Visste du att dina naglar kan säga mycket om din hälsa?

Våra naglar kan förändras med tidens gång och kan signalera om att något händer i kroppen. Det är viktigt att du lär dig tolka signalerna så att du kan upptäcka om det föreligger ett problem. Vill du veta vad dina naglar kan säga om din hälsa?

Skedformade

Om dina naglar är ”skedformade” kan du ha ett problem med anemi p.g.a. järnbrist. Det kan då vara ganska långt gånget och måste behandlas snarast.

Flagnande naglar

dina naglars tillstånd

Våra naglar är uppbyggda av olika keratinlager. Om dina börjar tappa sina övre lager kan det finnas en risk för att du utför aktiviteter som skadar din hälsa. Du kan exempelvis utsätta dem för varmt vatten eller luft som är kall och torr.

Märken

Oregelbundenheter på dina naglars textur och synliga märken kan betyda att de lider av psoriasis, vilket är en hudinflammation som även kan påverka naglarna.

Svaga och ömtåliga naglar

dina naglars tillstånd

Det är ett vanligt problem, speciellt hos de som tycker om att ha långa naglar. Om dina är bräckliga är det ett tecken på att de behöver mer näring, både i form av vad du äter och hur du tar hand om dem.

Svaga naglar visar även på att de är uttorkade. Det kan också vara ett tecken på hypotyreos, eller en kost med låga nivåer av järn. Det rekommenderas att du äter mer gröna grönsaker, kött, ägg och kosttillskott med vitamin B.

Gulaktig färg

Om dina naglar har tappat sin rosaaktiga färg och börjar se gula ut kan det bero på diabetes eller någon lungsjukdom. Det är även tecken på att du kan ha problem med svamp eller psoriasis under naglarna. Om de är gulaktiga är det bäst att du konsulterar en läkare.

Vita märken

Om du har vita märken på det yttre lagret behöver du oftast inte oroa dig eftersom det kan bero på att du har slagit till nageln. Det kan även bero på zinkbrist, vilket du kan åtgärda genom att äta mer fullkorn, kyckling och fisk.

Vita ”månar”

dina naglars tillstånd

Det kan även formas små vita halvmånar på naglarna. Det uppkommer ofta hos personer som lider av artrit. Men det behöver inte alltid vara ett problem, eftersom det för vissa kan vara ett normalt tillstånd.

Dina naglar och din mentala hälsa

Oregelbundna naglar kan även innebära att du har något emotionellt problem, då det är vanligt hos personer som lider av ångest eller tvångssyndrom. Personer som biter på naglarna är ofta nervösa, har ångest eller lider av liknande symtom.

Dina naglar och näring

Precis som resten av kroppen behöver dina naglar näring. Svaga naglar som ofta går sönder kan vara ett tecken på en brist på kalcium. Om du vill att de ska vara hälsosamma och starka bör du öka ditt intag av frukter och grönsaker – minst 5 portioner per dag.

Kategorier: Nyfiken på Tags:
MER FÖR DIG