12 naturliga kurer för ångest du kan prova

december 22, 2015
Kom ihåg att regelbunden träning kan hjälpa dig må bättre tack vare produktionen av endorfiner. Du får bättre självförtroende och förbättrar din hälsa.

Om du har regelbundna ångestproblem är det möjligt att du inte vill använda läkemedel, åtminstone inte än. Det finns många säkra, naturliga kurer mot ångest som inte involverar läkemedel, med start inom kropp/sinne-tekniker samt tillskott och teer som kan lugna dig. Vissa börjar verka omedelbart medan andra kan hjälpa till att lindra ångesten med tiden.

Nedan hittar du 12 naturliga kurer för ångest.

1. Kamomill

Om du har perioder av nervositet kan en kopp kamomillte hjälpa till att lugna dig. Vissa beståndsdelar i kamomill interagerar med hjärnreceptorerna på samma sätt som läkemedlet Valium, känt som Diazepam i Sverige.

I en studie från University of Pennsylvania tog patienter med generaliserat ångestsyndrom tillskott med kamomill i åtta veckor, och upplevde en avsevärd sänkning av sina ångestsymtom jämfört med patienter som bara tog ett placebo.

2. Grönt te

Grönt te

Forskning visar att grönt te hjälper till att kontrollera hjärtrytmen och reglerar blodtrycket. Mindre studier har även funnit att det lindrar ångest hos människor. I en studie fann man att testobjekt som var ångestbenägna blev lugnare och mer fokuserade under ett test om de tog 200 mg grönt te innan.

3. Kurer för ångest: humle

Ja, den hittas i öl, men du får inte de lugnande fördelarna genom att dricka öl. Den lugnande beståndsdelen som finns i humle är en flyktig olja som bara finns kvar i extrakt eller tinkturer, som de som används i aromaterapi. Humle används ofta som ett lugnande medel, för att främja dåsighet och för att frambringa sömn.

4. Valerianarot

Valerianarot

Valerianarot är en lugnande ört. Det är ett utmärkt hjälpmedel för sömn och för att behandla sömnlöshet. Den tyska regeringen har faktiskt godkänt den som behandling för sömnproblem. Valerianaroten luktar illa, så de flesta tar den i kapslar. Valerianarot kombineras ofta med andra lugnande örter, som humle, kamomill och citronmeliss.

5. Träning

Träning är säkert och bra för sinnet, och det är även ett kraftfullt botemedel mot depression och ångest i det långa såväl som korta loppet. Om du tränar regelbundet får du bättre självförtroende och känner dig friskare. En av de huvudsakliga orsakerna till ångest är att oroa sig över sjukdom eller hälsan, vilket försvinner när du kommer i form.

6. Passionsblomma

Passionsblomma

Denna blomma är ett lugnande medel som den tyska regeringen har godkänt för att behandla nervös ångest. Vissa studier har funnit att den kan minska ångestsymtom lika effektivt som utskrivna läkemedel. Den används ofta mot sömnlöshet. Likt andra lugnande medel kan den orsaka dåsighet. Var försiktig med att använda fler än en lugnande ört samtidigt och ta inte passionsblomma i mer än en månad i taget.

7. Lavendel

Den starka doften av lavendel kan vara antiinflammatorisk. En studie fann att patienter som väntade på att gå in till tandläkaren blev mindre oroliga när väntrummet doftade av lavendelolja. I en annan studie i Florida kände sig studenter mindre ångestladdade inför ett prov när de andades in doften av lavendel.

I en studie i Tyskland visade sig ett speciellt framtaget lavendelpiller minska ångestsymtom hos personer med generaliserat ångestsyndrom lika effektivt som Lorazepam – ett läkemedel mot ångest i samma klass som Valium. Det säljs under varumärket Temesta i Sverige.

8. Djup andning

Yogans djupa andning har visat sig vara effektiv för att lindra stress och ångest. En anledning till varför det fungerar är att du inte kan andas djupt och samtidigt känna ångest.

För att ta ett djupt andetag andas du helt ut genom munnen, och andas sedan in genom näsan medan du räknar till fyra. Håll andan i sju sekunder, och släpp sedan ut luften genom munnen i åtta sekunder. Upprepa detta minst två gånger dagligen.

9. Ät om du är hungrig

Kurer mot ångest: nötter

Vanligtvis brukar folk vara mer ångestladdade och irriterade när de är hungriga. Ibland när du får en ångestattack kan det betyda att ditt blodsocker är lågt. Den bästa kuren är att äta ett mellanmål, som en näve nötter eller en bit mörk choklad tillsammans med ett glas vatten eller en kopp varmt te.

I det långa loppet är en bra diet nyckeln till att lindra ångest. Du bör äta en rad naturliga livsmedel. En diet baserad på grönsaker med lite kött och fisk/skaldjur samt gröna bladgrönsaker (som grönkål) för folsyra och fytonäringsämnen (naturliga kemikalier som hittas i växtbaserad mat) hjälper till att lindra ångesten.

10. Frukost

Många med ångestproblem hoppar över frukosten. Det bästa vore att äta mat som ägg till frukost, eftersom det är ett mättande protein och en naturlig källa av kolin. Låga nivåer av kolin är associerade med ökad ångest.

11. Kurer mot ångest: omega-3

Fiskoljor är bra för hjärtat men kan även hjälpa till att bekämpa ångest. I en studie konsumerade elever 2,5 mg omega 3-fettsysor per dag i tolv veckor, och upplevde mindre ångest innan ett prov än elever som tog ett placebo.

Experter rekommenderar generellt att få i sig omega-3 via livsmedel närhelst de kan. Kallvattenfisk som lax är den bästa källan för dessa fettsyror; ansjovis och sardiner innehåller också stora mängder av dessa fettsyror.

12. Värm upp kroppen

Har du frågat dig själv varför du känner dig så avslappnad i en bastu eller ett ångbad? Att värma upp kroppen hjälper till att minska muskelspänningar och ångest.

Känslan av hetta kan ändra de nervkretsar som kontrollerar humöret, inklusive de som påverkar neurotransmittorn serotonin (den grundläggande neurotransmittorn som bibehåller den emotionella balansen).  Att värma upp kroppen är förmodligen en av anledningarna till att träning förbättrar ditt humör.

  • Amsterdam, J. D., Shults, J., Soeller, I., Mao, J. J., Rockwell, K., & Newberg, A. B. (2012). Chamomile (Matricaria recutita) may provide antidepressant activity in anxious, depressed humans: An exploratory study. Alternative Therapies in Health and Medicine. https://doi.org/10.1016/j.biotechadv.2011.08.021.Secreted
  • Mancini, E., Beglinger, C., Drewe, J., Zanchi, D., Lang, U. E., & Borgwardt, S. (2017). Green tea effects on cognition, mood and human brain function: A systematic review. Phytomedicine. https://doi.org/10.1016/j.phymed.2017.07.008
  • Onakpoya, I., Spencer, E., Heneghan, C., & Thompson, M. (2014). The effect of green tea on blood pressure and lipid profile: A systematic review and meta-analysis of randomized clinical trials. Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases. https://doi.org/10.1016/j.numecd.2014.01.016
  • Unno, K., Yamada, H., Iguchi, K., Ishida, H., Iwao, Y., Morita, A., & Nakamura, Y. (2017). Anti-stress Effect of Green Tea with Lowered Caffeine on Humans: A Pilot Study. Biological & Pharmaceutical Bulletin. https://doi.org/10.1248/bpb.b17-00141
  • Salter, S., & Brownie, S. (2010). Treating primary insomnia – the efficacy of valerian and hops. Australian Family Physician. https://doi.org/10.1063/1.373005
  • Ngan, A., & Conduit, R. (2011). A double-blind, placebo-controlled investigation of the effects of passiflora incarnata (passionflower) herbal tea on subjective sleep quality. Phytotherapy Research. https://doi.org/10.1002/ptr.3400
  • Zabirunnisa, M., Gadagi, J., Gadde, P., Koneru, J., Myla, N., & Thatimatla, C. (2014). Dental patient anxiety: Possible deal with Lavender fragrance. Journal of Research in Pharmacy Practice. https://doi.org/10.4103/2279-042X.141116
  • Woelk, H., & Schläfke, S. (2010). A multi-center, double-blind, randomised study of the Lavender oil preparation Silexan in comparison to Lorazepam for generalized anxiety disorder. Phytomedicine. https://doi.org/10.1016/j.phymed.2009.10.006
  • Kiecolt-Glaser, J. K., Belury, M. A., Andridge, R., Malarkey, W. B., & Glaser, R. (2011). Omega-3 supplementation lowers inflammation and anxiety in medical students: A randomized controlled trial. Brain, Behavior, and Immunity. https://doi.org/10.1016/j.bbi.2011.07.229