det gör inte bara att du får fler användningar av de skjortor och byxor du älskar så mycket, utan det är också bra för miljön. Vill du vara ännu mer miljövänlig bör du använda naturliga färgämnen.

Det är lätt att färga kläder hemma, men du måste se till att färgen är jämnt fördelad. För att göra detta, var noga med att röra om i vattnet ofta. Tänk också på att färgämnet kan fläcka behållaren du använder eller något annat det rör vid, så glöm inte att skydda saker du är rädd om.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.