Viktiga aspekter av hudvård för ett nyfött barn
Att veta lite om hudvård för ett nyfött barn är viktig kunskap för alla föräldrar. Huden hos friska bebisar utgör en motståndskraftig barriär mot omgivningen och denna fortsätter att utvecklas under åtminstone det första levnadsåret.
Som en konsekvens är känsligheten för uttorkning och irritation från yttre faktorer större än i andra åldrar. För mycket värme och kyla kan därför orsaka allergiska reaktioner. Vissa produkter kan till och med ge upphov till utslag.
Fortsätt läsa för att lära dig mer om hudvård för ett nyfött barn.
Hudvård för ett nyfött barn
För det första är det viktigt att tvålar och fuktighetskräm som du använder på barnet tolereras väl och inte påverkar hornlagret (stratum corneum), det vill säga det yttersta lagret av epidermis. Efter födseln är huden känslig och mottaglig för faktorer som kan orsaka att hudbarriären bryts ner.
Detta inkluderar följande:
- Dregel och saliv
- Nasala sekret
- Urin
- Avföring (som bland annat fekala enzymer)
- Smuts
På grund av daglig exponering för dessa faktorer är det viktigt att se till att man rengör huden på ett optimalt sätt så att den kan ge ett adekvat skydd av barnets hudbarriär. För att göra detta rekommenderar vi att du läser på om de principer som vi tar upp nedan.
Hudvård för ett nyfött barn: hygien
Ett nyfött barns hudhygien bör börja när kroppstemperaturen är stabiliserad. Vid födseln är hudens pH neutralt. Med tiden blir det surt.
Användningen av alkaliska tvålar orsakar en övergående pH-ökning och sätter barnet i riskzonen för infektion. Dessutom kan det irritera huden. Av denna anledning rekommenderar vi neutrala, syrafria och parfymfria tvålar i minimala doser.
Tvätta barnet försiktigt och endast med ljummet vatten under de första två veckorna. För hög temperatur, överdriven användning av tvål och alltför frekventa eller långa bad, liksom några andra saker, kan bidra till torr hud, enligt studier från Pediatric Dermatology.
Temperatur vid hudvård för ett nyfött barn
För att säkerställa god hudvård för ett nyfött barn måste du ta hänsyn till omgivningens temperatur. Detta eftersom att en för hög temperatur kan leda till svettningar och överhettning, eller hypertermi. Omvänt kan det leda till hypotermi och köldpannikulit om det är för kallt.
Därför måste du försöka skydda ditt barn mot temperaturförändringar, särskilt på sommaren och vintern. Enligt pediatrikerorganisationen American Academy of Pediatrics bör man hålla barn under sex månader undan från direkt solljus så mycket som möjligt.
Vi tror att du kommer att gilla den här artikeln: Vikten av hudvård för barn på sommaren
Antiseptiska lösningar
Användning av produkter som innehåller antiseptika för att rengöra frisk hud är inte något man rekommenderar. Detta eftersom att det kan orsaka förändringar i det kutana mikrobiologiska ekosystemet och bidra till spridningen av andra typer av mikroorganismer.
Huden kan också lätt absorbera alkoholen, vilket kan leda till frätskador eller förändringar i hudens pH.
Återfuktande vid hudvård för ett nyfött barn
Fuktighetskräm kan man använda som en del av vården av bebisens hud. Detta gäller dock bara så länge de har en anpassad formel som passar användning på spädbarn. Dessutom kan dessa krämer hjälpa till att förbättra hudens skyddande barriär efter ett bad. Man rekommenderar även att man använder dessa produkter två gånger i veckan.
För att undvika att det täpper till huden är det idealiskt att applicera ett tunt lager. Detta förhindrar också att det blir ansamlingar av kräm i hudvecken. För tjockt lager kan, som en studie i The Journal of Investigative Dermatology beskriver, påverka kroppstemperaturen och också leda till bakteriekolonisering.
Skötsel av naveln
Den sista stumpen av navelsträngen faller vanligtvis av mellan 5 och 15 dagar efter födseln. Detta kan man betrakta som ett sår vilket alltså kan vara en möjlig väg in i kroppen för bakterier.
Du bör därför hålla stumpen torr och ren, utan att binda om den med gasbinda eller annat skydd. Man rekommenderar också att klä barnet i lösa kläder och undvika att täcka området runt naveln med blöjan. I detta fall rekommenderar man användning av ett antiseptiskt medel vilket du bör applicera vid varje blöjbyte.
Skötsel av huden runt blöjan
Blöjutslag är vanligt och kan drabba de flesta barn minst någon gång. Blöjans instängda miljö består av ett komplext samspel mellan faktorer med skadlig potential. I detta avseende betonar en publikation i Indian Journal of Pediatrics vikten av att hålla området rent och torrt.
När fukt hålls kvar i blöjan under lång tid ökar friktionen. Som ett resultat kan huden bli fuktskadad och mer genomtränglig och innebära risk för tillväxt av bakterier och svamp.
Vad sägs om att ta en titt på den här artikeln? 8 saker du aldrig ska göra med spädbarn
En sammanfattning av hudvård för ett nyfött barn
Huden hos ett nyfött barn är mer känslig eftersom skyddsbarriären inte är helt utvecklad. Det är därför viktigt att rengöra den och vara noggrann med hygienen samt se till att du använder de produkter som passar bäst för din bebis.
Sammanfattningsvis har du ett ansvar att ta hand om ditt barns hudhälsa och minska risken för allergiska reaktioner eller infektioner. Du bör också överväga aspekter som temperatur och korrekt användning av antiseptika och fuktgivare.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Oranges T, Dini V, Romanelli M. Skin Physiology of the Neonate and Infant: Clinical Implications. Adv Wound Care (New Rochelle). 2015;4(10):587-595. doi:10.1089/wound.2015.0642
- Gelmetti C. Skin cleansing in children. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2001;15 Suppl 1:12-15. doi:10.1046/j.0926-9959.2001.00003.x
- Blume-Peytavi U, Lavender T, Jenerowicz D, et al. Recommendations from a European Roundtable Meeting on Best Practice Healthy Infant Skin Care. Pediatr Dermatol. 2016;33(3):311-321. doi:10.1111/pde.12819
- Blume-Peytavi, Ulrike et al. “Recommendations from a European Roundtable Meeting on Best Practice Healthy Infant Skin Care.” Pediatric dermatology vol. 33,3 (2016): 311-21. doi:10.1111/pde.12819
- Willis I. The effects of prolonged water exposure on human skin. J Invest Dermatol. 1973;60(3):166-171. doi:10.1111/1523-1747.ep12682082
- Jindal AK, Gupta A, Vinay K, Bishnoi A. Sun Exposure in Children: Balancing the Benefits and Harms. Indian Dermatol Online J. 2020;11(1):94-98. Published 2020 Jan 13. doi:10.4103/idoj.IDOJ_206_19