4 naturliga lösningar på vanliga skönhetsproblem

Tack vare dessa naturliga kurer kan du undvika konstgjorda produkter som kan ge en reaktion eller ha bieffekter på din hud.
4 naturliga lösningar på vanliga skönhetsproblem
Karla Henríquez

Granskad och godkänd av läkare Karla Henríquez.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

I åratal har många kvinnor varit besatta av sin skönhet. Fläckfri hy och tjockt hår är något de flesta vill ha för att känna sig vackra, men idag finns det gott om saker som kan orsaka hudproblem, håravfall, nagelproblem och andra skönhetsproblem.

Många företag i kosmetikaindustrin är medvetna om att vi konstant utsätts för skador från solen, föroreningar och dåliga livsstilsval, och därför har de utvecklat behandlingar för att ge näring och återuppliva kroppen.

Den största nackdelen är att de flesta produkter på marknaden idag är väldigt dyra och nästintill omöjliga för oss dödliga att köpa regelbundet.

Som tur är finns det naturliga alternativ till vanliga skönhetsproblem, så det finns ingen anledning att investera stora summor på skönhetsbehandlingar. Vill du veta vilka dessa alternativ är?

1. Spruckna läppar

Torra-läppar

Abrupta förändringar i vädret och din kropps naturliga pH-värde kan orsaka extrem torrhet för den känsliga huden på läpparna, vilket leder till sprickor och smärtsamma sår.

Hur kan man lösa det?

För att återfukta läpparna på djupet och ta bort döda hudceller kan du prova denna naturliga exfoliant.

Ingredienser

Beredning

 • Mixa det bruna sockret och kokosoljan tills du får en tjock smet.

Vi rekommenderar att läsa: 8 hemgjorda exfolierande ansiktsmasker

Applicering

 • Massera varsamt blandningen på läpparna och låt sitta i 15 minuter.
 • Skölj med varmt vatten och upprepa två gånger per vecka.
 • För bästa resultat ska du applicera den varje dag och ha på lite vaselin innan du går till sängs.

2. Akne

Eterisk olja mot anke

Akne är ett av de vanligaste hud- och skönhetsproblemen, och det drabbar många från och med puberteten. Det definieras av uppkomsten av små finnar och pormaskar, huvudsakligen i ansiktet, men även på andra områden såsom armar och rygg.

Hur kan man lösa det?

Ett utmärkt sätt att säga farväl till finnar är med aloe vera. Denna växt innehåller gibberellin och polysackarider som stoppar bakterier som orsakar akne. Aloe bekämpar även inflammation och lindrar irritation, vilket förbättrar hudens utseende och dess förmåga att reparerar sig själv.

Ingredienser

 • 2 matskedar aloe vera-gel
 • 3 droppar teträdolja

Beredning

 • Blanda gelen med oljan tills du får en jämn kräm.

Applicering

 • Rengör de drabbade områdena och täck dem helt med blandningen.
 • Låt sitta i 20 minuter innan du sköljer.

3. Friss

Olja mot friss

Frissigt hår kan vara ett otroligt irriterande problem när man försöker styla det eftersom det blir svårhanterligt och gör att huvudet ser stort ut.

Hur kan man lösa det?

En bra, fuktgivande balsam stärker den kapillära strukturen och motverkar torrhet för att tämja frissigt hår.

Ingredienser

Beredning

 • Mosa avokadons fruktkött och blanda i olivoljan tills du får en len, krämig blandning.

Applicering

 • Applicera i vått hår med varsam massage i hela skalpen.
 • Låt sitta i 20 minuter innan du sköljer.

4. Hudfläckar och liknande skönhetsproblem

Citronolja mot hudfläckar

Solljus och hormonförändringar är två av de huvudsakliga anledningarna till varför fläckar dyker upp på huden.

Hur kan man lösa det?

En enkel blekande och exfolierande behandling kan ta bort döda hudceller och andra orenheter som ändrar din naturliga hudton.

Ingredienser

 • 1 citron
 • 3 matskedar socker
 • 1 matsked olivolja

Beredning

 • Blanda citronsaften med sockret och olivoljan.

Applicering

 • När du är redo att duscha applicerar du behandlingen där du har en störande fläck med varsam cirkelmassage.
 • Låt sitta i tio minuter innan du sköljer med varmt vatten.
 • Det är viktigt att du undviker solljus efter applicering eftersom det kan ha negativa bieffekter. Använd solkräm varje dag för att inte få fler fläckar.

Kom ihåg…

Eftersom de är naturliga kurer för skönhetsproblem kan det dröja lite längre innan du ser resultat än om du skulle använda kemiska lösningar. Om du dock överväger hur mycket mer fördelaktiga de är och ser till att använda dem regelbundet kommer du säkert att bli nöjd med resultaten.

Som du kan se kan du med några väldigt grundläggande ingredienser som du redan har liggandes skapa fantastiska behandlingar för att återställa din naturliga skönhet utan att spendera en massa pengar. Varför inte prova om du lider av dessa skönhetsproblem?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Sahu, P. K., Giri, D. D., Singh, R., Pandey, P., & Gupta, S. (2013). Therapeutic and Medicinal Uses of Aloe vera : A Review. Scientific Research.
 • Fisher, G. J., Kang, S., Varani, J., Bata-Csorgo, Z., Wan, Y., Datta, S., & Voorhees, J. J. (2002). Mechanisms of photoaging and chronological skin aging. Archives of Dermatology. https://doi.org/10.1001/archderm.138.11.1462
 • Ramos-E-Silva, M., Ramos-E-Silva, S., & Carneiro, S. (2015). Acne in women. British Journal of Dermatology. https://doi.org/10.1111/bjd.13638

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.