Havregryn för att minska uppsvälld mage

Utöver att äta havre till frukost eller som mellanmål kan du göra ett te på havre att dricka innan måltider, som hjälper till att förebygga gaser och uppsvälld mage.
Havregryn för att minska uppsvälld mage

Senaste uppdateringen: 10 februari, 2022

Hur ofta varje vecka märker du att du har en uppsvälld mage efter maten? Tro det eller ej, men det är väldigt vanligt bland kvinnor.

Orsaken är nästan alltid relaterad till det klassiska problemet med vätskeretention och dålig matsmältning. Det spelar ingen roll om man är överviktig eller i perfekt form; den putande magen drabbar många av oss oavsett.

I dagens artikel vill vi föreslå en enkel kur som definitivt minskar ner en uppsvälld buk.

Fördelarna med havre för att minska uppsvälld mage

Havre är bra mot uppsvälld mage

Låt oss börja med att tackla ett viktigt problem. Det finns vissa som tror att havre inte är bra för dem, att havren inte förbränns ordentligt och att den istället för att avgifta kroppen och förbättra matsmältningen faktiskt kan göra att man känner sig tung och obekväm.

Men alla näringsexperter kan berätta för dig att havregryn är ett av de nyttigaste livsmedlen du kan äta. Skulle du märka att du reagerar negativt kan det i så fall bero på allergi.

Om du alltid har upplevt besvär när du ätit havre, bör du tala med en läkare för att se om du har en intolerans.

Nu när vi klargjort detta, ska vi ta reda på vad detta spannmål kan göra för matsmältningen och för att magen inte ska bli obekvämt uppsvullen.

1. Havre – ett långsamtverkande spannmål

Först och främst vill vi berätta att det finns en anledning till att havregryn anses vara ett “superlivsmedel”.

De är väldigt rika på vitaminer, mineraler, aminosyror och kolhydrater, och har dessutom ett högt fiberinnehåll. Det betyder att de främjar god matsmältning, vilket möjliggör för kroppen att bättre absorbera näringsämnen.

 • När du dricker ett te på havregryn innan eller efter att du ätit en måltid, känner du dig mättare och får bättre matsmältning, eftersom teet absorberas långsamt och ordentligt.
 • Glöm heller inte att teet är vätskedrivande, vilket betyder att det tack vare sitt innehåll av natrium och kalium minskar vätskeretention.
 • Långsam absorbering av mat snabbar alltid upp ämnesomsättningen. Maten du äter omvandlas då inte till gaser som stannar kvar i buken, eftersom allt istället absorberas och rör sig genom tarmarna.
 • Havre är ett utmärkt alternativ för personer med irritabel tarm tack vare dess antiinflammatoriska egenskaper.

2. Havregrynste för att minska stress

Havre har den intressanta förmågan att motverka stress och ångest. I dagens samhälle är det vanligt med en aktiv, stressfylld livsstil med förpliktelser på jobbet, i hemmet, med barnen, vänner…

All denna aktivitet kan överbelasta sinnet och kroppen. Stress byggs upp, den ökade kortisolproduktionen får gifter att ansamlas i kroppen, och det leder i slutänden till dålig matsmältning som gör att du får en uppsvälld mage.

Har du gått upp i vikt? Oavsett om det är vätskeretention, dyspepsi eller irritabel tarm är dessa symtom väldigt vanliga under perioder av stress eller ångest.

Havre hjälper till att reglera dina neurotransmittorer, som säger åt kroppen att slappna av. Utöver det hjälper de höga halterna av vitamin A, E, B1, B2, B3 och B6 samt zink, magnesium, järn, kalcium och fosfor till att reglera blodtrycket och minska din stress.

Hur du bereder ditt havregrynste

Havre minskar stress och ångest

Ingredienser

 • 600 ml vatten
 • 100 g ekologiska havregryn
 • 1 kanelstång
 • 1 matsked honung
 • 1 glasflaska (ca en liter)
 • 1 durkslag

Beredning

 • Det första du bör göra är att hitta ekologiska havregryn. Det är viktigt att köpa havregryn som odlats och skördats utan kemikalier och bekämpningsmedel.
 • Koka upp vattnet och tillsätt havren, kanelen och honungen.
 • Låt sjuda i 30 minuter. Efter det täcker du kastrullen och låter det dra i minst en timme. Om du vill kan du bereda teet på dagen och låta det stå över natten.
 • Sila vätskan och förvara i rumstemperatur i glasflaskan.

Hur bör du använda det?

 • Drick en kopp te innan varje måltid. Du bör ta den första innan frukost, den andra 15 minuter innan lunch och den tredje 15 minuter innan middag.
 • Du kommer känna dig mättare, din mat kommer smältas bättre och näringsämnen kommer absorberas utan att du producerar gas eller får en uppsvälld mage.
 • Du kommer även må bättre och känna dig mer avslappnad på kvällen.

Försök att använda denna enkla kur tre gånger per vecka för att se hur du mår. Du känner din kropp bättre än någon annan, så bara du kan känna om du upplever att teet gör dig nytta.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Tosh, S. M., & Miller, S. S. (2015). Oats. In Encyclopedia of Food and Health (pp. 119–125). Elsevier Inc. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-384947-2.00497-9
 • Rasane P, Jha A, Sabikhi L, Kumar A, Unnikrishnan VS. Nutritional advantages of oats and opportunities for its processing as value added foods – a review. J Food Sci Technol. 2015;52(2):662–675. doi:10.1007/s13197-013-1072-1
 • Clemens, R., & van Klinken, B. J.-W. (2014). Oats, more than just a whole grain: an introduction. British Journal of Nutrition112(S2), S1–S3. https://doi.org/10.1017/s0007114514002712

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.