4 självundersökningar som kan rädda ditt liv

En tidig diagnos är alltid viktig för att upptäcka sjukdomar i tid så att man inte råkar ut för något värre.
4 självundersökningar som kan rädda ditt liv
Maricela Jiménez López

Granskad och godkänd av läkare Maricela Jiménez López.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Cancer är den sjukdom som orsakar flest dödsfall i världen varje år, men i vissa fall går det att förhindra med en tidig upptäckt. Även om forskningen har tagit många framsteg på senare år är det fortfarande många som inte vet speciellt mycket om cancer, inklusive riskerna och tidiga symtom. Att uppmärksamma avvikelser på och i kroppen genom självundersökningar kan göra att du upptäcker cancer och andra sjukdomar i tid för att behandla det.

Idag vill vi att dela med oss av 4 självundersökningar som kan rädda ditt liv.

1. Brösten

Att själv undersöka brösten är något alla kvinnor borde göra för att upptäcka eventuella tumörer i tid.

Kvinna undersöker bröst

Det bästa tillfället att göra det är 7 dagar efter menstruationen eftersom du då inte är öm i brösten.

Hur gör man?

  • För att underlätta undersökningen bör du ligga med din högra hand bakom huvudet. När du undersöker det högra bröstet trycker du sedan med de mellersta fingrarna på den vänstra handen försiktigt men bestämt i små rörelser.
  • Därefter undersöker du sittandes eller ståendes även armhålan eftersom bröstvävnaden även sträcker sig dit.
  • Tryck försiktigt på bröstvårtorna för att se om det förekommer utsöndringar. Upprepa samma procedur med vänstra bröstet.
  • Ställ dig även framför en spegel med armarna åt sidorna och undersök brösten för att se om de har ändrats – om det har uppkommit exempelvis gropar, rynkor eller hud som ser ut som apelsinskal.
  • Notera även om bröstvårtan har sjunkit in.

2. Munhålan

När något inte står rätt till med munnen bör du alltid ta det som en varningssignal; det kan vara allt från parodontit till cancer i munhålan. Tandköttsproblem, blödningar, sår samt knölar i munnen är tillräckliga tecken på att något är fel.

Vi rekommenderar även att du undersöker dina läppar med fingrarna för att känna om det förekommer någon form av förändring. De bör vara släta, fuktiga och ljusrosa utan knölar eller tumörer.

3. Självundersökningar av huden

Ju tidigare du får en diagnos för hudcancer, desto snabbare kan du behandla den. Liksom med brösten bör du göra en självundersökning av huden en gång i månaden som en förebyggande åtgärd. Det är därför bäst att du införskaffar en stor spegel så att du kan undersöka hela kroppen.

När du gör självundersökningar bör du leta efter:

  • Nya födelsemärken med ojämna kanter eller konstiga färger
  • Röda fläckar
  • Oförklarliga bulor eller sår

4. Urin

Att kissa mer än 8 till 10 gånger om dagen är ett tydligt tecken på att något inte står rätt till i urinblåsan, prostatan eller njurarna. Det kan även förekomma neurologiska skador på ryggraden. Frekvent urinering är förstås helt normalt om man dricker mycket vätska.

urinera

Uppmärksamma färgen på urinen och ta hänsyn till lukten. Om den är för gul kan det tyda på urinvägsinfektion eller uttorkning. Eventuella blödningar kan vara tecken på cancer, men inte i alla fall. Om lukten är väldigt stark kan det tyda på någon form av njurproblem.

I varje fall är det bäst att konsultera en läkare för att få en ordentlig undersökning och rätt behandling.

Spara

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.