11 strategier för att hjälpa dig att bli smartare
Sedan gammalt har människor trott att intelligens är en unik egenskap som är nära besläktad med kognitiva och språkliga förmågor. Experter har dock visat att det är mycket mer än så. Faktum är att om du vill optimera din intelligens måste du arbeta med en mängd olika färdigheter och att det finns strategier som kan hjälpa dig att bli smartare.
Intelligens kan definieras som förmågan att fungera korrekt i miljön som omger dig. De smartaste människorna är de som har flexibiliteten att anpassa sig till förändringar och svara på miljökrav.
Strategier som hjälper dig att bli smartare
Få tillräckligt med kvalitetssömn
Medan du sover sker många viktiga processer i hjärnan. Den behandlar och organiserar den information du fått under dagen. Sedan kasserar den viss information och lagrar annan.
Dessutom återställer du under sömnen mental energi och du arbetar omedvetet med att hitta lösningar på frågor som berör dig. Därför är det viktigt att se till att få tillräckligt med sömn av hög kvalitet för att fungera korrekt.
Ta hand om din kropp
Du vet säkert att din kost och fysisk aktivitet har stor inverkan på din hälsa. Visste du att dessa faktorer också kan hjälpa dig att bli smartare? Till exempel visar studier att en kost rik på vitaminer och mineraler inte bara ökar din vakenhet, koncentration och ditt minne, utan också förhindrar kognitiv degeneration.
Fysisk träning har också visat sig vara effektiv för att förbättra intellektuella funktioner genom att förbättra blodcirkulationen. Det ökar tillförseln av syre och glukos som hjärnan tar emot. Därför är det viktigt att utöva måttlig fysisk aktivitet regelbundet.
Strategier för att bli smartare: Träna din hjärna
Hjärnan, på samma sätt som våra muskler, kräver träning och övning för att inte stagnera. För att bli smartare är det viktigt att ta dig an nya utmaningar som använder sig av din kognitiv förmåga.
Att lägga tio minuter om dagen på aktiviteter som att lösa pussel, sudokupussel eller gåtor hjälper till att hålla dig mentalt aktiv. Dessutom finns det massor av appar som du kan använda för denna uppgift.
Upptäck mer i den här artikeln: Hur träning kan påverka hjärnan och förbättra livet
Strategier för att bli smartare: Försök att utveckla en djupare förståelse
I allmänhet betygsätts barn i skolor utifrån deras prestationer på ett specifikt test. De glömmer dock snabbt vad de lärt sig, eftersom de inte förstått det på djupet.
För att bli smartare måste inlärningen ske på ett annat plan. Du måste aktivt bearbeta information och omsätta den i praktiken. Att förstå hur världen fungerar hjälper dig att navigera den mer effektivt.
Skriv ner och granska allt du lärt dig
När det gäller lärande är att skriva ner vad du lär dig ett bra sätt att konsolidera denna kunskap. Först och främst handlar du aktivt på det istället för att passivt ta emot kunskapen. Det är också ett tillfälle att granska informationen och hålla den färsk i ditt minne.
Gör olika saker varje dag
Rutiner ger en trevlig känsla av trygghet och säkerhet. Men genom att göra samma uppgifter varje dag kommer du till sist att bara gå på autopilot.
Därför är det bra att införa små variationer i vardagen för att hålla dig vaken och alert. Varje dag kan du välja en annan väg att ta dig till jobbet, prata med olika grupper av vänner eller arbetskamrater eller prova olika kurser som verkar lockande och intressanta.
Läs varje dag
Läsning är en utmärkt vana som förbättrar språkkunskaper och ökar kreativiteten. Dessutom främjar det din sociala och emotionella intelligens genom att låta dig sätta dig själv i varje huvudpersons situation. Det är också ett bra sätt att utforska olika ämnen, vilket ökar din nyfikenhet och öppnar ditt sinne.
Strategier för att bli smartare: Ta vara på dina idéer
När du börjar ta hand om ditt sinne och stimulera det med ny information och nya vanor kommer du att märka hur det börjar aktiveras. Faktum är att din kreativitet kommer att öka och du kommer att märka att du har massor av nya och originella tankar.
Skriv ner de idéer som fångar din uppmärksamhet och gå tillbaka till dem senare, polera och forma de idéer som kommer ur ingenstans. Då blir de nya sätt att utvidga ditt sinne.
Strategier för att bli smartare: Gör saker på nya sätt
I vanliga fall, när du har lärt dig att göra något effektivt, slutar du utforska det området och fortsätter att göra det på det sätt du är van vid. Varför skulle du ändra något som fungerar bra?
Men att leta efter nya sätt att närma dig samma aktivitet hjälper dig att skapa nya neurala vägar i din hjärna. Till exempel kan det vara väldigt stimulerande att börja använda din icke-dominerande hand för vardagliga uppgifter som att äta eller städa.
Prata med dig själv och ifrågasätt dig själv
Tycker du att det att prata med dig själv är ett tecken på vansinne? Ingenting kan vara längre från sanningen: det är en mycket hälsosam vana som kan leda till att du blir mer intelligent.
När du sätter ord på dina bekymmer, dina tankar och dina känslor bearbetar du dem på en djupare nivå.
Dessutom aktiverar du nya strategier för problemlösning. Därför är det en god vana att ge dig tid och tillfällen att prata med dig själv. Försök att aktivt ifrågasätta dig själv eftersom du på så sätt faktiskt kan bli mycket mer psykologiskt flexibel.
Fortsätt läsa mer i den här artikeln: 5 psykologiska trick för att attrahera andra människor
Lär dig ett annat språk för att bli smartare
Vårt sista tips är det att lära dig ett annat språk – detta kan kraftigt utöka dina kognitiva förmågor. Tvåspråkighet förbättrar den verbala fluiditeten, din uppmärksamhet, din koncentration och ditt minne. Samtidigt kan det hjälpa dig att förstå andra perspektiv när det gäller att uppfatta världen, vilket ger dig en djupare verklighetsuppfattning.
Strategier som hjälper dig att bli smartare
I grunden, för att bli smartare, måste du vårda ditt sinne, ta dig an nya utmaningar och hålla dig aktiv. De värsta fienderna till hjärnplasticitet är rutin och bekvämlighet. Se därför till att ständigt ta dig an små utmaningar i ditt dagliga liv.
Kom ihåg att intelligens inte bara är en siffra på ett papper. Det är faktiskt din bästa chans när det gäller att framgångsrikt anpassa dig till verkligheten. Utan tvekan är det värt att arbeta för att stärka den förmågan!
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Martínez García, R. M., Jiménez Ortega, A. I., López Sobaler, A. M., & Ortega, R. M. (2018). Estrategias nutricionales que mejoran la función cognitiva. Nutrición Hospitalaria, 35(SPE6), 16-19.
- Chavarría, Y. A., & Rojas, W. S. (2001). Efecto agudo del ejercicio físico en la inteligencia y la memoria en hombres, según la edad. Pensar en Movimiento: Revista de Ciencias del Ejercicio y la Salud, 1(2), 1-11.
- Anderson, A. (2011). La importancia de aprender una segunda lengua.
- Sanz, E. (2019, octubre 30). ¿En qué trabaja el cerebro mientras dormimos? Recuperado 7 de diciembre de 2020, de https://lamenteesmaravillosa.com/en-que-trabaja-el-cerebro-mientras-dormimos/
- Cunningham, A. E., & Stanovich, K. E. (2007). Los efectos de la lectura en la mente. Estudios públicos, 108, 207-228.