Havregryn för att minska uppsvälld mage

Utöver att äta haver till frukost eller som mellanmål kan du göra ett te på havre att njuta av innan måltider, som hjälper till att förebygga gasighet och uppsvälld mage.

Hur många gånger per vecka märker du att du har en uppsvälld mage efter maten? Tro det eller ej, men det är väldigt vanligt bland kvinnor.

Orsaken är nästan alltid relaterad till det klassiska problemet med vätskeretention och dålig matsmältning. Det spelar ingen roll om du är överviktig eller i perfekt form; den putande magen drabbar många av oss i slutänden.

I dagens artikel vill vi erbjuda en enkel kur som definitivt minskar ner en uppsvälld buk.

Fördelarna med havre för att minska uppsvälld mage

Uppsvälld-mage

Låt oss börja med att tackla ett viktigt problem. Det finns vissa som tror att havre inte är bra för dem, att havren inte smälts ordentligt och att den istället för att avgifta kroppen och förbättra matsmältningen faktiskt orsakar tunghet och obehag.

Men alla näringsexperter kan berätta för dig att havregryn är ett av de nyttigaste livsmedlen du kan äta och att du kan vara allergisk om du märker av ett negativt svar på dem.

Om dina upplevelser av havre alltid har varit negativa ska du tala med din läkare för att se om du har en unik intolerans.

Se även: Egenskaper hos papaya hjälper matsmältningen

Nu när det är ur vägen ska vi ta reda på vad detta spannmål kan göra för din matsmältning och för att din mage inte ska bli obekvämt uppsvullen.

1. Havre – ett långsamtverkande spannmål

Först och främst måste du inse att det finns en anledning till att havregryn anses vara ett ”superlivsmedel”.

De är väldigt rika på vitaminer, mineraler, aminosyror och kolhydrater, och har dessutom ett högt fiberinnehåll. Det betyder att de främjar god matsmältning, vilket möjliggör för din kropp att bättre absorbera näringsämnen.

 • När du dricker ett te på havregryn innan eller efter dina måltider känner du dig mättare och får bättre matsmältning, eftersom teet absorberas långsamt och ordentligt.
 • Glöm heller inte att teet är vätskedrivande, vilket betyder att det tack vare sitt innehåll av natrium och kalium kontrollerar vätskeretention.
 • Långsam absorbering av mat snabbar alltid upp ämnesomsättningen. Maten du äter omvandlas då inte till gaser som ligger kvar i din buk, eftersom allt istället absorberas och rör sig genom tarmarna.
 • Havre är ett utmärkt alternativ för personer med irritabel tarm tack vare dess antiinflammatoriska egenskaper.

Se även: Fördelar med havre för din hälsa

2. Havregrynste för att minska stress

Havre har den intressanta förmågan att bekämpa stress och ångest. Det är vanligt i dagens samhälle att kvinnor har väldigt aktiva, stressfyllda livsstilar som inkluderar förpliktelser på jobbet, i hemmet, med barnen, vänner…

All denna aktivitet kan överbelasta sinnet och kroppen. Stress byggs upp, den högre kortisolproduktionen får gifter att ansamlas i kroppen, och det leder i slutänden till dålig matsmältning som gör att du får en uppsvälld mage.

Har du gått upp i vikt? Oavsett om det är vätskeretention, dyspepsi eller irritabel tarm är dessa symtom väldigt vanliga under perioder av stress eller ångest.

Havre hjälper till att reglera dina neurotransmittorer, som säger åt kroppen att slappna av. Utöver det hjälper de höga halterna av vitamin A, E, B1, B2, B3 och B6 samt zink, magnesium, järn, kalcium och fosfor till att reglera blodtrycket och minska din stress.

Hur du bereder ditt havregrynste

Havrevatten

Ingredienser

 • 600 ml mineralvatten
 • 100 g ekologiska havregryn
 • 1 kanelstång
 • 1 matsked honung
 • 1 glasflaska (ca en liter)
 • 1 durkslag

Vill du läsa mer? Kur med havre och gröna äpplen

Beredning

 • Det första du måste göra är att hitta ekologiska havregryn. Det är viktigt att köpa havregryn som odlats och skördats utan kemikalier och bekämpningsmedel.
 • Koka upp vattnet och tillsätt havren, kanelen och honungen.
 • Låt sjuda i 30 minuter. Efter det täcker du kastrullen och låter det dra i minst en timme. Om du vill kan du bereda teet på dagen och låta det stå över natten.
 • Sila vätskan och förvara i rumstemperatur i glasflaskan.

Hur bör du använda det?

 • Drick en kopp te innan varje måltid. Du bör ta den första innan frukost, den andra 15 minuter innan lunch och den tredje 15 minuter innan middag.
 • Du kommer känna dig mättare, din mat kommer smältas bättre och näringsämnen kommer absorberas utan att du producerar gas eller får en uppsvälld mage.
 • Du kommer även må bättre och känna dig mer avslappnad på kvällen.

Försök att använda denna enkla kur tre gånger per vecka för att se hur du mår. Du känner din kropp bättre än någon annan, så bara du kan besluta om du får nytta av teet.

MER FÖR DIG