10 livsmedel för att snabbt bränna magfett

När du lägger till dessa livsmedel i kosten blir du lättare mätt och får i dig gott om näringsämnen. De förebygger dessutom att fett ansamlas i första taget.
10 livsmedel för att snabbt bränna magfett
Elisa Morales Lupayante

Granskad och godkänd av idrottspedagog och nutritionist Elisa Morales Lupayante.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Magen är den del av kroppen som många fokuserar på när de strävar efter hälsa och skönhet. Dessvärre är det för de flesta den region som brukar samla på sig “bilringar” av fett, vilket ökar risken för hjärtsjukdom. De goda nyheterna är att det finns specifika övningar för att bränna magfett såväl som specifika livsmedel vars näringsfördelar kan göra det lättare att trimma midjan.

Du kommer behöva göra vissa ändringar i din kost om du vill gå ner i vikt, men kom speciellt ihåg att inkludera sådana livsmedel som kan snabba upp processen.

I dagens artikel vill vi dela med oss av de tio bästa livsmedlen du kan äta för att bli av med magfett.

1. Selleri

Selleri gör dig mätt

Denna lågkalorigrönsak är en naturlig källa till fibrer, något som ökar mättnadskänslan och hjälper till att kontrollera suget efter mat.

Selleri innehåller även kalcium – ett mineral som är involverat i borttagningen av skadliga fetter som byggs upp i kroppen.

2. Fisk

Vissa typer av fisk innehåller mycket protein och omega-3 som förbättrar kroppens fysiska tillstånd och underlättar för den att bränna fler kalorier genom träning.

Dessa nyttiga fetter rensar ut överflödiga och skadliga lipider i kroppen och minskar även kroppsfettet.

3. Olivolja

Konsumera olivolja för viktnedgång

Det här är ytterligare en källa till hälsosamma fetter som kan vara väldigt fördelaktig för kroppen när du vill bli av med magfett. Olivolja innehåller en avsevärd mängd antioxidanter, framförallt vitamin E och C, som är involverade i att sänka kortisolnivåerna – även känt som stresshormonet.

Näringsvärdet i olivolja stödjer elimineringen av skadliga fetter från kroppen och gynnar det kardiovaskulära systemet. Detta stöds bland annat av forskning av David Iggman.

4. Mandlar

Mandlar innehåller protein, kalcium och fibrer. De är en viktig källa till energi och utmärkta för att förbättra både den fysiska såväl som den mentala prestationsförmågan.

Mandlars glykemiska index hjälper till att reglera blodsockernivåerna och höjer även ämnesomsättningen.

5. Havre

Havre anses vara ett av de mest kompletta spannmålen och är en naturlig källa för fibrer och antioxidanter som stödjer viktnedgång.

De förbättrar matsmältningen, ger dig mättnadskänsla och assisterar i att sänka kolesterolhalten.

6. Bär

Hallon, blåbär och jordgubbar innehåller antioxidanter

Hallon, jordgubbar, björnbär och liknande innehåller fibrer, vatten och antioxidanter – viktiga element som stödjer bra ämnesomsättning för att bränna fett. Utöver det kan antocyaninerna i bär hjälpa till att förebygga ansamling av fett och socker i kroppen.

7. Motverka magfett med grönt te

Det är en av de bästa dryckerna du kan dricka när du försöker bli av med magfett. Grönt te reglerar blodsockernivåerna och sänker blodtrycket, och de höga antioxidantnivåerna hjälper till att förebygga åldrande i förtid.

Tack vare polyfenolerna så stödjer grönt te regleringen av kortisol och hindrar dig från att överäta.

Vi rekommenderar att du läser 10 överraskande hälsofördelar med grönt te

8. Broccoli

Broccoli ökar mättnadskänslan

De fibrer, vitaminer och kalcium som finns i broccoli absorberas enkelt av kroppen vilket förebygger att fett ansamlas.

Broccoli innehåller mycket vitamin C, som hjälper till att stärka immunförsvaret och förhindra sjukdomar. Utöver det ökar broccolins höga fiberinnehåll mättnadskänslan och förbättrar även matsmältningen vilket i sin tur underlättar för ordentlig eliminering av avfall.

9. Citron

Världens populäraste citrusfrukt är också ett utmärkt medel för att göra sig av med kroppsfett. Skalet innehåller en specifik typ av fiber som kallas pektin, vilket bekämpar förstoppning och hjälper till att kontrollera blodsockernivåerna.

Citronsaft innehåller vitamin C, kalium, kalcium och andra näringsämnen som också är effektiva för att minska kroppsfett.

10. Quinoa för att bli av med magfett

Quinoa är mycket nyttigt

Quinoa är ett utmärkt sätt att bränna fett, tack vare det låga antalet kalorier. 25 cl quinoa kan innehålla upp till fem gram fibrer, vilket har gett det etiketten “superlivsmedel”, då det främjar hälsosam matsmältning och bränner magfett.

Quinoa innehåller protein, antioxidanter och andra näringsämnen, inklusive järn, zink, selen och vitamin E. Du kan förbättra de många fördelarna genom att kombinera quinoa med nötter, grönsaker och magert kött.

Äter du redan dessa livsmedel regelbundet? Om inte ska du inte tveka att köpa dem nästa gång du går och handlar!

Genom att införliva dem i din kost vid sidan av minst 30 minuters träning om dagen kommer du snart att bli av med “bilringarna”.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Chutkan R1, Fahey G, Wright WL, McRorie J, “Viscous versus nonviscous soluble fiber supplements: mechanisms and evidence for fiber-specific health benefits”, J Am Acad Nurse Pract. 2012 Aug;24(8):476-87

  • Sharon V, Thompson Bridget A, Hannon Ruopeng An, Hannah D Holscher, “Effects of isolated soluble fiber supplementation on body weight, glycemia, and insulinemia in adults with overweight and obesity: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials”, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 106, Issue 6, 1 December 2017, Pages 1514–1528.

  • Hiu IJ, “Extraction and localization by electron microscopy of an immunosuppressor fraction from Mycobacterium bovis Bacillus Calmette-Guérin (BCG)”, APMIS. 1990 Mar;98(3):244-8.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.