15 tips för viktminskning utan bantning

Att hålla sig till en hälsosam kost är väsentligt för att gå ner i vikt, men att följa några goda tips och råd kan också hjälpa dig att bli smalare.
15 tips för viktminskning utan bantning
Carlos Fabián Avila

Skriven och verifierad av läkare Carlos Fabián Avila.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

I den här artikeln ska vi visa dig några tips för hur du kan uppnå viktminskning utan bantning. Du kommer att se att det finns många saker du kan göra förutom att banta för att gå ner i vikt.

Viktminskning utan bantning – här är våra bästa tips

1. Drick vatten oftare

Om du dricker en rejäl mängd vatten, speciellt mellan måltiderna, kan detta göra så att ämnesomsättningen ökar under mellan 1 till 1,5 timme. Det hjälper också att hålla kroppen återfuktad.

2. Ät ägg till frukost

Att äta ägg till frukost, och istället för flingor eller bröd, gör så att du känner dig mättare under de första timmarna av dagen.

De ger dig också en bra mängd protein, vilket hjälper dig att gå ner i vikt mer effektivt.

Ät ägg till frukost för att uppnå viktminskning utan bantning

3. Drick svart kaffe

Kaffe talas det ofta negativt om när det gäller att hålla sig till en hälsosam diet. Men kaffet innehåller en massa antioxidanter. Med dessa näringsämnen kan du öka ämnesomsättningen, vilket resulterar i ökad fettförbränning.

4. Drick grönt te

Grönt te innehåller små mängder koffein och också kraftfulla antioxidanter som kallas katekiner, som arbetar tillsammans med koffeinet och förbättrar fettförbränningen. Drick med andra ord grönt te varje dag för viktminskning utan bantning!

5. Laga mat med kokosolja

Laga mat med kokosolja

Kokosolja är verkligen nyttigt. Det har ett högt innehåll av medellånga triglycerider, vilka omsätts i kroppen på ett annorlunda sätt jämfört med andra fetter. Tanken är inte att lägga till kokosolja i dina rätter, utan att ersätta de matoljor och fetter du redan använder med kokosolja.

6. Ät mindre tillsatt socker

Om du vill gå ner i vikt måste du minska din konsumtion av tillsatt socker. För att göra detta, se till att du läser innehållsetiketterna noga eftersom så många produkter som säger sig vara nyttiga ibland är fulla av tillsatt socker. Äter du mycket socker, kommer bara att sluta äta socker verkligen bidra till en viktminskning utan bantning.

7. Ät mindre raffinerade kolhydrater

Raffinerade kolhydrater är vanligtvis sockerarter eller gryn vilkas fiber och näringsämnen har avlägsnats. Denna typ av kolhydrater ökar blodsockernivåerna, vilket leder till matsug och svårigheter att sluta småäta mellan måltider.

8. Använd mindre tallrikar

Även om det kan låta omöjligt, gör en mindre storlek på tallriken att man tenderar att äta mindre. Det betyder att du får större kontroll över hur mycket du äter och konsumerar färre kalorier.

Ha nyttig mat omkring dig

9. Ha mer nyttig mat omkring dig

När man är hungrig har man en tendens att gå direkt till den mat som finns lättillgänglig. Därför tenderar vi att tillfredsställa hungern med mindre hälsosamma livsmedel.

Men om du då har livsmedel som frukt eller nyttiga bars på gryn och fröer att äta på förmiddagen eller eftermiddagen, hjälper det dig att hålla dig till ett minskat kaloriintag och gå ner i vikt snabbare.

10. Borsta dina tänder direkt efter middagen

Att borsta tänderna efter middagen är en väldigt bra idé eftersom det tar bort frestelsen att äta något mer samt bidrar till att kontrollera aptiten.

11. Använd mer kryddor

Vissa kryddor, som cayennepeppar, innehåller ämnen som kan öka ämnesomsättningen. Dessutom kan den kryddstarka smaken av vissa kryddor få dig att känna dig mättare med en mindre mängd mat.

12. Lyft vikter för att fortsätta gå ner i vikt

En av biverkningarna när man bantar eller går på någon diet är tendensen att förlora muskelmassa och att ämnesomsättningen saktar ner. Det bästa sättet att förhindra detta är att utföra någon slags motion och träning, som att lyfta vikter. Detta kan hålla din ämnesomsättningen uppe och förhindra förlust av muskelmassan.

13. Tugga långsammare

Det tar ofta ett tag för hjärnan att registrera att du har ätit tillräckligt. Det är därför det hjälper att tugga långsammare för att äta färre kalorier innan din hjärna säger till dig att du är mätt.

Tugga långsammare

14. Drick inte kaloririka drycker

Ett bra sätt för många att avsevärt minska konsumtionen av onödiga kalorier, är att undvika produkter som läsk och juicer med tillsatt socker. Dessa drycker är inte bra för hälsan på grund av alla kalorier de innehåller och för att de är näringsfattiga.

15. Ät mer protein

Att äta mycket protein, särskilt på morgonen, ökar ämnesomsättningen under de påföljande timmarna. Detta hjälper till att bränna mer kalorier med hjälp av den basala ämnesomsättningen och underlättar en viktminskning utan bantning.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.