5 tips som hjälper dig att anpassa dina kläder

För att anpassa dina kläder, börja med att välja en stil och överväg att ge några av dina plagg en andra chans. Var inte rädd för att bleka, måla på och färga dina kläder!
5 tips som hjälper dig att anpassa dina kläder

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Om du vill sticka ut från mängden – anpassa dina kläder! Det finns flera sätt du kan göra detta på. Du kan välja metallbroscher, lappar, broderier eller färgningar. Dessa tekniker kan göra dina kläder riktigt unika!

Du kan väcka dina gamla plagg till liv genom att skapa roliga nya mönster som passar din personlighet. För detta ändamål är det förmodligen en bra idé att ha några tips i skjortärmen, så att säga.

I den här artikeln delar vi med oss av fem av dem som hjälper dig att anpassa dina kläder och skor.

Tre sätt att anpassa dina kläder

För att skapa en unik garderob kan du behöva låta dina kreativa impulser flöda och investera lite av din tid. Det kommer definitivt att vara värt det!

1. Anpassa dina kläder med din egen stil

Detta är det första steget du bör ta. Först och främst måste du definiera din stil: bohem, romantisk, preppy, urban-chic eller grunge. Därefter köper du det material du behöver för att anpassa dina kläder efter din stil.

På så sätt kan du få höra av de som ser den nya versionen av dina plagg att den där jackan, eller den där blusen, den är verkligen unik!

En gammal trasig tröja.
Dina gamla eller trasiga kläder behöver inte hamna i sopkorgen. Du kan rädda dessa plagg med din kreativitet.

Läs vidare för att lära dig mer: 10 smarta tips för att organisera garderoben

2. Ge dina kläder en andra chans

Dina gamla eller slitna kläder behöver inte nödvändigtvis hamna i sopkorgen. Du kan ge dessa kläder en andra chans genom att lägga till din egen unika touch.

Faktum är att helt enkelt klippa upp ett gammalt plagg kan förändra det helt. Du kan göra en lång klänning till en kort för att radikalt ändra den! Detsamma gäller byxor. Men när det gäller skjortor kan du göra många fler saker:

  • Klipp skjortans nederkant vertikalt för att skapa fransar. Försök att göra klippningarna jämna.
  • Du kan också klippa av skjortans ärmar och en del av halsen för att skapa en T-shirt.
  • En annan idé är att klippa av ärmarna på en skjorta och försöka lämna en remsa mellan halsen och resten av tyget.
  • Om du har en lång skjorta kan du göra den till en knuten klänning genom att klippa av axlarna. Komplettera looken med ett snyggt bälte!

Du kan låta din fantasi flöda när det gäller att göra små snygga snitt på en skjorta. Andra bra idéer är att göra små snitt på axlarna eller ett horisontellt snitt på ryggen. Bara fantasin sätter gränserna!

3. Väck din inre konstnär genom att bleka, rita och färga

Du kan skapa väldigt unika plagg genom att anpassa dina kläder. Ett sätt att göra detta är genom att måla på dem, eller färga dem. Men innan du börjar, se till att ha allt material du behöver till hands.

Du kan exempelvis köpa akrylfärger, en skumborste, textilfärg, kartong, en vit gelpenna och blekmedel, bland annat material. Du kan också fundera på om du vill använda andra färgämnen.

Till exempel kan att lägga till lite spets vara en bra idé. Du kan spåra en mall, klippa ut den och sy fast den.

Två sätt att anpassa skor

Skor avslöjar utan tvekan karaktär, unikhet och personlighet, särskilt om de är anpassade. Här är några idéer som hjälper dig att anpassa dina skor:

1. Gör först små förändringar

Om du har en design i åtanke kan du undvika eventuella misstag eller oönskade detaljer genom att först skissa den på dina skor med blyerts innan du målar den. Men du behöver inte nöja dig med denna lilla förändring att rita en kontur på dina skor. kan utvidga din kreativitet genom att placera strass eller andra dekorativa element på skorna.

2. Anpassa dina skor med lite färg och glitter

Ja, du kan också måla dina läder- eller plastskor eller skor av andra material. Tänk dock på att färg passar bäst på tyg- och denimskor.

Kom ihåg att friskt vågat är hälften vunnet då det gäller designen. Precis som du kan rita ett mönster av former, ett landskap eller en tecknad karaktär du gillar kan du också välja att lägga till glitter.

Oavsett vad du väljer, se till att tejpa de delar av dina skor du inte vill få färg på (till exempel sulor eller metallöglor). Applicera av samma anledning ett lager grundfärg innan du målar och rengör området du ska applicera glitter på med ISO propylalkohol.

En person som anpassar sina tygskor.
Du kan också anpassa dina skor för att sticka ut från mängden.

Vad du ska komma ihåg då du ska anpassa dina kläder

Din stil, din kreativitet och naturligtvis de kläder du har till hands kommer att leda till olika resultat. Även om det är sant att du kan köpa några tyg- eller denimskor och måla en snygg design som du sett på sociala medier, kan du också ge skjortan, byxorna eller klänningen som ligger på botten av din garderob en andra chans.

När du väl bestämt dig för vilka plagg du vill anpassa, börja fundera på på vad du vill göra med dem.

Vill du göra en skjorta till en klänning? En t-shirt till ett linne?

Du kan också prova att fransa en skjorta eller göra olika snitt på en kjol. Allt funkar!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Doria, Patricia. “Consideraciones sobre moda, estilo y tendencias.” Cuadernos del Centro de Estudios de Diseño y Comunicación 42 (2012): 101-a.
  • Barreiro, Ana Martínez. “Moda y globalización. De la estética de clase al estilo subcultural.” Revista internacional de sociología 62.39 (2004): 139-165.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.